Europa

articolul anterior articolul urmator

Cine trage primul şi cu voie de la cine?

57
17 Nov 2021 18:52:55
Cristian Unteanu

E dilema care s-a spălat în sângele le celor împuşcaţi de-a valma în timpul Revoluţiei române. De data, în Polonia, cine va trage primul în cei de dincolo de gardurile de sârmă ghimpată, bărbaţi, femei şi copii?

Dacă s-ar mai lua cineva după prostiile alea din manualele despre cum este constituită democraţia pentru a funcţiona impecabil în statele civilizate, superioare şi majoritar albe, catolice sau protestante, atunci răspunsul este absolut elementar, foarte, foarte simplu şi logic: datoria de a impune măsurile necesare pentru respectarea statului de drept revine, exclusiv, acelor instituţii pe care Constituţiile naţionale le obligă să apere valorile statului de drept, folosind o largă paletă de mijloace, cele mai multe non-letale, dar îndestul de dure pentru a se impune ca lecţii de care să se ţină seama. Totul la ordinele unei linii de comandă şi control alcătuită din civili competenţi, cum ar parlamentarii noştri, scuzai de expresie.

Asta e în teorie căci, inclusiv la ei la civilizaţi, măsurile respective, în unele cazuri extreme, au trebuit să fie extinse de urgenţă, în ecuaţie apărând marile unităţi specializate anti-demonstranţi şi, în cazurile extrem ale revoltelor civile din Irlanda de Nord, fiind chemate să intervină şi unităţi ale armatei regulate. Ştiţi poveştile.

Dar, imediat după Revoluţia Română, a apărut o discuţie despre care, fireşte, la noi nu s-a auzit, centrată pe întrebarea: cât timp va trece oare când fiecare dintre armatele ţărilor membre vor pregăti unităţi speciale care, la nevoie, să poată răspunde acestu nou mix de crize civile cu forme proteice şi cu componentă militară, parte a unui nou tip de război hibrid? În ce măsură, când, în ce formă, operând la ce nivel de intensitate, putem vedea că apar mobilizări rapide de asemenea forţe speciale care să poată opera într-un context constituţional foarte clar.

Dacă nu, rămânem cu armata noastră de tip clasic şi care se comportă otova în orice context, poate vă reamintiţi hazlia intervenţie din in martie 2020 când, pentru a securiza a primit ordinul de a scoate blindatele de protocol, spre entuziasmul copiilor veniţi să vadă soldaţii.

Bun, asta ţine la noi căci, în definitiv, cine să fie atent în arealul carpato-danubiano-pontic? În nord-estul continentului, situaţia care se tensionează aduce coşmarul lipsei de răspuns european la întrebare de bază: care este, dacă există, setul european de reguli care să ordoneze un răspuns al structurilor de forţă, în ultimă instanţă, inclusiv cu participarea armatei, Chestiunea este esenţială, dilema este cumplită deoarece va implica cu siguranţă pierderi de vieţi umane şi, la un moment dat, ar putea genera acuzaţii de crime de război şi genocid cum sunt cel formulate acum la adresa armatei israeliene.

Lucrurile se complică extrem de tare.

În centrul atenţiei, militarii forţelor europene, simbriaşi pe bază de contract. Pregătirea lor, în unele ţări, este extrem de minuţioasă şi, finalmente, are un singur scop: cum să ucidă adversarul. Atât ştiu, atâta fac. Cu atât mai mult asta ştiu să facă rezerviştii chemaţi la caz de probleme super-grave, cum se întâmplă acum în Estonia. Cine va trage primul?

Cum va funcţiona solidaritatea europeană? Cum va răspunde NATO unui apel la reacţie de urgenţă, activând articolul în care se spun vorbele despre un atac împotriva unui stat membru care este automat considerat un atac împotriva tuturor? Nu ziceţi foarte repede că este evident şi uşor căci, în principiu, până când ţările membre nu vor aproba Noul concept al Alianţei în care acest tip de ameninţări de acum să fie echivalat cu un atac clasic, în principiu am mai avea de aşteptat.

Poate nu mult, căci iată hărţile care circulă insistent, tocmai pentru că politicienii europeni au intrat în vrie.

În acest context, mi se pare totalmente straniu şi de rău augur tăcerea adâncă pe acest subiect.  Nimeni de pe scena noastră politică, nici măcar domnul Preşedinte, nu mai zic nimic de dl Aurescu, căci nu e frumos să te iei degeaba de om când ştii că, oricum, n-ar avea ce să facă. Dar, scuzaţi de expresie, ce face Parlamentul nostru în vacanţă permanentă de idei sau ce-ar avea de spus teancurile de analişti militare de toate gradele, cu funcţiile lor babane justificate tocmai de faptul sunt intelectuali fini?

De ce se tace?

La ordinul cui?

În ce scop?

Favorizând ce joc subteran?

Şi ălorlalţi le e teamă şi totuşi încep să se organizeze în ceea ce ar putea fi o reacţie coerentă venind din est.  

Stăm ca boul pe coadă şi ne va costa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

57 Comentarii

Omul UnOm
17.11.2021, 19:52:12

Din punct de vedere legal, daca emigrantii ataca vamesii polonezi, acestia ar avea dreptul sa deschida focul. Riscul este ca vom avea un val de proteste om Europa din partea ONG-urilor care plang de mila emigrantilor insa care nu fac nimic sa ii ajute la ei acasa. Iar asta ar deschide sigur portile Europei pentru cei care incearca sa intre.

-9 (21 voturi)
Pisicul Tunetului
17.11.2021, 20:00:36

Acele ONG-uri neomarxiste ar tb-i desfintate si membrii lor trimisi dupa gratii..

+2 (14 voturi)
Alex Donciu
17.11.2021, 19:59:38

Un articol bun. Uimitor cate batalioane de represiune au tarile azi, ce dotate tehnica de milioane ca sa reprime niste oameni flamanzi si dezbracati... Inainte de 1990 in Romania nu existau trupe de mentinere a ordinii publice in afara de militienii dotati cu un pulan de 50 cm. Rareori la derbiul de fotbal Steaua Dinamo vedeai si cativa militieni calare . Nu existau ca azi scutieri, jandarmi echipati ca de razboi, lunetisti, dube peste dube, gaze lacrimogene...

-11 (15 voturi)
IC XC
17.11.2021, 20:02:04

Polonia apărând granițele Europei Libere, așa cum au făcut-o de multe ori înainte, de-a lungul istoriei. Mai întâi Ucraina, acum Polonia. Ce urmeaza? NATO ar trebui să înceapă imediat o acumulare de trupe la granița cu Belarus. Dacă Putin intră în Ucraina, NATO intră în Belarus.

-10 (18 voturi)
Alex Donciu
17.11.2021, 20:05:35

Ce frumos era in Occident inainte de 1990 cand ascultam radio Europa libera......Libertate, libera circulatie a persoanelor, comert liber, competie economica libera...Necazuri etau in Cuba, de exemplu, ca nu se da liber la migrare in America. Castro era injurat ca la usa cortului....pana cand i a venit ideea..si a dal liber la migrarea in America. Atunci a scapat de bele di a murit omu in patul lui...altii nu au avut idei de astea bune si am vazut ce au patit..

-4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (57)

Modifică Setările