Europa

articolul anterior articolul urmator

Cipru renunţă la „paşaportul de aur”

2
14 Oct 2020 17:51:43
Autor: Ion Gaidau
FOTO parikiaki.com
FOTO parikiaki.com

Guvernul cipriot a anunţat marţi că va pune capăt programului privind acordarea paşaportului în schimbul unor investiţii masive.

Decizia renunţării la „paşaportul de aur” a fost luată din cauza breşelor de lungă durată ale acestei practici, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului cipriot, Kyriacos Koushos, referindu-se la abuzuri şi la exploatarea unor dispoziţii ale programului de investiţii.

Lansat în 2007, programul „paşaportul de aur” a adus până acum 7 miliarde de euro în vistieria Ciprului din partea a circa 4.000 de străini, în special ruşi şi chinezi. Un străin putea obţine cetăţenia Ciprului şi prin urmare cea a UE în schimbul unei investiţii în valoare de 2,5 milioane de euro, care de multe ori consta în achiziţionarea unei case pe insulă. Oraşul Limassol a devenit unul dintre principalele puncte de atracţie, fiind numit în prezent „Limassolgrad”, o aluzie la numărul mare de ruşi.

Potrivit Guvernului cipriot, programul va înceta la 1 noiembrie, iar toate „paşapoartele de aur” vor fi luate la puricat.

Comisia Europeană apreciază că această practică a dus la infiltrarea unor indivizi din crima organizată în teritoriul UE.

Anunţul cu privire la eliminarea „paşaportului de aur” a fost făcut la câteva ore după ce Al Jazeera a difuzat un reportaj care arată lacunele sistemului. Protagonistul reportajului este un client fictiv certat cu legea şi care caută o portiţă de salvare datorită schemei cipriote. Este ajutat de o reţea întreagă, de la funcţionari de stat, la agenţi imobiliari, avocaţi şi chiar şi politicieni de rang înalt.

Poliţia a deschis o anchetă în legătură cu dezvăluirile din cadrul reportajului, iar preşedintele Parlamentului Demetris Syllouris s-a retras din funcţie până la sfârşitul investigaţiei.

Săptămâna trecută, Cipru a revocat şapte „paşapoarte de aur”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Index 4.2.2
14.10.2020, 21:04:31

deci Cipru pune stop la "investitiile" rusesti!Da las ca ivanii merg sa" investeasca: in Somalia acu!

Ivan Turbinca
14.10.2020, 22:42:21

Pai,multi profitori pot fi depistati in jurul moldovenilor,care vor sa dobandeasca cetatania romana.Fac bani buni fara mare truda.

Modifică Setările