Europa

articolul anterior articolul urmator

CJUE declară nevalabil acordul UE-SUA privind transferul de date personale

3
16 Jul 2020 14:13:26
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a declarat joi ca nevalid acordul ce permite transferul de date personale între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, aşa-numitul „Privacy Shield”, estimând că programele americane de supraveghere reprezintă un risc.

Acest acord face „posibile ingerinţe în drepturile fundamentale ale persoanelor ale căror date sunt transferate” spre Statele Unite, întrucât autorităţile americane pot avea acces la ele fără ca aceasta să se limiteze „la strictul necesar”, consideră Curtea europeană în decizia sa, potrivit AFP şi Agerpres.

Decizia a fost primită ca o victorie de avocatul şi activistul austriac Max Schrems, aflat la originea iniţiativei pe fondul unei nemulţumiri faţă de Facebook.

Totuşi, CJUE a menţinut validitatea mecanismului de transfer de date, cunoscut drept „clauze contractuale standard”, subliniind însă că autorităţile de supraveghere trebuie să suspende sau interzică transferurile în afara UE dacă protecţia datelor nu poate fi asigurată.

Sute de mii de companii, printre care Facebook, giganţi industriali şi producători auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor în alte ţări pentru servicii precum infrastructură cloud, găzduire de date, state de plată, finanţe şi marketing, notează AFP, potrivit Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

DoaroOpinie!
16.07.2020, 15:05:33

Un mic pas in directia buna! UE trebuie sa intrerupa toate acorduri le cu SUA!

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
16.07.2020, 15:40:29

Nu pe toate, ci pe acelea care lezează interesele Europei.

Pontus Euxinus
16.07.2020, 16:04:19

Programele iuropene de supraveghere a populatiei , precum si politia gandirii unice , ce reprezinta pentru comisarii neomarxisti globalisti progresisti de la brussels ? :)

-2 (2 voturi)