Europa

articolul anterior articolul urmator

Clanurile mafiote, o problemă tot mai mare pentru Suedia

13
23 Sep 2020 16:25:10
Autor: Ion Gaidau
Maşini incendiate la Goteborg FOTO EPA-EFE
Maşini incendiate la Goteborg FOTO EPA-EFE

Poliţia şi Guvernul din Suedia trag un semnal de alarmă asupra prezenţei tot mai însemnate a zeci de clanuri mafiote în regatul scandinav. Avertismentul survine pe fondul înmulţirii schimburilor de focuri şi a altor reglări de conturi violente în această ţară cunoscută pentru calmul ei, transmite AFP.

Explozii de grenade în diverse imobile, maşini incendiate, trafic de droguri şi acţiuni de şantaj... Toate acestea alimentează paginile de fapt divers ale ziarelor suedeze. „Aţi văzut filmul Naşul?”, a întrebat AFP jurnalista Johanna Backstrom Lerneby, autoarea unei cărţi despre una dintre cele mai celebre familii criminale din Suedia. „Atunci ştiţi despre ce e vorba”, a adăugat ea.

Mai multe persoane ce au legături cu clanul cercetat de jurnalistă în cartea sa „La famiglia” au intrat în centrul atenţiei în august din cauza unui conflict cu o bandă rivală. Luând locul poliţiei, cele două grupări rivale şi-au permis să instaleze baraje rutiere improvizate, să oprească maşini şi să identifice trecători.

„Este o otravă în societatea noastră şi trebuie să scăpăm de ea”, a recunoscut premierul Stefan Lofven.

Potrivit şefului adjunct al Poliţiei Suedeze, Mats Lofving, există „cel puţin 40 de bande criminale familiale” în ţara sa.

Aceste „bande familiale” exercită o influenţă considerabilă mai ales în cartierele defavorizate din marile oraşe, fără ca guvernul sau poliţia să li se poată opune cu adevărat, după cum afirmă diverşi experţi.

Potrivit oficialului suedez, aceste familii au venit în regat exclusiv cu scopul de a comite delicte, aducând cu ele sistemele lor paralele şi având influenţă mai ales în cartierele locuite în mare parte de imigranţi.

Adepta unei generoase politici de imigraţie începând cu anii ’90 şi până în 2016, Suedia se confruntă în prezent cu dificultăţi în a integra zeci de mii de imigranţi pe o piaţă a muncii înalt calificată. Şi are parte de veşti triste. În cursul primului semestru al acestui an, 20 de persoane au fost ucise în 163 de schimburi de focuri în această ţară de 10,3 milioane de locuitori, potrivit poliţiei. În 2019, 42 de persoane şi-au pierdut viaţa în 334 de incidente de acest tip.

În faţa acestui flagel, poliţia şi-a fixat ca obiectiv să îşi sporească prezenţa în anumite cartiere. La sfârşitul anului trecut, Guvernul suedez a adoptat o serie de măsuri, acordând în special mai multă putere de supraveghere pentru poliţie şi introducând pedepse mai severe pentru crimele legate de droguri şi de arme. Totuşi, problemele persistă. „Lucrăm intensiv, 24 de ore din 24, însă, în ciuda acestui fapt, continuă să existe violenţe semnificative”, a subliniat, la sfârşitul lui august, şeful Poliţiei Naţionale, Anders Thornberg.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

m wakki
23.09.2020, 16:50:40

expulzați toți harapii, africanii și rușii care au venit în Suedia în ultimii 15 ani, cu tot cu copiii lor născuți acolo să vedeți după aceea ce liniște se face

+15 (15 voturi)
staciu dan
23.09.2020, 16:53:08

Tot articolul se poate rezuma la o singura propozitie: "Adepta unei generoase politici de imigraţie începând cu anii ’90 şi până în 2016" . Si cu asta ai spus tot ...

+19 (19 voturi)
Necula Mario
23.09.2020, 17:58:52

Ca de obicei. Prorpaganda Fake News. Nicaieri in acest asa zis articol , nu se mentioneaza Etnia criminalilor...Bat cu bata in jurul tufisului, dar nu intra in tufis... Cel mai aproape de adevar , este in paragraful in care mentioneaza ca valul criminal , coincide cu decizia neo marxistilor , votati de electoratul suedez la putere( deci cu acordul suedezilor) , au votat sa importe un mare numar de jihadisti din cele mai toxice tari de pe ampamond.. De fapt , aceste legi europene , de a importa , de buna voie si nesilit de nimeni , aceste populatii care au ca prim si unic obiectiv in viata obliterarea sistemului , judeo -crestin din Vest , nu reprezinta altceva ,decat un : Pact de Sinucidere Colectiva... Pe de alta parte , Merkel , Macron si Colhozul european , ataca si injura pe austrieci , pe polonezi , pe italieni , care refuza sa aiba soarta suediei , belgiei, uk , frantei , germaniei... Rezultatele Stangii/Social Democrati , europei.. Culeg ce au semanat..

-1 (33 voturi)
un motan intransigent
23.09.2020, 19:25:08

#Necula Mario, Asa e, dumnata ai perfecta dreptate!! Cum se poate remedia situatia? Simplu dar dureros: etnicii suedezi sa aiba dreptul de a detine, purta si folosi arme de foc letale pentru autoaparare. Concomitent, statul suedez sa expulzeze mai hotarat pe oricine care incalca regulile, legile si mentalitatea poporului suedez. Politia suedeza sa aiba dreptulde a deschide foc mortal asupra oricarui strain turbulent, mafiot sau nesupus. Eventualele ghetouri, cartierele de straini grupati etnic trebuie desfiintate fortat iar locuitorii imprastiati pe tot cuprinsul Suediei spre a le fi mai lesnicioasa naturalizarea si absorbtia acestora in masa de suedezi nativi.

-7 (31 voturi)
Bibi Loi
23.09.2020, 19:52:17

Pai, pe unde ma uit, "suedezii" sunt cam negri acum. Si-au facut-o FIX cu mana lor.

-4 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările