Europa

articolul anterior articolul urmator

CNCAV: Datele din Marea Britanie arată că doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă

7
21 Jul 2021 16:42:52
Autor: News.ro
Eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90% Foto: Arhivă
Eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90% Foto: Arhivă

Potrivit datelor centralizate în Marea Britanie referitor la cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, doar 15% au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă şi doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere, provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă, a transmis miercuri, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecţiei, a bolii simptomatice, a spitalizărilor şi a deceselor. 

 
Până în 19 iulie, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%. 
 
CNCAV arată că Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziţie date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 - varianta Delta - şi spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcţie de statusul vaccinal. Aceste informaţii sunt prezentate în tabelul următor.
 
 
"Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca, din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi", precizează CNCAV. 
 
Analiza numărului cazurilor de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, arată că: doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă; doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă; 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă. 
 
Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%. Astfel, numărul persoanelor vaccinate complet este de 4 până la 9 ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie; gradul de acoperire vaccinală creşte semnificativ spre vârstele mai înaintate. 
 
CNCAV oferă şi explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice: pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte 8 din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi. 
 
Însă, pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă 10%; 8 persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora. 
 
"Chiar şi in această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de 4 ori riscul de spitalizare", adaugă CNCAV. 
 
Potrivit sursei citate, eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet. 
 
Totodată, respectarea măsurilor de protecţie non-farmaceutice rămâne extrem de importantă. 
 
CNCAV prezintă şi calculul eficienţei elaborat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

LAMURITORU'
21.07.2021, 17:04:21

Oare leprele de la cocinile media ale penalilor (latrina3 si fugartv) or da stiri din astea? Intrebare retorica.

+5 (9 voturi)
Ţepeş
21.07.2021, 17:11:09

LAMURITORU' Nu e destul că le citim aici? Vrei confirmare? Le...ele de aici de ce le dau? Întrebare ne-retorică.

-6 (10 voturi)
dumitru bogdan
21.07.2021, 17:29:21

Pai și ministerul lor al sănătății de ce bate câmpii? Ieri au spus ca 60% din spitalizati sunt vaccinați complet, azi au dezmințit și procentul a ajuns la 40%. Articolul asta da 15%, infectați și 4% spitalizați. În câteva ore a scăzut numărul spitalizați lor de 10 ori. Azi am citit rectificarea știrii inițiale când 60% a devenit 40% pe G4media. Peste câteva zile vin și spun ca vaccinul chiar a vindecat n% din infectați. Sa ai incredere în cifre livrate de autorități.

-5 (13 voturi)
Suveica
21.07.2021, 17:36:19

La trolii romani merge orice .

-5 (9 voturi)
dumitru bogdan
21.07.2021, 17:33:12

Uitați știrea de pe G4media: Circa 60% din pacienții cu COVID internați în spitalele britanice sunt de fapt nevaccinați și nu vaccinați cu ambele doze. Consilierul științific principal al autorităţilor din Marea Britanie, Patrick Vallance, a revenit asupra datelor anunțate inițial.

-3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările