Europa

articolul anterior articolul urmator

Combaterea antisemitismului, pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE

7
10 Feb 2019 12:20:56
Horia Blidaru
Dezbaterea de la Bruxelles a fost dedicată 
experienţelor şi percepţiilor comunităţilor evreieşti din Europa privind 
ameninţările antisemite, precum şi măsurilor UE de contracarare a flagelului
Dezbaterea de la Bruxelles a fost dedicată experienţelor şi percepţiilor comunităţilor evreieşti din Europa privind ameninţările antisemite, precum şi măsurilor UE de contracarare a flagelului

Mandatul românesc la conducerea Consiliului Uniunii Europene cuprinde evenimente politice importante, pe lângă coordonarea reuniunilor ministeriale şi gestionarea negocierilor finale privind dosare-cheie ale legislaţiei europene. Seria a inclus, joi, dezbaterea de la Parlamentul European cu tema „Lupta împotriva antisemitismului: O abordare comună pentru mai buna protejare a comunităţilor evreieşte în Europa – de la politică la acţiune“.

Sub auspiciile Preşedinţiei române a Consiliului UE, dezbaterea, prezidată de primul-ministru Viorica Dăncilă, a reunit, alături de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, liderii unor importante organizaţii evreieşti: preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald S. Lauder, directorul Comitetului Evreiesc American, David Harris, şi directorul B’nai B’rith International, Daniel S. Mariaschin.
 
România, model regional în combaterea antisemitismului
 

Conferinţa reprezintă primul pas spre transpunerea în practică a Declaraţiei Consiliului UE din 6 decembrie 2018 privind lupta împotriva antisemitismului şi dezvoltarea unei abordări comune în materie de securitate pentru mai buna protejare a comunităţilor şi instituţiilor evreieşti. Analiza de joi a fost structurată în două secţiuni, una dedicată experienţelor şi percepţiilor comunităţilor evreieşti cu privire la ameninţările antisemite, iar alta vizând răspunsul statelor UE şi al Uniunii în acest sens.

Dezbaterea a cuprins, de asemenea, prezentările ministrului Afacerilor Europene, George Ciamba, coordonatorului european pentru combaterea antisemitismului, Katharina von Schnurbein, ambasadorului Israelului la UE şi NATO, Aharon Leshno-Yaar, preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, precum şi ale unor europarlamentari români, importanţi diplomaţi europeni şi cercetători de substanţă ai fenomenului antisemit.

„Azi, România este un model regional în combaterea antisemitismului şi xenofobiei şi un model în ceea ce priveşte educaţia şi măsurile luate pentru memoria Holocaustului“, a subliniat premierul Viorica Dăncilă. „Cred că trebuie să ne punem această întrebare: cum e posibil ca oamenilor să nu li se respecte niciun fel de drept din cauza identităţii lor şi să fie exterminaţi? (...) Această pată întunecată şi persistentă nu este înlăturată. Ea creşte atunci când se dă vina pe diverse probleme ale oamenilor. E o boală europeană“, a declarat, la rândul său, Frans Timmermans.  

9 din 10 evrei europeni consideră că antisemitismul s-a accentuat în ultimii cinci ani

Ronald Lauder a avertizat asupra reapariţiei urii împotriva evreilor în Europa: „A dat Europa poporului evreu doar un răgaz după ce lumea a fost atât de şocată de imaginile trupurilor scheletice de la Dachau, Bergen Belsen şi Auschwitz?“ La rândul său, David Harris a atenţionat, într-un emoţionant discurs, asupra lentorii măsurilor de stopare a antisemitismului: „Începe iar să se facă prea târziu!“ Iar Daniel Mariaschin a punctat că „demonizarea şi delegitimarea statului evreu nu sunt altceva decât un pretext pentru ura faţă de evrei“, ură transformată acum în cea mai mare ameninţare cu care se confruntă comunitatea evreiască după al doilea război mondial. Sunt de remarcat aprecierile vorbitorilor pentru eforturile României în contracararea antisemitismului.

Flagelul antisemit în cifre alarmante

Discuţiile au avut ca punct de referinţă rezultatele Eurobarometrului privind antisemitismul, făcute publice de Comisia Europeană la 22 ianuarie 2019, pe baza intervievării a peste 27.000 de cetăţeni ai UE cu privire la percepţia lor referitoare la antisemitism. Unul din doi europeni consideră că acest flagel reprezintă o problemă în ţara sa, cele mai mari cote ale acestei percepţii înregistrându-se în Suedia (81%) şi Franţa (72%). 68% dintre europeni se declară neinformaţi în legătură cu istoria şi cultura evreilor, iar 53% consideră că negarea Holocaustului constituie o problemă în ţara lor.

Datele completează o altă cercetare iniţiată de Comisia Europeană, prin Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Rezultatele acesteia, publicate la 10 decembrie 2018, evidenţiază că 9 din 10 evrei europeni consideră că antisemitismul s-a accentuat în ultimii cinci ani. 28% dintre respondenţi au fost hărţuiţi cel puţin o dată în anul precedent, dar 4 din 5 evrei care au fost victimele unor acte de hărţuire antisemită în ultimii cinci ani nu au reclamat poliţiei sau vreunei organizaţii. O treime dintre persoanele intervievate evită să participe la evenimente evreieşti sau să viziteze locuri evreieşti, din cauza nesiguranţei. Antisemitismul se manifestă cel mai intens pe platformele de comunicare socială de pe internet.

Fenomenul, în ansamblul său, determină tot mai mulţi evrei să părăsească Europa, conform celui mai amplu sondaj de acest tip realizat vreodată, cu peste 16.000 de respondenţi din cele 12 state europene în care trăiesc 96% din evreii europeni.

În acest context, dezbaterile de la Bruxelles au vizat măsurile concrete pentru siguranţa concetăţenilor noştri evrei, de la combaterea terorismului, la educarea tinerei generaţii şi aplicarea de către marile platforme de internet a codului de conduită pe care şi l-au asumat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

marius cristian
10.02.2019, 12:41:28

normal ca Romania este model la combaterea anti-semitismului , datorita legislatiei anti-nationale si pro-sioniste nu mai poti ca persoana publica sa zici nici pas despre abuzurile trecute sau prezente comise de perciunati .....

+5 (7 voturi)
un motan intransigent
10.02.2019, 14:18:36

Antisemitismul dispare prin retragerea minoritatilor evreiesti din statele in care ele exista , in granitele statului Izrael , stat unde evreii sunt la ei acasa . La fel va fi situatia si in cazul "diasporei" romanesti , care va trebui odata si odata , sa se retraga in tara , si asta pana nu va fi prea tarziu , iar romanii sa nu fie priviti cu resentimente crescande de bastinasii printre care s-au aciuat de nevoie . Minoritatile nu sunt de dorit pe nicaieri . Cu cat minoritatile sunt mai numeroase , cu atata ele genereaza antipatie . Actualmente , antisemitismul in Romania s-a diminuat tocmai din cauza diminuarii minoritatii evreiesti . E bine .

+2 (2 voturi)
D B
10.02.2019, 21:58:29

A, eu credeam ca pe agenda presedintiei romane a consiliului europei este combaterea furtului din banii publici! Am uitat ca Romania este condusa de Dragnea, condamnat pentru furt, consiliat de evrei!

+4 (4 voturi)
Cristian saileanu
11.02.2019, 01:02:38

Comentariu considerat abuziv.

Maximus Livius
11.02.2019, 04:28:59

Antisemitismul, la origine, este de fapt opera Bisericii Catolice. Datorita faptului ca Evreii s-au opus de la bun inceput cresterii Crestinismului si au cautat prin felurite mijloace sa impiedice din fasa dezvoltarea ei, (lucru mentionat si de Apostoli) ei au devenit nesuferiti in Crestinism si treptat,treptat animozitatea a crescut pana la paroxism. In Venetia anilor 1500 evreii trebuiau sa poarte un triunghi galben tesut pe haine (ulterior adoptat de Nazisti) si aveau drepturi restranse. Tot cam pe atunci li s-a interzis accesul in multe ramuri ale mestesugariei si au fost directionati de papa spre finante si banci (din cauza ca Crestinii nu aveau voie sa de-a imprumut cu dobanda unui alt frate crestin, similar cu dilema Islamului). Asta a adus si mai mare animozitate, culminand cu anii 1930-'45. Realitatea este totusi ca desii sunt multi Evrei bogati si financieri in lume, totusi nu ei decid soarta lumii asa cum unii cred si ne sperie. Crestinii/Ateistii/Asiatici etc. bogati si influenti in finante ii intrec la numar si la putere financiara. Dar, totusi de bine de rau, Evreii si Crestinii au reusit sa convetuiasca relativ pasnic. Acum insa apare pe scena Europei Islamismul care intrece cu mult antisemitismul care a existat pana acum. Ei sunt principalii promotori ai acestui nou val si sunt foarte buni la propaganda similara de dinainte cum ca vezi-Doamne Evreii sunt cauza tuturor relelor din lumea asta. In orice caz important este ca lumea este din nou in fierbere si se cauta tapi ispasitori. Economiile nu prea mai merg, Europa scartaie din incheieturi, iar prapastia si decalajul dintre cei ce au prea mult si cei ce n-au mai nimic creste alarmant. Cum nici o natie nu prea are curajul sa de-a vina pe propiile greseli si pe propii hoti, de obicei tapul ispasitor este gasit unul care arata diferit de restul turmei si este prea mic pentru a se apara. Evreii vor continua sa fie hartuiti si vor continua exodul catre Israel. Dar se pare ca nici acolo nu vor avea pace prea mult timp caci Armaghedonul se pare ca va incepe chiar de acolo. Dupa aceea insa va fi bine (spune Biblia).

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările