Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisar european: Dizolvarea UE, una dintre variantele analizate. Liderii europeni ar putea lua o decizie în decembrie

5
2 Mar 2017 13:44:35
Autor: News.ro
Jean-Pierre Moscovici FOTO Arhivă
Jean-Pierre Moscovici FOTO Arhivă

Comisarul pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a subliniat că cetăţenii europeni ar trebui să lanseze o dezbatere pentru a decide ce viitor vor să aibă blocul comunitar şi că una dintre variante este chiar dizolvarea acestuia. Surse din Comisia Europeană au declarat pentru News.ro că, la Consiliul European din iarnă, liderii statelor membre ar putea lua o decizie privind calea pe care o vor urma.

„Fie putem continua mai mult sau mai puţin cum suntem acum, câte un pas mic după alt pas mic, ne putem întoare la autorităţi naţionale mai puternice, ne putem limita la piaţa unică - sau, de ce nu, chiar să dizolvăm Europa?“, a declarat el, subliniind că va lupta împotriva ultimei variante, dar că aceasta trebuie oricum analizată.

Potrivit lui Moscovici, ascensiunea populismului din ultima perioadă a făcut mulţi cetăţeni să îşi pună întrebări în legătură cu Europa, ceea ce influenţează şi luptele interne din blocul comunitar.

„Cred că acum depinde de cetăţeni să dezbatem, acum depinde de fiecare în parte să lupte pentru punctele sale de vedere şi să îi convingă pe ceilalţi“, a afirmat el.

Comisarul a pledat pentru opţiunea unei integrări europene şi mai profunde, al cărei rezultat ar fi o mai bună protecţie pentru cetăţenii UE, o mai mare democraţie şi energie economică, mai ales în zona euro.

Un oficial din Comisia Europeană a declarat pentru News.ro că, până în vară, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflecţie şi analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul său anual din toamnă,preşedintele C.E Jean-Claude Juncker, ar urma să îşi exprime preferinţa şi argumentele sale. Iar, dacă totul va decurge conform estimărilor actuale, la Consiliul European din iarnă, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene a prezentat cinci posibile scenarii privind viitorul Uniunii după şocul reprezentat de Brexit. Acestea merg de la o Europă care se mulţumeşte să fie o piaţă unică şi până la o Uniune Europeană şi mai integrată decât în prezent, trecând printr-o Europă „cu mai multe viteze“.

Şeful CE nu-şi exprimă oficial vreo preferinţă în acest document de aproximativ 30 de pagini, însă îndeamnă statele membre UE să se inspire din el în vederea pregătirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcării a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

preisner camelia
2.03.2017, 14:11:39

Populistii de astazi sunt de fapt fascistii de ieri ,in varianta moderna !!!! Cei care "bat cimpii" si sunt in Parlamentul European pot sa ia acesta hotarire capitala dar ce urmeaza dupa desfiintarea UE nu va fi decit saracie si nationalism care va duce in final la conflicte intre tari pentru ca "painea" nu va fi destula pentru toti iar cei care n-au stiut s-o produca nici pina acum vor cumpara de la cei care au mult dar pe bani mult mai multi !!!!! Deci populistii de astazi nu vor produce decit razboaie si nu vor rezolva nimic !!!!!!!!!!!

-1 (1 vot)
Mihai Alex
2.03.2017, 18:36:34

Aia sunt cam morti.. S-a fumat idiotenia cu "nazisti, fascisti, rasisti" fata de toti cei care se opuneau establishment-ului.

Ggggg Hhhhh
2.03.2017, 14:41:17

Dl Moscovici, născut în România, ar putea să vadă că ce i-ar uni pe europeni ar fi o agresiune militară. Altfel, fiecare e prea îndoctrinat de istoria care se predă în învăţământul naţional (vitejia si gloria de altădată - adică, atunci când au putut jefui de pe la alţii) pentru a vedea că statele europene naţionale nu se mai opune decât altor europeni si unor africani. Rezultatelor s-au văzut în 1914-1918 și 1939-1945, apoi în războaiele care au dus la disparitia imperiilor coloniale.

-1 (1 vot)
Ggggg Hhhhh
2.03.2017, 14:44:03

@Gggg hhhh Erata: "nu se mai pot opune".

Quiet Guy
2.03.2017, 18:08:04

Ggggg Hhhhh Gresit Pierre Moscovici este nascut la Paris in 1957, dintr-un tata emigrat din Romania in 1947 si o mama emigrata din Polonia. Ce este mai rau este faptul ca nenea Moscovici a fost mult timp trotskist (mai rai ca , comunistii) dar pentru ca sa parvina la functii ministeriale a intrat in partidul socialist francez. Nota: Francois Mitterand, socialst, devenit presedintele Frantei, nu a agreat in nici un moment Romania si a preferat de departe Ungaria in preferintele teritoriale contra Romaniei. La momentul actual, Romania si partidul socialist francez sint doua entitati care nu se "pupa" si ce este mai rau Romania nu prea are mai nici o importanta reala in politica UE.

Modifică Setările