Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisarul European de Justiţie, avertisment fără precedent: Deciziile curţilor constituţionale ar putea distruge UE

19
30 Jun 2021 10:37:07
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Facebook
Foto Facebook

Comsiarul European pe Justiţie, Didier Reynders, a lansat un avertisment fără precedent privind impactul deciziilor luate de curţile constituţionale ale statelor membre, comentând că acestea subminează tot mai frecvent supremaţia legilor UE şi ar putea duce la distrugerea Uniunii.

Oficialii de Bruxelles văd în asta o ameninţare serioasă, iar Comisia europeană a lansat, luna aceasta, proceduri împotriva Germaniei, ca reacţie la „explozia de decizii” ale curţii constituţionale din această ţară. Deciziile stipulau că magistraţii Curţii Europene de Justiţie şi-au depăşit jurisdicţia într-un caz care viza achiziţionarea de acţiuni de către Banca Central Europeană.

Următoarea mare provocare la care se aşteaptă oficialii de la Bruxelles vizează o decizie a Curţii Constituţionale din Polonia care ar putea fi dată pe 13 iulie şi care s-ar putea pronunţa asupra compatibilităţii între anumite elemente din tratatele UE şi constituţia naţională.

Această speţă, deschisă ca urmare a acţiunilor guvernului naţionalist de la Varşovia, este privită de experţi juridici drept cea mai mare provocare pentru ordinea juridică a UE, scrie Hotnews.

Care este riscul?

Comisarul spune că ameninţările vin din ţările est europene cum ar fi Polonia şi Ungaria, dar şi Franţa şi Germania încep să atace prin deciziile luate. El spune că îngrijorarea este tot mai mare, iar riscul este la fel.

„Care este riscul dacă nu luăm măsuri? Riscul este că vom distruge uniunea însăşi”, a declarat Reynders.

UE se bazează pe reguli şi pe aplicarea riguroasă a acestora în toate statele membre, astfel încât, dacă acest lucru încetează, blocul comunitar este subminat. „Atunci când avem o problemă într-un stat membru, riscul este al unui efect de domino în toate celelalte state membre, o tendinţă de a pune sub semnul întrebării supremaţia legii europene şi jurisdicţia exclusivă a Curţii”, a mai spus oficialul.

În Franţa, guvernul a făcut apel la Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă, pentru a ataca o decizie a Curţii Europene de Justiţie din octombrie. Decizia stipula că operaţiunea de colectare de date de către serviciile secrete încalcă legile privind confidenţialitatea. Anterior, Parisul pierduse cazul în faţa unei instanţe franceze, în aprilie.

În Ungaria, guvernul a mers la Curtea Constituţională după ce CJUE a invalidat legile privind imigraţia.

„Dacă nu punem capăt acestui fenomen, vom avea din ce în ce mai multe posibilităţi ca statele membre să atace ordinea juridică a UE şi jurisdicţia CJUE”, a declarat comisarl european.

Cazul României

În România, o decizie a Curţii Constituţioanle contrazice decizia CJUE care se referă la desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ), doar parlamentul putând lua această decizie.

Judecătorii constituţionali susţin că hotărârea Curţii de Justiţie a UE, luată după ce magistraţi români au dat în judecată România pe tema înfiinţării SIIJ, „nu poate fi considerată un element ce poate determina un reviriment jurisprudenţial”. CCR a decis că înfiinţarea SIIJ este constituţională, respingând sesizările făcute în acest caz.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

ovidiu preda
30.06.2021, 10:53:25

Pina mai ieri deciziile ccr erau ca ale sinodului, nu puteau fi nici macar comentate, era o ingerinta in actul de justitie si o incalcare a statului de drept...ce ipocriti si nenorociti

-5 (15 voturi)
Victor Nagy
30.06.2021, 11:58:59

............. Ca si in cazul asa zisului totalitarism ... daca-i de-al nostru ... nu conteaza ca-i totalitarism ... ca toata puterea este in mana unei persoane a unui grup . D-l Chifu titra : " puterea totală preşedintelui Maia Sandu " Au trecut aprox 30 de ani in Romania ... peste 70 in Rusia ... aproape 80 in Germania ... de la vremurile cand o persoana avea puterea totala . Intre timp pe alocuri puterea totala revine ... Putin , Xi , KWJ .... mai discret sau mai evident . Criticii ... puterii totale in mana unuia ... nu sunt deranjati de fenomenul in sine , de principiul impartirii puterii ... ci de persoana detinatoare a acestei puteri totalitare . Asa s-a construit totalitarismul . Asa se reconstruieste : - Liderul este cel mai ... este genial ... dar nu poate , deoarece nu are toata puterea in stat . Hai sa-i dam toata puterea . Ca , daca dupa ce are toata puterea , ne va sodomi pe toti ... ce mai conteaza . Sa-l aplaudam deci pe d-l Chifu ... maretul Larix ... si pe toti cei destepti , care inteleg ca nu mai are rost sa voteze . Eventual sa instauram precum in unele tari arabe o monarhie ereditara si absolutista . Statul sunt eu a spus un rege francez . In statele totalitare , statul este liderul impreuna cu institutiile de forta . La noi ... KWJ impreuna cu serviciile , procurorii , presa miluita ... guvernul meu ( in UK asa se zice , guvernul majestatii sale ) parlamentul meu , procurorii mei , ... meu , .. meu , ... al meu .....

-6 (10 voturi)
imsi2 imsi2
30.06.2021, 11:03:51

Paipuneti oameni seriosi acolo nu niste LGBT isti. Daca puneti romi ai vor spune ca bulibasa ii justita comunitara daca islamici aia vor impuune sharia si tot asa . Puneti niste judecatori care aplica dreptul napoleonian bazat pe cel roman. Folositi o balanta dreapta nu una stramba cand judecati cazuri similare. Dece parchetul similar francez are o sectie pt magistrati iar cel roman nu poate avea ? De ce Ungaria trebuie sa primesca imigranti doar fiindca vrea Merkel ? De ce trebuie neaparat ca educatia sexuala trebuie sa includa LGBT ul ? Ii cineva LGBT care legifereaza ?

-6 (16 voturi)
moftronix4
30.06.2021, 11:07:40

Toate Curtile Constitutionale din Europa sunt conduse de Dorneanu....Iar UE este condusa de Comisari la fel ca Uniunea Sovietica in primii ani dupa Revolutia din Octombrie.

-1 (9 voturi)
Goguţă
30.06.2021, 11:26:38

Pai atunci desfiintati CC, desfiintati parlamentele, anulati toate constitutiile si faceti legile la Bruxelles

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările