Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a amânat aprobarea PNRR-urile Ungariei şi Poloniei pentru 2022

2
8 Dec 2021 07:14:42
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul nerespectării statului de drept, nu vor fi probabil validate anul acesta de Comisia Europeană, a declarat marţi vice-preşedintele acesteia, Valdis Dombrovskis, potrivit AFP.

Discuţiile între Comisia Europeană şi cele două ţări pentru a debloca situaţia au loc din vară, Bruxellesul încercând să obţină angajamente din partea celor două state pentru reforme în special pentru a garanta independenţa justiţiei, în cazul Poloniei, sau pentru a reglementa conflictele de interese şi pieţele publice, în cazul Ungariei.

„Activitatea este în desfăşurare. Este improbabil să reuşim să o finalizăm anul acesta”, a spus comisarul Dombrovskis la o conferinţă de presă. „De îndată ce vom vedea progrese substanţiale, vom putea avansa din punctul de vedere al Comisiei”, a completat el.
Ungaria şi Polonia, ţări conduse de guverne conservatoare criticate de Bruxelles că încalcă ''valorile europene'' prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau prin măsurile de reorganizare în justiţie, sunt vizate de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană.
Disputele celor două ţări cu Bruxellesul au cunoscut o nouă escaladare după ce Ungaria a stârnit indignarea unor lideri vest-europeni prin adoptarea unei legi care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, iar Tribunalul Constituţional polonez a hotărât că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, Polonia contestând astfel întâietatea dreptului UE asupra celui naţional.
În timp ce Bruxellesul consideră că reformele judiciare poloneze sunt de fapt o tentativă de control politic asupra justiţiei, guvernul de la Varşovia susţine că Polonia are nevoie de aceste reforme pentru a elimina corupţia din sistemul judiciar. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în octombrie că Polonia trebuie să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
8.12.2021, 07:23:49

Pentru opinie separată! Dacă politica Poloniei și Ungariei are nuanțe de Belarus, să meargă în CSI, Rusia încurajează genul ăsta de politică!

-1 (1 vot)
Popa Basca.
8.12.2021, 08:28:47

Polonia si Ungaria sunt pedepsite pentru obraznicia de a-i infrunta pe iubitorii de dosuri de la Bruxelles,care si-au pus in cap sa ne transforme pe toti intr-o masa lipsita de constiinta proprie,fara istorie si care sa se supuna total unei minoritati.Din pacate,Romania adopta pozitia ghiocelului.Mai bine le-ar da acel PNRR sa si-l bage-n fund,fiindca tot ii mananca rau! Din partea de bani nerambursabili,o mare parte se vor intoarce la firmele agreate de Bruxelles,in schimb noi vom ramane cu niste obligatii pe care le vom indeplini cu suferinte imposibil de suportat pentru marea majoritate a romanilor.Despre imprumut,ce sa mai spun?Daca acei bani vor fi aruncati la fel ca precedentii,mai bine lipsa!Atata risipa desantata ca in Romania,nu cred ca mai exista in Europa!

+1 (1 vot)
Modifică Setările