Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană avertizează în privinţa legăturilor dintre Rusia lui Putin şi grupările extremiste din Europa. Cele cinci mari direcţii ale propagandei ruse

5
7 Jul 2022 12:42:51
Autor: Ion Gaidau
Vera Jourova FOTO EPA-EFE
Vera Jourova FOTO EPA-EFE

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jourova, avertizează în privinţa legăturilor Rusiei lui Putin cu grupări extremiste din Europa.

Într-o intervenţie susţinută miercuri în Parlamentul European, Vera Jourova a declarat că deţine informaţii despre faptul că grupări de extrema dreaptă din Rusia sunt în contact cu grupări din Europa, iar statul rus finanţează şi antrenează indivizi şi grupări de extremă dreapta din ţări membre UE.
 
Potrivit înaltului oficial european, războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a oferit grupărilor extremiste, în special celor de dreapta, „noi conexiuni retorice cu discursuri preexistente” menite să „exacerbeze sentimentele antieuropene” şi să divizeze societăţile.
 
„Invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina este un război împotriva democraţiei. Rusia a încercat ani la rând să destabilizeze Ucraina şi să priveze poporul (ucrainean, n. red.) să aspire la democraţie. A dat greş şi acum a trecut la faza următoare cu această invazie brutală”, a declarat Jourova.
 
Pe de altă parte, vicepreşedinta Parlamentului European a pledat pentru libertatea mijloacelor de comunicare în masă şi pentru o informare corectă a alegătorilor.
 
„Nu este vorba doar despre o bătălie a liniilor discursive. În timp ce vorbim, Rusia pune la cale manipularea informaţiilor şi campanii de dezinformare sistematică şi coordonată la nivel mondial în care, de exemplu, sancţiunile occidentale sunt făcute vinovate de înrăutăţirea securităţii alimentare mondiale”, remarcă ea.
 
Vera Jourova atrage atenţia că „nu putem rămâne fără reacţie” şi „trebuie să continuăm să cooperăm ferm cu toţi partenerii noştri multilaterali şi bilaterali pentru a garanta că următorul mesaj ajunge la populaţia lumii, şi anume că unicul responsabil este regimul Putin”.
 
Obiectivul lui Putin este să „destabilizeze ţările vecine cu Rusia, UE şi statele sale membre”, subliniază ea.
 
„Trebuie să luăm măsuri rapide pentru a ne consolida democraţiile şi a face faţă vulnerabilităţilor”, a insistat Jourova.
 

Cele cinci mari direcţii de manipulare implementate de propaganda rusă

Un studiu publicat de Recorded Future, o companie se securitate cibernetică din SUA, arată că Rusia caută, prin aparatul său de propagandă şi manipulare, să exploateze viitoarele divergenţe între opiniile publice din Europa.
 
Cu cât războiul din Ucraina va dura, cu atât creşte riscul erodării sprijinului pentru coaliţia occidentală, deoarece lumea se va sătura de acest conflict militar şi nu va fi bucuroasă să suporte efectele sale economice pe termen lung. Este aproape sigur că propaganda rusească va încerca să exploateze această ocazie pentru a direcţiona opinia publică internaţională în favoarea Moscovei, notează Recorded Future, potrivit AFP.
 
Potrivit studiului, Rusia lui Putin desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare şi manipulare a opiniei publice internaţionale, ţintind în special anumite ţări, cum ar fi Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.
 
Operaţiunile sunt duse prin presa afiliată Kremlinului, cum e postul RT, portaluri suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete ruse, de exemplu Southfront, ferme de troli şi reţelele lor de dezinformare şi propagandă din social media.
 
Propaganda rusă se axează pe cinci mari direcţii, şi anume accentuarea nemulţumirilor faţă de conducători, denigrarea refugiaţilor ucraineni, exploatarea preocupărilor economice privind energia şi alimentele, prezentarea Ucrainei ca o pepinieră pentru nazism şi decredibilizarea presei occidentale.
 
Record Future apreciază că este nevoie de o reacţie globală din partea tuturor actorilor pentru informare şi pentru identificarea eficientă, izolarea şi contracararea tentativelor directe şi indirecte de manipulare ale Moscovei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Pop Max
7.07.2022, 14:36:38

„Propaganda rusă se axează pe cinci mari direcții”, în schimb propaganda SUA-UE se axează pe una singură: Putin e de vină.

-1 (3 voturi)
Sever H.
7.07.2022, 17:09:20

Ai dreptate Pop Min, nu e Putin de vina, cum susține propaganda, ci toti muscalii, cu excepția celor câteva zeci de mii care au protestat împotriva ra boiului

+1 (1 vot)
Pop Max
7.07.2022, 17:22:51

Bine Sever, nu uita să te informezi numai din surse oficiale. Și poartă mască, arată că-ți pasă.

-1 (1 vot)
Sever H.
7.07.2022, 17:50:53

Min, referitor la muscali, m-am informat din cea mai buna sursa: de la familia mea, deportata de muscali.

Goe
7.07.2022, 20:17:36

Asa-i ! Cetatenii sovietici de aici de pe forum au dreptate. Ce atata BBC si presa occidentala? Informati-va, ba, din surse oficiale de la Kremlin ... cititi, baa , Ria Novosti sa vedeti acolo stiri : a crescut rubla asa de tare ca se calca lumea in picioare prin Europa pe la casele de schimb si banci... sa-si schimbe dolarii si euroii in ruble ... si presedintele Putin e fugarit pe strazile Moscovei de trupele aeropurtate americane .Lavrov transmite poporului rus greu incercat, mesaje de incurajare dintr-un buncar in Dubai ... iar rusoaicele aliniate pe toate plajele lumii si-au rupt chilotii Chanel de pe ele in semn de protes impotriva ocupantilor NATO. Cititi bai... ce trebuie si lasati gargara occidentala!!

Modifică Setările