Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană câştigă procesul cu AstraZeneca. Compania, obligată să livreze vaccinurile anti-COVID promise

3
18 Jun 2021 16:34:20
Autor: Maria Dinu
Vaccin AstraZeneca FOTO: Vaccin Astra Zeneca / Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca FOTO: Vaccin Astra Zeneca / Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul din Bruxelles a decis, în primă instanţă, vineri, că AstraZeneca este obligată să livreze zeci de milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid Uniunii Europene după ce Comisia Europeană a dat în judecată compania pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale, scrie Hotnews.

Instanţa a ordonat AstraZeneca să livreze de urgenţă 50 de milioane de doze ale vaccinului său anti-Covid până pe 27 septembrie 2021. 

Conform calendarului, 15 milioane de doze ar trebui să fie livrate până pe 26 iulie, 20 de milioane de doze până pe 23 august şi alte 15 milioane de doze până pe 27 septembrie. 

În cazul în care nu se va conforma, AstraZeneca va fi nevoită să plătească despăgubiri de 10 euro pentru fiecare doză pe care nu a livrat-o.

Judecătorul a motivat decizia prin faptul că AstraZeneca a comis o încălcare gravă a obligaţiilor sale contractuale faţă de UE. Instanţa a notat de asemenea că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinurile în calendarul convenit, inclusiv cele de la fabricile britanice menţionate explicit în contract - mai ales date fiind întârzierile mari de livrări către UE, scrie Hotnews

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat decizia. „Această decizie confirmă poziţia Comisiei: AstraZeneca nu şi-a onorat angajamentele făcute în contract. Este bine să vedem că un judecător independent a confirmat acest lucru”, a afirmat von der Leyen.

Uniunea Europeană (UE) a cerut în luna mai ca laboratorul farmceutic anglo-suedez AstraZeneca să plătească despăgubiri în valoare de zece euro pe doza de vaccin împotriva COVID-19 - pe ziua de întârziere, în cadrul unui proces cu privire la întârzieri în livrări, şi cere totodată despăgubiri în valoare de cel puţin zece milioane de euro, relatează Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ionel Marcu
18.06.2021, 18:07:40

Ce desincronizare în UE, noi nu știm cum să refuzăm vaccinul AZ, mai nou și Pfizer iar bruxellezii vrea să-i oblige să livreze!!!

-5 (7 voturi)
Breton
18.06.2021, 19:19:12

Cand folosesti "noi" te referi la cei din cocina russia / cocina transnistria? Vaccinul de la AZ poate fi donat ca oricum este infinit peste zeama de russia. E important sa te exprimi in continuare ca asa vedem si noi optica unui samagonez de dupa gard.

-1 (1 vot)
Davide Isa revine
19.06.2021, 10:19:13

Nu, bretoane. Se refera la majoritatea europenilor. Altceva?! ps: cat se mai plateste azi propaganda mincinoasa cu "vaccinele e sigure si eficiente", trolule cu breton?!

-2 (2 voturi)
Modifică Setările