Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană condiţionează aprobarea PNRR-ului Ungariei de adoptarea unor reforme ale justiţiei

13
21 Jul 2021 01:49:51
Autor: Emanuel Neuman
Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie FOTO Arhivă
Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie FOTO Arhivă

Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a declarat că planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei nu va fi aprobat de Comisia Europeană până când Budapesta nu va adopta reforme judiciare şi nu va combate coropuţia.

Există probleme sistemice cu statul de drept în Ungaria şi Comisia Europeană este pregătită să folosească toate instrumentele pentru a proteja democraţia, inclusiv suspendarea fondurilor europene, a declarat comisarul european publicaţiei maghiare hvg.hu.

El a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European (EPPO), susţinând că fără apartenenţa la această insitutţie „nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei”.

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE publicat în aceeaşi zi şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului care-i permite să le suspende unor state membre accesarea fondurilor europene.

Acest raport este „un instrument în primul rând preventiv'', dar şi „una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa” noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă.

Raportul „plin de pretenţii absurde care nu au nicio legătură cu realitatea'' prezentat marţi de Comisia Europeană „nu este o surpriză”, a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, relatează agenţia MT, citată de Agerpres.

Guvernul de la Budapesta „nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni”, a adăugat Hidveghi, făcând referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Emm Emanuel
21.07.2021, 03:57:12

Deci, a zis bine Ciolos ca PNRR-ul Ungariei a fost suspendat. Evident, ca maghiarii nu vor realiza modificarile impuse si se va continua la circul politic si mediatic, ceea ce va duce la Ungaria sa piarda finantarea.

+3 (5 voturi)
Stancilă
21.07.2021, 08:10:49

UE nu mai vrea sa arunce banii in vint pentru a sponsoriza diverse clici nationaliste si populiste de partid, sau interlopi . S-a vazut in toata activitatea de pina acum lui Orban si a clicii sale : primea sume colosale de la UEsi in schimb livra inelegeri cu rusii si chinezii , plus critici, incapatinari si actiuni contrare spiritului in care este formata UE. Sint vizate si Polonia si - de ce nu ? - Romania, unde incapatinarea interlopilor din politica si din institutiile statului si indecizia liderilor ne poate aduce mari necazuri . Nu poti mima la nesfirsit , facem asta de 30 de ani , iata PSD este adulat si pe cai mari in sondaje ; se pare ca romanii nu inteleg despre ce e vorba .

+9 (9 voturi)
Decebal Burebista
21.07.2021, 09:01:42

De unde ai dedus tu, hemanuel, ca a fost suspendat??

-6 (8 voturi)
manea laura
21.07.2021, 08:57:10

in sfirsit o veste buna. s-o fi saturat si UE sa fie ciuca de bataie a tuturor dictatorilor din regiune. abia astept sa vad ce o sa faca dragnea de budapesta acum.

+7 (9 voturi)
Decebal Burebista
21.07.2021, 09:07:18

Lăuroiu....este visul umed al publicaţii maghiare HVG...unul din megafoanele propagandistice lui Soros din regiune...cam atâta credibilitate are, ca şi commenturile tale...

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările