Comisia Europeană a decis să interzică inteligenţa artificială folosită pentru supravegherea oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a decis să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor. Vor fi prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri pentru companiile care vor încălca noile norme.

Printre regulile ce urmează să fie propuse se numără garanţii şi autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenţei artificiale în aplicaţii considerate cu un grad mare de risc, care ar putea afecta sănătatea, siguranţa, drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, se precizează într-un document al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

În urma noilor reguli, Uniunea ar avea controlul deplin în procesul de reglementare al unei tehnologii care a generat îngrijorări cu privire la efectele sociale negative pe care le-ar putea produce.

În schimb, susţinătorii inteligenţei artificiale o consideră drept un motor al creşterii economice.

Prin acest proiect, Uniunea Europeană vrea să interzică sistemele de tip „social scoring”, pe fondul criticilor, cum că unele companii abuzează de această tehnologie atunci când fac angajări, acordă credite sau iau alte decizii importante care pot favoriza grupurile privilegiate.

Sistemul este creat în China, în cadrul căruia persoanele sunt clasificate într-un anumit „scoring social”, în funcţie de activităţile lor. Anumite drepturi şi libertăti sunt acordate cetăţenilor consideraţi model prin scorul mare. 

Certificate valabile 5 ani

Comisia Europeană a precizat că utilizarea inteligenţei artificiale în sistemele de identificare biometrică, în recrutarea de personal, accesul la instituţiile de educaţie, evaluarea credibilităţii şi cererile de azil sau viză sunt considerate ca având un grad mare de risc.

Aceste sisteme ar trebui să fie supervizate de oameni, iar înfiinţarea unor organisme naţionale pentru evaluarea şi emiterea de certificate valabile pentru o perioadă de 5 ani, ar fi necesară.

Totuşi, ar putea fi impuse amenzi pentru conceperea şi vânzarea de aplicaţii interzise pentru inteligenţa artificială, furnizarea de informaţii false către autorităţi sau refuzul de a coopera cu autorităţile.

Comisarul european, Margrethe Vestager, va prezenta regulile pe data de 21 aprilie. Propunerea Comisiei va fi negociată cu statele membre şi Parlamentul European înainte de a deveni lege.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite