Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană evocă un împrumut comun în vederea reconstrucţiei Ucrainei. Germania şi „frugalii”, reticenţi

5
19 May 2022 10:36:23
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Comisia Europeană (CE) are în vedere opţiunea unui nou împrumut comun în cadrul Uniunii Europene (UE), inspirat de planul relansării economice post-COVID, în vederea unei reconstrucţii a Ucrainei, însă acest subiect provoacă reticenţe în rândul Celor 27, din partea unor state membre din Europa de Nord, relatează AFP.

Amploarea nevoilor Ucrainei în vederea unei reconstrucţii nu este cunoscută, având în vedere că războiul rus este în curs.

Însă CE subliniază că pagubele sunt estimate la „sute de miliarde de euro, dintre care peste 100 de miliarde de euro numai infrastructura fizică”.

„Vine un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să ne uităm la finanţări la o scară europeană, aşa cum am făcut în cazul covid-19”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CE Frans Timmermans.
 
În vederea unei susţineri a acestei reconstrucţii, CE propune să se înfiinţeze un instrument financiar - denumit „RebuildUkraine”, alăturide bugetul european, care să permită acordarea Ucrainei unor împrumuturi şi subvenţii - condiţionate de reforme în domeniul statului de drept şi luptei împotriva corupţiei - şi unor investiţii aliniate obiectivelor europene în domeniile digital şi luptei împotriva modificărilor climatice.

CE precizează că acest instrument va avea la bază ”experienţa dobândită de UE în cadrul Facilităţii relansării şi rezistenţei” - principalul instrument al planului european al relansării economice vizând susţinerea statelor membre UE în criza covid-19, finanţat, fără precedent, printr-o îndatorare comună.

Potrivit CE, „subvenţiile de acordat Ucrainei ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale unor ţări terţe care doresc acest lucru) la Facilitate (RebuildUkraine) şi la programe existente ale UE (...), fie printr-o revizuire ţintită” a bugetului european aferent perioadei 2021-2027.

„Aceste resurse ar putea de asemenea servi la finanţarea împrumuturilor de acordat Ucrainei”, dar „dată fiind amploarea împrumuturilor care vor fi, fără îndoială, necesare, o strângere de fonduri în numele UE sau cu garanţii naţionale ale statelor membre fac parte dintre opţiunile avute în vedere”, anunţă într-un comunicat CE.

Însă ideea unei noi datorii comune provoacă reticenţe - mai ales în Germania şi în ţările „frugale” din Europa de Nord, care s-au alăturat cu dificultate planului european de relansare economică post-COVID în vara lui 2020.

CE „invită statele membre (UE) să exploreze aceste idei”, pentru a „vedea dacă există o voinţă de a merge mai departe”, a comentat cu prudenţă un funcţionar de rang înalt de la UE, subliniind că aceste propuneri sunt „vagi”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

mikael vas
19.05.2022, 10:34:09

adica sa garantam noi toate tarile din EU ca nebunul de la Ucraina va plati imprumuul ? Ca nu e proasta de loc Ursula , noi suntem prosti ca scultam ce spune Masoneia si Sionistii din Parlament ! datoriile Ucrainei au fost cumparate de Rotscheld ( familia americana care conduce din spate ) iar acuma vrea sa isi recupereze banii de EU .... ca in filmele cu prosti , si le ma da si arme sa aiba distrugeri si mai mari asa ca sa nu poate plati datoria si noi sa ne trezim ca inapoiem banii lui Rotschield care ai pierde acolo !

-1 (1 vot)
mikael vas
19.05.2022, 10:37:56

astia nu pot sa platesca nimic nici in 100 de ani cit dureaza Reconstructia , iar noi sa garntam pentru Ucraina ? A intrebat EU daca sa faca un razboi ? Nu , iar acuma vrea sa isi faca reconstructia pe garantiile EU ...astia sunt liderii care ne conduc , eu cistiga Premii Nobel pe seama masurilor anti sociale hotarite de Parlamentul EU ... si asta dupa ce inflatia a crescut si intram in Recesiune ! Asa lideri sunt la EU

0 (2 voturi)
mikael vas
19.05.2022, 10:40:43

otrivit CE, „subvenţiile de acordat Ucrainei ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale unor ţări terţe care doresc acest lucru) la Facilitate (RebuildUkraine) şi la programe existente ale UE (...), fie printr-o revizuire ţintită” a bugetului european aferent perioadei 2021-2027. Exact ce am zis : liderii EU taie din bugetul de dezvoltare si baga la Ucraina , asa ca fimilia Rotscheld sa isi recupereze banii nu prentru reconstructie ! Ca in filmele cu prosti , Ucraina este o capcana mare pentru EU !

-1 (1 vot)
Maria Alexa
19.05.2022, 19:39:51

”fimilia Rotscheld” ? Cu asta te-ai descris perfect :))))

Necula Mario
19.05.2022, 17:30:59

Trebuie sa se gaseasca o cale , prin care Agresorul Criminal , sa plateasca despagubiri , si Reparatii de razboi...

-10 (12 voturi)
Modifică Setările