Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru încălcarea independenţei autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor

6
23 Sep 2021 15:14:05
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Comisia Europeană a decis joi să dea Polonia în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la încălcarea legislaţiei europene care garantează independenţa autorităţii naţionale poloneze de reglementare a telecomunicaţiilor, anunţă CE într-un comunicat.

Varşovia a modificat în mai 2020, printr-o procedură de urgenţă, prevederi ale legii poloneze a telecomunicaţiilor cu privire la numirea şi revocarea din funcţie a directorilor Autorităţii Naţionale poloneze de Reglementare (NRA) şi Oficiului Comunicaţiilor Electronice (UKE).

Prin aceeaşi modificare a legislaţiei, Guvernul polonez l-a dat afară pe directorul NRA, în mai 2020, în pofida faptului că mandatul acestuia se încheia în septembrie 2021.

Potrivit legislaţiei europene, condiţiile care pot conduce la o concediere a directorului NRA înainte de încheierea mandatului este necesar să fie în vigoare la începutul mandatului.

Aceasta este o garanţie imporantă a independenţei autorităţilor naţionale de reglementare împotriva exercitării unor presiuni politice.

Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare este un principiu-cheie în domeniul telecomunicaţiilor în Uniunea Europeană (UE).

Ea are menirea să garanteze faptul că autoritatea poate lua decizii obiective şi acţiona independent, atât faţă de companiile reglementate, cât şi faţă de presiuni politice.

Acest principiu este implementat prin directiva-cadru şi prin Codul Comunicaţiilor Electronice.

Comisia dă în judecată Polonia la CJUE în urma unui schimb de puncte de vedere cu autorităţile poloneze.

Ea a trimis o scrisoare de avertisment, în iulie 2020, iar în urma răspunsului autorităţilor poloneze a trimis o „opinie motivată”, în februarie 2021, căreia Varşovia i-a răpuns.

Această corespondenţă nu a soluţionat însă problema.

Bruxellesul apreciază că explicaţiile pe care i le-a prezentat Varşovia sunt „nesatisfăcătoare şi incompatibile cu prevederile Codului European al Comunicaţiilor Electronice, pe care modificările legislative din mai 2020 trebuiau să le implementeze”, precizează Comisia în comunicat.

Ca atare, Comisia a decis să dea Polonia în judecată la CJUE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

pathfinder
23.09.2021, 15:21:03

Astia nu mai stiu cum sa se ia cu Polonia. Haidi bre, o dam de o cearta?

-5 (11 voturi)
Lucifer
23.09.2021, 15:43:56

Da, "europenii noştri" vor să scape de Polonia, Hungaria, România, Bulgaria, etc.

0 (2 voturi)
Lucifer
23.09.2021, 15:42:07

CE a căşunat pe Polonia, tot ce fac ăştia e rău. Practic vor să-i forţeze să plece din "uniunea" LOR. Aşa au făcut şi cu UK, practic i-au forţat să plece din UE, ca să rămână doar Germania+Franţa stăpânele Europei.

+1 (1 vot)
Victor Nagy
23.09.2021, 15:50:25

........... Ieri o amenda babana .... de 500 000 E/ zi ... azi o ... da in judecata .... maine altceva ... poimaine altceva ... este clar , se bate seaua ca sa priceapa iapa . Iapa poloneza fiind unul din stalpii marelui licurici in estul Europei . Astept sa vad raspunsul .... stapanului iepei . Mai devreme sau mai tarziu , mai de voie - mai de nevoie , marele licurici va repeta scenariul din Afganistan . Nu va dura mult pana cand estul Europei se va trezi precum afganii intr-o dimineata cu baza militara de la Bagram goala ... ca Americanii nu-s .

-7 (9 voturi)
Lucifer
23.09.2021, 16:01:37

Măi Nagy, ţi-am mai spus-o, ne putem apăra şi singuri. O forţă aliată Polonia+Ucraina+România+Turcia are aprox. 200 milioane locuitori( mai mult ca Rusia) şi o forţă economică( pib nominal) mai mare ca Rusia, iar ca pib la puterea de cumpărare mai mare ca Turcia şi Germania. În plus, Germania nu are armată, iar Rusia trebuie să ţină seama de această forţă numerică, economică şi chiar militară. Dacă vrem, putem cuceri Hungaria, Austria, etc....

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările