Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de consolidare a drepturilor fundamentale în statele UE. Raportul privind aplicarea lor, publicat anual

2
2 Dec 2020 16:53:52
Autor: Cristina Ene
Comisia Europeana FOTO Shutterstock
Comisia Europeana FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 2 decembrie, o nouă strategie de consolidare a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în UE. Noua strategie confirmă un angajament reînnoit de a se asigura aplicarea dispoziţiilor cartei la potenţialul lor maxim.

Începând de anul viitor, Comisia va prezenta un raport anual care va analiza modul în care statele membre aplică dispoziţiile cartei în anumite domenii tematice, se arată în comunicatul comisiei europene.
 
Strategia se axează pe patru direcţii de acţiune care stabilesc modalităţile de punere în aplicare a cartei în următorii 10 ani:
 
Punerea în aplicare efectivă de către statele membre: dispoziţiile cartei sunt obligatorii pentru statele membre atunci când acestea pun în aplicare legislaţia UE. Comisia va colabora îndeaproape cu statele membre şi, prin dialog, este pregătită să le sprijine cu privire la punerea în aplicare eficace a legislaţiei UE şi la respectarea deplină a dispoziţiilor cartei. Statele membre sunt invitate să desemneze un punct focal al cartei pentru a facilita coordonarea şi schimbul de informaţii.

 Începând din 2021, Comisia va prezenta un raport anual cu privire la cartă, analizând mai amănunţit punerea acesteia în aplicare în statele membre în anumite domenii. Raportul din 2021 se va concentra asupra drepturilor fundamentale în era digitală.
 
Responsabilizarea societăţii civile: Comisia va monitoriza îndeaproape măsurile naţionale care afectează activităţile societăţii civile şi care contravin legislaţiei UE şi va lua măsuri împotriva acestora. Unele state membre nu dispun încă de instituţii naţionale pe deplin funcţionale în domeniul drepturilor omului, care reprezintă legături importante între guvern şi societatea civilă. Statele membre sunt invitate să înfiinţeze astfel de instituţii şi să se asigure că acestea dispun de mijloacele necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în deplină independenţă. Comisia va promova, de asemenea, activităţi de formare cu privire la cartă destinate judecătorilor, altor practicieni din domeniul justiţiei şi apărătorilor drepturilor omului.
 
Carta ca punct de reper pentru instituţiile UE: instituţiile UE trebuie să respecte dispoziţiile cartei în toate acţiunile lor. Comisia îşi va consolida capacitatea internă în ceea ce priveşte respectarea cartei, inclusiv prin e-learning, orientări actualizate pentru personal şi planuri de formare. Comisia este pregătită să sprijine Parlamentul European şi Consiliul pentru a se asigura că acestea pun în aplicare dispoziţiile cartei în mod eficace în activitatea lor.
 
Creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor: un sondaj Eurobarometru recent arată că şase din zece respondenţi doresc să afle mai multe informaţii cu privire la drepturile lor şi la organismele cărora li se pot adresa dacă le sunt încălcate drepturile prevăzute în cartă. Comisia va lansa o campanie de informare cu privire la cartă şi va utiliza programul Erasmus+ pentru a creşte gradul de sensibilizare al tinerilor. Comisia încurajează statele membre să îşi dezvolte de asemenea propriile iniţiative pentru a promova sensibilizarea cetăţenilor.
 
Comisia va prezenta un raport în 2025 privind punerea în aplicare a strategiei.
 
Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene a devenit obligatorie din punct de vedere juridic.
 
„Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la prima proclamare a cartei care reprezintă o declaraţie europeană a drepturilor omului. Aceasta este expresia valorilor Uniunii noastre. Carta are aceeaşi valoare juridică ca şi tratatele. Vreau ca oamenii să ştie cui se pot adresa dacă le sunt încălcate drepturile”, a precizat Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă.
 
„Au apărut recent noi provocări în materie de drepturi fundamentale; pandemia de COVID-19 şi restricţiile aferente acesteia reprezintă un exemplu grăitor. Evoluţiile pe care le-am observat în societate necesită un angajament reînnoit pentru a asigura aplicarea deplină a cartei de către UE şi statele sale membre. Mai mult ca oricând, trebuie să plasăm carta în centrul activităţii noastre şi să ne asigurăm că cetăţenii îşi pot exercita efectiv drepturile fundamentale”, a spus Didier Reynders, comisarul pentru justiţie, .
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

stop propaganda
2.12.2020, 18:29:00

E simplu, bastinasii nu au nici-un drept, sunt sclavi pe plantatie pentru invadatori. Platitori de taxe care isi intretin calaii. Astea-s singurele drepturi pe care le aveti, sa taceti din gura si sa inghititi, mestecat sau nu.

-8 (10 voturi)
Victor Nagy
2.12.2020, 19:46:49

Eu ...ca simplu cititor ... n-am inteles nimic concret . Text mai complicat decat un contract de credit ... Ca sa intelegi ceva , trebuie citite , intelese o gramada de alte lucruri . „Ambalaj european”... care .... ce ascunde de fapt ?

-4 (4 voturi)
Modifică Setările