Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană: statele membre UE vor fi verificate anual cu privire la respectarea statului de drept

7
17 Jul 2019 19:24:15
Autor: Ştefana Radu
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Statele membre ale Uniunii Europene vor fi verificate anual în ceea ce priveşte respectarea statului de drept, într-o nouă tentativă a Bruxellesului de a împiedica guvernele naţionale să intervină în sistemele judiciare.

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că ţările UE vor fi evaluate anual cu privire la respectarea statului de drept.
 
„Comisia prezintă, astăzi, o serie de iniţiative concrete grupate în jurul a trei piloni: promovarea unei culturi a statului de drept; prevenirea problemelor legate de statul de drept şi oferirea unui răspuns eficient în cazul încălcărilor statului de drept. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia Europeană are un rol unic. Însă, toate instituţiile Uniunii şi statele membre sunt responsabile de garantarea respectării statului de drept ca valoare fundamentală a Uniunii noastre. În plus, un răspuns eficient necesită şi, sprijinul societăţii civile. De asemenea, Comisia face apel la toate părţile să acţioneze în acest sens”, arată reprezentanţii Comisiei Europene într-un comunicat de presă.
 
Ursula von der Leyen, noul preşedinte al Comisiei Europene, a spus că susţine complet „un mecanism al statului de drept“ în UE. Detalii privitoare la acest mecanism au fost prezentate într-un document politic publicat miercuri de către vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, care este un critic vehement al schimbărilor din sistemul judiciar din ţări precum Polonia, Ungaria sau România.
 
Timmermans a anunţat că Comisia va publica un raport anual privitor la statul de drept, care va viza toate statele membre, pentru a ajuta la detectarea „problemelor care pot apărea cu referire la statul de drept“.
 
Tot miercuri, Comisia Europeană a transmis că va trece la noi paşi în procedura sa legală împotriva Poloniei, în legătură cu mai multe legi care permit ca decizii ale judecătorilor de la tribunale ordinare să fie supuse unor anchete sau sancţiuni. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lombardi Antonio
17.07.2019, 19:30:28

cu late cuvinte, statele nu mai sint suverane. Totul trebuie controlat de neomarxistii de la brussels . EURABIA

+2 (8 voturi)
Ionel Marcu
17.07.2019, 19:52:20

Excelent, încă o lovitură pentru aripa dragnistă, penală, a PSD - Mitralieră, Nicolae, Pleșoianu, Ștefănescu, Olguța, etc. Iar latră ăștia contra UE până fac spume, și dă-i cu suveranitatea, ca Toni longobardul! Păi, măi Antonio, unde eram noi dacă nu ne trăgea UE după ei, dacă nu ne impuneau multe dintre regulile lor, nu ești conștient de asta? Pesedistule! La noi, suveranitate înseamnă să fii la cheremul pesediștilor penali, cu Corupția Fără Corupți de pe vremea nașului PSD don Năstase, cu furt instituționalizat, cu grațiere și amnistie, cu tot statul acaparat de pesediști și rudele lor. Eram și acum la 65$ salariu mediu, ca în anii '90.

-2 (8 voturi)
Lombardi Antonio
17.07.2019, 20:05:12

@@Ionel Marcu __ Iti place Eurabia ? Mutat-te la brussels fratello, la paris, la london, unde vrei tu si enjoy islam, lgbt, paki, si tot ce mai vine la pachet . Ma ia greata doar cind revad in minte cum arata parisul primavara trecuta... "vrem o tara ca afara" ! :)))

+3 (7 voturi)
Lombardi Antonio
17.07.2019, 20:06:06

habar n-am care era salariul din Ro in anii 90 ... sorry

+2 (6 voturi)
Ncita Co
17.07.2019, 23:33:08

Excelent!

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)