Comisia lui Juncker e plină de noxe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uitând de politicile de mediu de până acum şi urmându-şi promisiunea de a nu accepta nicio iniţiativă legislativă ecologică, noua Comisie Europeană va guverna peste o Europă tot mai poluată, mai confuză şi mai ruptă de natură. Iar victorioşi vor rămâne cei din baronetul de business transnaţional, noii 'junckeri'.

Publicul din România a fost ţinut informat numai cu swing-ul anecdotic al Corinei Creţu între politici regionale şi dezvoltare internaţională. Însă structura noii Comisii şi alegerea noilor comisari revelă o ignorare crasă a mediului înconjurător şi un pas înapoi în ceea ce priveşte angajamentul UE pentru dezvoltare durabilă, eficienţa resurselor, calitatea aerului, protecţia biodiversităţii şi acţiunea împotriva schimbările climatice.

Până în prezent, UE a fost campioană la economie verde şi lider în contracararea crizelor ecologice. Coborârea interesului pentru mediul înconjurător în noua Comisie ar însemna, conform ultimului Eurobarometru, trădarea intereselor cetăţenilor europeni în covârşitoarea lor majoritate. Cercetarea socială europeană arată că în ciuda crizei economice 95% spun că protecţia mediului e importantă pentru ei la nivel personal şi cer mai multă acţoiune în sensul ăsta. (Cercetarea, Eurobarometrul 41, a avut loc între 6 şi 8 septembrie 2014 şi au fost intervievaţi 28.000 de cetăţeni).

Multe organizaţii de mediu printre care T&E, WWF sau BirdLife au ridicat mai multe probleme structurale legate de ignorarea ecologiei în Comisia Juncker. De altfel, structura şi componenţa Comisiei sunt un scandal. Fără a face pe socialistul, ai zice că gaşca lui Junker e făcută de petrolişti.

Trecerea de la un comisar cu responsabilităţi dedicate strict pe problematici de mediu către unul care acoperă multe alte dosare din aria pescuitului şi politicilor maritime reprezintă o retrogradare a ecologiei într-o ordine a priorităţilor politice. În comparaţie cu Comisiile Barosso, în care un comisar ca Potocnik lansa programe precum economia circulară (Green Week, Bruxelles, 2014), noua Comisie nu are nicio referinţă cu privire la mediul înconjurător în descrierea responsabilităţilor vicepreşedinţilor. 

Mandatul comisarului pe mediu, afaceri maritime şi pescuit are ca obiectiv central dereglementarea şi cere o reevaluare a tuturor iniţiativelor de mediu de până acum. Nici nu menţionează necesitatea de a atinge noi obiective ecologice, iar despre a lua noi iniţiative nici nu mai încape vorbă.

Includerea în mandatul noului comisar a unor ordine menite să schimbe legislaţia protecţiei naturii în UE sugerează decizia la nivel înalt de a slăbi protecţia biodiversităţii în Uniune. Mai mult, oferirea portofolului mediului maltezului Karmenu Vella pare a fi o glumă. Deşi membru al parlamentului Maltei din 1976, omul are şi a avut de-a lungul timpului o grămadă de businessuri dintre care ies în evidenţă cele din zona jocurilor de noroc, a telecomunicaţiilor şi din cea a turismului de masă. Acest domn, dacă va trece de filtrul Parlamentului European, se va ocupa, printre altele - pentru că ecologia e doar un accesoriu, de politicile de mediu ale UE.

Poate pentru cei interesaţi de ecologie culmea culmilor o atinge comasarea portofoliilor schimbări climatice şi energie şi trecerea lor sub un vicepreşedinte pentru uniune energetică. Aşadar lupta împotriva schimbărilor climatice devine subordonată consideraţiilor legate de piaţa energiei.   

Cât despre nominalizarea lui Miguel Arias Canete  în fruntea portofoliilor Climă şi Energie, doi amici jurnalişti spanioli mi-au spus că nu e nimic mai puţin decât cea mai crasă nesimţire. Omul e fost preşedinte al unei companii petroliere, iar în prezent are acţiuni la alte două companii, Ducor SL şi Petrologis Canarias SL. Inutil să menţionez că se ocupă cu producţia şi vânzarea de hidrocarburi. Venerabilul Miguel va fi un burete pentru toţi lobbyiştii umezi, iar asta, din nou, dacă trece de Parlamentul European.

Trecerea responsabilităţilor privind relaţia cu Agenţia Europeană pentru Produse Chimice de la Directoratul General Mediu la DG Întreprinderi şi Industrii arată clar propensiunea junckerilor către interesele de business şi nu către sănătatea cetăţenilor europeni.

În fine, faptul că dezvoltarea durabilă, eficienţa resureselor şi economia verde nu sunt acoperite la nivel de vicepreşedinte ne dezvăluie o Comisie retrogradă care funcţionează pe paradigma învechită a creşterii economice cu orice preţ, care aduce beneficii mari industriaşilor şi momesc poporul cu slujbe învechite.

Uitând de politicile de mediu de până acum şi urmându-şi promisiunea de a nu accepta nicio iniţiativă legislativă ecologică, noua Comisie Europeană va guverna peste o Europă tot mai poluată, mai confuză şi mai ruptă de natură. Iar victorioşi vor rămâne cei din baronetul de business transnaţional, noii junckeri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite