Europa

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană cere încetarea controalelor la frontiere în spaţiul Schengen

4
12 Oct 2018 15:47:04
Autor: News.ro
FOTO EPA
FOTO EPA

Comisia Europeană (CE) a îndemnat vineri „să se pună capăt“ prelungirii controalelor la frontiere în interiorul spaţiului Schengen, o măsură care ar fi trebuit să aibă caracter excepţional, dar care este prelungită cu regularitate de mai multe state, relatează AFP.

Şase ţări au reintrodus din 2015 controale în spaţiul Schengen - Franţa, Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia -, folosind derogări de la principiul liberei circulaţii în această zonă.

„Eu nu-mi pot imagina Europa cu frontierele interne închise, noi nu vom permite niciodată Europei să se întoarcă în trecut“, a declarat comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos, în cadrul unei reuniuni, la Luxemburg, a miniştrilor de Interne din cele 28 de state membre UE.

„Există îngrijorări, iar unele dintre aceste îngrijorări sunt justificate, însă noi le-am asigurat mai multă securitate cetăţenilor noştri în ultimii ani“, a declarat el pentru presă.

„Este momentul să se pună capăt“ controalelor la frontiere, a subliniat Avramopoulos.

Cele mai multe ţări şi-au justificat iniţial măsurile invocând migraţia neregulată în interiorul UE, dar şi temeri în domeniul securităţii legate de valul de atacuri teroriste în ţări europene.

Franţa a anunţat CE, la începutul lui octombrie, că va prelungi din nou, cu şase luni, controalele restabilite în seara atentatelor de la 13 noiembrie 2015, apreciind că ameninţarea teroristă rămâne „foarte pregnantă“ pe teritoriul său.

Aceste controale, care urmau să se încheie în octombrie, urmează să fie prelungite până la 30 aprilie 2019, au anunţat autorităţile franceze.

Şi Germania a anunţat astăzi că îşi va prelungi pentru o perioadă de şase luni controalele la frontiera cu Austria, în timp ce Danemarca a insitituit o măsură similară la graniţa sa cu Germania.  

Austria şi-a anunţat de asemenea intenţia de a prelungi aceste controale la unele dintre frontierele sale.

Aceste controale reintroduse în spaţiul Scehngen nu sunt efectuate în mod sistematic, iar notificarea lor le permite ţărilor vizate să procedeze la verificări ale identităţii la frontierele lor, prin derogare de la reglementările în domeniul liberei circulaţii.

Mai multe ţări sunt îngrijorate, la fel ca CE, că aceste măsuri derogatorii pot deveni treptat o normă şi pot conduce la sfârşitul spaţiului Schengen - o zonă de liberă circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor din care fac parte 26 de ţări, dintre care 22 sunt state membre UE. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

AlphaOmega
12.10.2018, 22:46:54

Acesta e un lucru bun sper sa se si puna in practica.

-2 (2 voturi)
Ioan Dumitrescu
13.10.2018, 12:28:37

Nu prea cred ! I-mi face impresia ca dumneavoastra confundati "libera circulatie" cu "controlul la frontiere. "Libera circulatie" este a se putea deplasa FARA VISA PREALABILA. Ceea ce ramine. In schimb favorizarea criminalilor, hotilor, borfasilor sa se deplaseze fara stinjenire in toata Europa este alceva, si sa nu mai vorbim cit va costa contribuabilul sa-i caute. Va invit sa ginditi putin ceea ce vorbiti!

M Costi
13.10.2018, 06:04:09

Globalistii si partizanii migratiei ilegale sunt deranjati de controale la frontiere ? Da..ii cam incurca ! Omogenizarea etnico-rasiala si religioasa a tarilor din UE este pusa in pericol de aceste controale , plus ca teroristii nu-si pot exercita ...drepturile !

-1 (1 vot)
Stancu Dan
13.10.2018, 13:20:23

Nici o problema, da' exista vreo politie federala europeana ? Mai mult, e exista o procuratura federala europeana ? Nu. Exista o justitie penala federala europeana ? Nu. Exista o leguslatie penala federala europeana ? Nu. Exista organisme fiscale federale europene ? Nu. Vorbim despre modu' in care functioneaza state federale dezvoltate (SUA, Canada, Australia, chiar si Germania) ? Ok, da' toate functioneaza bine TOCMAI fiindca detin structuri federale. Canada s-ar duce dreaq fara structurile alea. SUA la fel. Si ce se intampla-n Europa ? Pai Europa vrea sa functioneze ca si cand ar avea structurile respective fara le aiba. Absurd. Cel mai tare e ca toti aia de stau numa' cu "viitoru' Europei" in gura vorbesc toata ziua despre "idealuri si valori" da' se feresc ca de dreaq de expresia "structuri federale". Ca, deh, e un subiect sensibil. Nemtii si francezii condamna nationalismu' cu manie proletara da' nu vor sa vada sub nici o forma "organisme federale europene" facand ordine-n tarile lor. C-asa e luptatoru' impotriva nationalismului. Lupta pan' la unu, cu conditia ca nimeni sa nu se ia de tarisoara lui.

Modifică Setările