Europa

articolul anterior articolul urmator

Confiteor: 2. o echipă...europeană, Presseurop

22
16 Dec 2013 01:10:50
Iulia Badea-Guéritée

Adeseori, antrenorii unor mari echipe de fotbal sunt schimbaţi în plină glorie. Poate că aţi observat, şi poate că există o explicaţie plauzibilă, dar pentru mine este de neînţeles gestul: de exemplu, de ce să-l schimbi pe Aimé Jacquet exact după ce naţionala Franţei ajunsese pe culmi mondiale, în 1998 (3-0, cu Brazilia, la Paris)?

Ca un făcut, aproape imediat după a urmat declinul (exceptând un Euro adjudecat în 2000), iar echipa de fotbal a Franţei este astăzi doar o copie a celei care făcuse hexagonul să viseze cândva.

Sigur, există şi varianta inversă, a antrenorilor schimbaţi când totul merge prost. Poate că este logic să fie aşa, dar poate că şi ei ar trebui să aibă beneficiul unei durate de timp în care să arate ce pot. Recent, la Bruxelles, în cadrul întâlnirii anuale a jurnaliştilor care scriu în domeniul agriculturii (150, din toate statele membre), EU-Agri, unul dintre invitaţi a spus că de fapt agricultorii ar putea să le dea lecţii politicienilor: ei ştiu că pentru orice este nevoie de timp. Rezultatele nu se văd niciodată în câteva luni. Ci în câteva sezoane, recolte....EU-Agri...

Fotbalul a fost întotdeauna un bun instrument de comparaţie, pentru mine, cu aproape orice: presa, politica, societatea, geopolitica, orice. Există o diplomaţie a fotbalului aşa cum există o diplomaţie a presei. Cartea lui Zlatan Ibrahimovici, atacantul PSG,  pe care nu pot decât să vă sfătuiesc să o citiţi (nu e tradusă în română, dar există deja traduceri franceze şi engleze), este un bun manual al artei războiului...Ei bine, "Presseurop" şi-ar avea locul în această paradigmă sportivă.

Ştiu că "Todo tiene su fin", cum cântă andaluzii de la Medina Azahara, dar dacă este nevoie să aplicăm un final site-ului "Presseurop", de ce nu îi schimbăm pur şi simplu antrenorul?

De cinci ani proiectul a fost pilotat de Viviane Reding, vicepreşedinta Comisiei Europene, însărcinată cu Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, după ce a fost iniţiat de Margot Wallström, comisar care se ocupa de Relaţii Instituţionale şi Strategii de Comunicare. Deci de cu totul altceva, ca domeniu, dar cu mult mai aproape de ţelul unui site ca "Presseurop". Poate că ar fi cazul ca "Presseurop" să nu dispară ci să-şi schimbe antrenorul, şi să treacă sub cupola Androullei Vassiliou, comisar însărcinat cu Educaţie, cultură, multilingvism şi tineret...De ce nu? Se întâmplă şi la case mai mari!

Este duminică, J-6, şi mă tem, parcă să merg mâine la birou. Ne facem cu toţii munca în continuare şi, mai mult ca niciodată, ne vine tuturor greu să plecăm de la job, luăm prânzul împreună, scrutăm faţa redactorului şef, Eric Maurice, pentru a căuta o veste bună.

Le-am propus vineri să ne promitem că vom aniversa în fiecare an moartea Presseurop, întâlnindu-ne într-una din ţările din care venim. Nu au râs...Nu mai râde nimeni, de fapt. Muncim în tăcere, ca fiind condamnaţi la galeră. Franţuzism, nu degeaba. Despre conferinţe de redacţie nu vă mai vorbesc, nici nu mai ştiu când a avut loc ultima. Noapte bună, pe mâine...

Confiteor: 1. un alt fel de jurnal Presseurop

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

herr_
16.12.2013, 01:16:57

...va tinem pumnii... sa moara dujmanii :)... pisalogul ala nesuferit (de fapt e o "ea" :).

-1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
16.12.2013, 08:25:00

Pomelnicul Presseurope continua. Si continua cu cateva..demonstratii menite a ne .."sensibiliza", dar care de fapt ne conving ca jurnalistii acestui site, manipuleaza si-si fac jocul propriilor interese, speculand sau intoxicand de ti-e mai mare dragul..! Exemple: "Adeseori, antrenorii unor mari echipe de fotbal sunt schimbaţi în plină glorie". Fals..! Acestia, antrenorii nu sunt schimbati in plina glorie ci dupa atingerea ei..! "Sigur, există şi varianta inversă, a antrenorilor schimbaţi când totul merge prost. Poate că este logic să fie aşa, dar poate că şi ei ar trebui să aibă beneficiul unei durate de timp în care să arate ce pot." Fals..! Sunt schimbati (dati afara) pentru ca au avut destul timp sa atinga performanta dar nu au facut-o.. "Există o diplomaţie a fotbalului aşa cum există o diplomaţie a presei." Asa e..! Insa asta se numeste "blat" si in fotbal dar si in jurnalistica ( avem exeplul odei inchinate de autoare gastii de infractori care au pus mana pe tara(PSD) si conducatorului ei iubit, V. Ponta) "dar dacă este nevoie să aplicăm un final site-ului "Presseurop", de ce nu îi schimbăm pur şi simplu antrenorul? De cinci ani proiectul a fost pilotat de Viviane Reding, vicepreşedinta Comisiei Europene, însărcinată cu Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, după ce a fost iniţiat de Margot Wallström, comisar care se ocupa de Relaţii Instituţionale şi Strategii de Comunicare". Admirabila dovada de ..meschinarie lucie..! Practic, junalista uita de lipsa de profesionism si blaturile politice jenante ale jurnalistilor site-lui, care au adus la decredibilizarea totala a Presseurop si o face responsabila pentru manariile acestor blatisti mincinosi pe ..Vivien Reding..! Inadmisibil asa ceva si voi semnala asta , acolo unde trebuie..! Ceea ce nu stie admiratoarea domnului Victor Ponta este ca eu insumi si inca cativa prieteni din Romania, Germania, Spania, Italia, Franta si SUA am trimis petitii carora le-am atasat ca argumente textele manipulatoare publicate de jurnalista Presseurop (dar si link-ul), texte care prin continutul lor speculativ, duhneau a antieuropenism dar si obedienta fata de politicieni recunoscuti ca mincinosi, plagiatori, antidemocrati si aparatori ai infractorilor..! Daca mai doreste cineva s-o faca, are la dispozitie urmatoare adresa European Parliament / Committee on Petitions / The Secretariat Rue Wiertz B-1047 Brussels. O puteti face si in limba romana. Un lucru este cert..Nimeni nu are voie sa manipuleze cetatenii Europei pe banii acestora, ai contribuabililor..! Iar cine seamana vantul minciunii, culege mai devreme sau mai tarziu furtuna rusinii si a dezavuarii..!

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
16.12.2013, 13:52:59

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
16.12.2013, 12:51:37

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
16.12.2013, 14:00:45

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările