Conflict între generaţii. Cum au stârnit o melodie şi un joc video un val de ură în Franţa faţă de copiii născuţi în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Recent a apărut un scandal în Franţa care are în centrul atenţiei generaţia de tineri care au vârsta de 10 şi 11 ani. Copiii născuţi în 2010 au devenit ţinta unei campanii de cyberstalking (utilizarea internetului sau a altor mijloace electronice pentru a urmări sau hărţui o persoană, un grup sau o organizaţie) condusă de adolescenţii puţin mai mari.

Pe TikTok şi Twitter, elevii de clasa a cincea - a şasea din Franţa sunt batjocoriţi, insultaţi şi chiar ameninţaţi de tineri mai mari decât ei. Mule dintre victime au refuzat să mai meargă la şcoală din cauza acestei campanii, iar pentru a fi aplanat conflictul a fon=t nevoie de intervenţia ministrului Educaţiei, Jean-Michael Blanquer, scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de Digi24.

Joi, 16 septembrie, pentru a calma valul de comentarii, ministrul Educaţiei din Franţa a făcut o declaraţie publică în care a subliniat că „există o mişcare în creştere care constă în batjocorirea elevilor din clasa a VI-a şi a elevilor născuţi în 2010”.

„Campania aceasta de bullying este evident stupidă şi contrară valorilor noastre”, a transmis Jean-Michel Blanquer într-un videoclip postat pe Twitter, întrebându-se ce este în neregulă cu tinerii născuţi în 2010. 

Acesta a adăugat că elevii care vor fi prinşi că recurg la bullyng vor fi pedepsiţi deoarece părinţii victimelor au posibilitatea să raporteze incidentele printr-o linie telefonică specială. Totodată, ministrul francez a cerut profesorilor să fie „foarte atenţi” şi să aplice procedurile adecvate de disciplină şi sancţionare în astfel de situaţii.

De unde a pornit conflictul dintre generaţii

Acest conflict între generaţii a pornit de la jocul video online Fortnite, potrivit cotidianului Le Parisien. 

Jucătorii mai experimentaţi au criticat generaţiile tinere deoarece membrii acesteia nu respectă regulile şi codurile etice ale jocului. 

În urmă cu opt luni, a fost lansată o petiţie online intitulată „Banning FortKids from Tiktok”. Aceasta avea rolul de a le interzice tinerilor generaţiei 2010 accesul la joc, însă, deocamdată, petiţia a strâns doar câteva sute de semnături.

Conflictul a degenerat când cântăreaţa Pink Lily a lansat pe 16 august 2021 o melodie numită „Pop it Mania”, în care se autointitulează ea însăşi şi alte fete de vârsta ei „Regina anului 2010”.

Videoclipul a strâns aproximativ 400.000 de reacţii negative, iar comentariile au fost dezactivate din cauza limbajului agresiv.

Melodia laudă generaţia 2010 şi dar şi „Pop it”, un obiect format dintr-o serie de bule de silicon colorate dispuse pe un platou şi care poate fi stâns cu degetele mâinilor, producând un efect similar cu cel al foliei cu bule. Această melodie a devenit pretextul principal al adolescenţilor de a-i agresa pe copiii de 10 şi 11 ani.

Pe reţelele sociale, sub hastag-ul #anti2010, este criticată şi îmbrăcămintea fetelor din videoclipul melodiei, dar şi al tinerelor din această generaţie, adolescenţii mai mari considerându-l „depăşit”. 

În acelaşi timp, tinerilor născuţi în 2010 li se mai reproşează pe internet că nu îşi au locul într-o ordine prestabilită de „cei mari”, utilizatorii agresivi spunând în mai multe rânduri că tinerii generaţiei 2010 „sunt imaturi şi nu arată cool”, scrie Digi24.

Părinţii sunt revoltaţi şi spun că sistemul minimalizează problema

Federaţia Părinţilor din Franţa a îndemnat guvernul de la Paris şi pe ministrul Educaţiei şă dezvolte un program de protejare a copiilor pe reţelele de socializare, relatează Euronews.

„Chiar dacă un număr mare de copii cu vârsta de 10 ani nu folosesc platformele sociale, pentru cei care îşi petrec timpul acolo, este evident că sănătatea lor mentală şi psihologică este afectată şi pusă în pericol real”, au transmis reprezentanţii Federaţiei de părinţi a elevilor din Franţa.

La rândul său, SNPDEN, principala organizaţie a liderilor din sistemul de învăţământ francez, a minimizat fenomenul. „Nu am văzut astfel de incidente în instituţiile de învăţământ din Franţa şi nimeni dintre cei 70 şefi de instituţii şcolare care au participat la conferinţa naţională a SNPDEN din această săptămână nu a auzit despre această mişcare pe reţelele sociale", a declarat Bruno Bobkiewicz, secretarul general al organizaţiei, citat de canalul de televiziune francez La Chaîne Info.

Psihologul francez Jean-Luc Aubert  s-a pronunţat asupra acestui subiect şi a zis că problema legată de data naşterii este doar un pretext.

„De fapt, acest bullying este un fel de ritual care permite unui grup să accepte un alt grup. Dar, din nou, totul depinde de grupul care urmeză să fie acceptat. Există cazuri în care grupul nesănătos poate avea un ritual mult mai umilitor, care poate merge până la agresiune fizică, căci se teme de necunoscut, adică de ceea ce poate reprezenta celălalt grup”, subliniază psihologul Aubert, care mai spune că acest fenomen nu este nou, pentru că întotdeauna au existat grupuri care se protejează de alte grupuri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite