Europa

articolul anterior articolul urmator

Conservatorii lui Merkel şi-au ales noul lider. Cine este Armin Laschet, posibilul viitor cancelar al Germaniei

11
16 Jan 2021 13:38:09
Autor: Ion Gaidau
Armin Laschet FOTO EPA-EFE
Armin Laschet FOTO EPA-EFE

Moderatul Armin Laschet, favorit să continue activitatea centristei Angela Merkel, a fost ales, sâmbătă, preşedinte al partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU), potrivit AFP.

Cu o majoritate de 521 de voturi de la 1.001 delegaţi chemaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al cancelarei şi favorit al dreptei, potrivit rezultatelor unui scrutin intern. 

Al treilea candidat, Norbert Röttgen, a fost eliminat în prima rundă de vot. 

Votul de sâmbătă nu este final în privinţa alegerii candidatului pentru funcţia de cancelar al Germaniei. Cancelarul va fi ales în funcţie de rezultatul alegerilor legislative din septembrie.

Decizia de sâmbătă pune capăt celor 11 luni la conducerea CDU a lui Annegret Kramp-Karrenbauer, care nu a reuşit să impună autoritate în partid şi şi-a anunţat demisia. 

Merkel, care este cancelar din 2005, a anunţat în 2018 că nu va mai candida pentru al cincilea mandat. 

Cine este Armin Laschet?

Laschet, în vârstă de 59 de ani, este născut la Aachen, într-o familie de catolici originari din Valonia, regiunea franceză a Belgiei. A aderat la CDU la vârsta la 18 ani şi a studiat dreptul la Muenchen. Şi-a început activitatea profesională ca jurnalist, după care s-a dedicat partidului. În primii ani ai activităţii politice, a fost apropiat de Rita Suessmuth, preşedinta Budestagului între 1987 şi 1994. A fost ales pentru prima dată în 1989, în postul de consilier municipal din Aachen.

Deţine din 2017 funcţia de preşedinte al celui mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, în mod tradiţional de centru-dreapta.

Politician experimentat, alternând între mandate de deputat şi eurodeputat, Laschet militează pentru continuitate, promiţând să păstreze cursul actual moderat al partidului şi direcţia lui Merkel.

El doreşte modernizarea Germaniei şi transformarea CDU într-un partid mai tânăr şi cu o reprezentare mai mare din partea femeilor. Îl are ca partener pe Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii şi unul dintre cei mai tineri politicieni din ţară.

Sub conducerea sa, CDU va forma cel mai probabil o coaliţie cu Partidul Ecologist sau o aşa-numită „Coaliţie Jamaica”, împreună cu liberalii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Maximilian Musat
16.01.2021, 14:36:09

In Germania se respecta si se aplica legile,nu este nimeni interesat sa acapareze puterea pentru a se imbogati ! Daca ar incerca-o ar fi rejectat de societate,in felul acesta au cum sa ajunga in varf valorile nu indivizi ce prefera sa fie paziti de interlopi nicidecum de SPP pentru ca aia au aparatura de ascultare... Constitutia nu este respectata de Justitie,Legislativ ,Avocatul Poporului sau de cei din CC,de ce?...nu se mai satura de saci de bijuterii si saci de bani! Egalitatea de sanse este calcata in picioare in Romania si ni se rade in nas de cei pe care ii platim...revenind la titlul articolului ,Merkel va fi greu de inlocuit,ea afost omul ce a creat stabilitate ...deci nu doctrina, Constitutia si educatia cetatenilor au facut regula , pe cand si la noi respectul pentru lege? Daca am aduna politicienii ce au jefuit dupa '89 sunt mii !...

+2 (6 voturi)
Ionel Marcu
16.01.2021, 17:22:41

Chiar ne râdeau în nas politrucii. Parcă-l văd pe gușatul arogant Șerban Nicolae cum spunea rânjind că referendumul 300, câștigat de români cu 80% contra politrucilor „nu e obligatoriu”! Iar Codrin Ștefănescu spunea cu aroganță: „Fiindcă putem”! Acum primul a fost expulzat din politică iar al doilea marginalizat. Să fie asta un semn al schimbării în bine? Prea lentă schimbare, mult prea lentă!

0 (2 voturi)
aşa şi aşa
16.01.2021, 16:29:52

Nu ştiu cît de "moderat" e Laschet ăsta, dar că e un ipohondru panicat e sigur.... În luna Martie, cînd a început "grozăvia" cu zburdalnicul virus, tipul ăsta era deja aşa panicat, încît la prima conferinţă de presă cu acest subiect vorbind agitat, transpirat tot, i-a ieşit ceva rest alimentar dintre dinţi, şi i-a rămas minute bune pe buza inferioară, el turuind în continuare... Au făcut "senzaţie" (prin hazul lor) acele imagini, la acea vreme... Oricui i se poate întîmpla un aşa "accident", dar asta spune multe despre puterea de stăpînire de sine în situaţii de criză, despre discernămîntul alterat de asemenea situaţii, ceea ce în cazul unui potenţial Cancelar al Germaniei... Oricum, "viitor luminos" (economic), cu un asemenea Cancelar, Germania (şi Europa) nu are... O persoană, căreia panica îi întunecă judecata, n-are cum să ia cele mai bune decizii...

0 (4 voturi)
IC XC
16.01.2021, 16:31:55

Un alt centrist pro-imigrant! CSU nu trebuie să se mai compromită cu aceste avorturi merkelliene Pentru prima dată din 2000, CDU nu va mai fi condus de o femeie.

-11 (13 voturi)
snake
16.01.2021, 17:20:49

nu fii sigur. asta e papusica lui merkel.

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările