Europa

articolul anterior articolul urmator

Conservatorul din opoziţie ce s-ar putea bate parte în parte cu Viktor Orbán

3
15 Oct 2021 12:52:17
Autor: Cristina Ene
Peter Marki-Zay FOTO EPA-EFE
Peter Marki-Zay FOTO EPA-EFE

În cursa declanşată de opoziţie pentru alegerea candidatului capabil să-l înfrunte pe actualul premier Viktor Orbán, doi politicieni, un conservator şi o liberală, sunt subiect de dezbatere în cadrul alianţei de şase partide, relatează Politico.

Opoziţia unită organizează pe 16 octombrie turul al doilea al unui scrutin inedit în care se va alege adversarul lui Orbán la alegerile din primăvara anului viitor.
 
Politico a enumerat punctele forte şi slabe ale fiecăruia dintre candidaţii opoziţiei, în condiţiile în care votanţii anti-Orban au de ales între un conservator care să se bată parte în parte cu premierul maghiar sau o liberală cu bază electorală solidă, dar care ar putea îndepărta votanţii indecişi.
 
Unul din ei este conservatorul Péter Márki-Zay, primarul a cărui popularitate printre alegătorii anti-Orbán este în creştere în măsura în care atrage votanţi din întreg spectrul politic cu viziunea sa pragmatică şi centristă, în care include şi asigurări privind respectarea drepturilor comunităţii LGBTQ+.
 
Márki-Zay promite să uneasca stânga şi dreapta politică şi susţine că are cele mai şanse să-l învingă pe Orbán, pentru că „este conservator de mai mult timp decât Fidesz”.
 
Contracandidata sa este eurodeputata Klára Dobrev din Coaliţia Democratică, o formaţiune politică de centru stânga condusă de soţul ei, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany.
 
Opoziţia este însă dezbinată în privinţa celui mai potrivit dintre ei, iar surse interne susţin că alianţa politică s-ar putea destrăma până la alegerile viitoare.
 
Péter Márki-Zay, un catolic practicant cu şapte copii, s-ar putea dovedi un adversar de seamă pentru Fidesz, în contextul în care îi face concurenţă în privinţa valorilor conservatoare, iar liderul suvernist maghiar e acuzat că nu e sincer în privinţa convingerilor ideologice, urmărind doar acapararea puterii politice.
 
În condiţiile unor sondaje strânse între Fidesz şi alianţa opoziţiei (cotate cu 48%), decizia se află în mâinile alegătorilor indecişi şi a opţiunii susţinătorilor alianţei celor şase partide din opoziţie, relatează Politico.
 
Dobrev, din partidul liberal de stânga Coaliţia Democrată, a câştigat primul tur, iar cel de-al doilea clasat, primarul liberal al Budapestei Gergely Karácsony, s-a retras din cursă în favoarea lui Márki-Zay.
 
Dobrev are susţinători „foarte disciplinaţi” şi „mult mai mulţi bani şi activişti” decât Márki-Zay, spun analiştii politici maghiari. Pe de altă parte, votanţii din afara bazei sale electorale văd o perspectivă înfricoşătoare în câştigarea alegerilor de Coaliţia Democrată condusă de soţul ei, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, detestat de numeroşi ungari.
 
În ultimele zile, confruntările au devenit intense între tabăra lui Márki-Zay şi Karácsony, şi cea a lui Dobrev, cu acuzaţii că partidul liberalei şantajează politicieni şi dezbateri electorale aprinse.
 
„Peter, trebuie să-ţi spun în faţă ...pur şi simplu, nu cred că eşti candidatul potrivit”, a spus Dobrev.

 

Cine este Márki-Zay

Cu diplomă de inginer în domeniul electronicii, are un masterat în istorie economică şi a lucrat ceamai mare parte a carierei sale domeniul privat, inclusiv în SUA şi Canada. 
 
El a obţinut prim-planul politicii în 2018, când l-a învins în calitate de independent pe candidatul Fidesz într-o circumscripţie puternică a partidului de la guvernare.
 
Márki-Zay spune că tacticile standard îndreptate contra oponenţilor de stânga ai Fidesz sunt „inutile” împotriva sa, care este un conservator.
 
Katalin Lukácsi, un activist apropiat de acest primar, l-a descris ca având o gândire „foarte deschisă” şi un reprezentant al „centrului” politic.
 
Multe figuri ale opoziţiei mai ales din cei socialişti şi liberali, şi-au arătat în ultimele zile sprijinul pentru Dobrev. În special liberalii de la Budapesta îl privesc ca pe un intrus cu viziuni mult prea de dreapta pentru gustul lor.
 
Richárd Barabás, un viceprimar liberal, a scris că „un premier trebui să vindece rănile, nu să provoace altele” şi dacă este „o persoană de marketing cu un simţ înnăscut e nevoie de mai mult decât de celebritate politică”.
 
De-a lungul anilor,  Márki-Zay a stârnit controverse cu comentariie sale între care o declaraţie cum că sunt mai mulţi homosexuali în Fidesz decât în alte partide sau apărarea unor forme de corecţie fizică pentru disciplinarea copiilor.
 
Deşi Dobrev e convinsă că are tot mai mulţi alegători de partea sa şi că în final va ieşi câştigătoare, un sondaj Medián recent arată că Márki-Zay ar aduce mai mulţi votanţi opoziţiei.
 
Între partidele care şi-au arătat susţinerea pentru primarul conservator se numără centristul Momentum şi Partidul Socialist Maghiar.
 
Bernadett Szél, un parlamentar  liberal independent, spune că ambii sunt candidaţi puternici, dar Márki-Zay „a dovedit că o politică care nu amplifică diviziunile şi depăşeşte diferenţele de opinie poate fi de succes”, notând că acesta e capabil să aducă la un numitor comun dreapta şi stânga politică din Ungaria.
 
„Un stat laic nu poate face desebiri între oameni ", a spus Márki-Zay pentru Politico, adăugând că susţine" aceleaşi drepturi pentru cuplurile de acelaşi sex ".
 
„Nu este vorba doar de înfrângerea lui Orbán, ci şi despre credibilitate, despre poziţia anticorupţie. Şi să recunoaştem, opoziţia are ceva istorii foarte dubioase în trecutul său. Aşadar, nu toată lumea - inclusiv eu, desigur - este convinsă că liderii rivali vor aduce schimbări autentice în cultura politicii din Ungaria. ”
 
 
O femeie ia elan pentru a-l „detrona” pe Viktor Orban
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
15.10.2021, 13:01:13

Dacă UE va da afară Hungaria din Europa, Orban se va prăbuşi instantaneu. Şi cred că asta este varianta cea mai probabilă.

-9 (9 voturi)
Adi Pietreanu
15.10.2021, 16:24:36

Parca era vorba de Karacsony, de ce nu vrea sa candideze?

+11 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
15.10.2021, 22:04:36

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările