Europa

articolul anterior articolul urmator

Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, declarată parţial incompatibilă cu Constituţia Poloniei: Reacţia CEDO

2
25 Nov 2021 10:57:59
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Tribunalul Constituţional de la Varşovia a emis miercuri o decizie în care respinge dreptul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunţa în speţe legate de numirile judecătorilor polonezi şi consideră anumite părţi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului ca fiind incompatibile cu Constituţia Poloniei.

„Articolul 6 al Convenţiei, în măsura în care include Tribunalul Constituţional în definiţia sa a unei instanţe, nu este compatibil” cu Constituţia Poloniei, scrie Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional de la Varşovia.

Decizia vine în urma unei solicitări a Ministerului polonez al Justiţiei de a se pronunţa asupra unui verdict prin care CEDO consideră ilegală modalitatea de numire a judecătorilor în cadrul Tribunalului Constituţional de la Varşovia, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Într-un verdict separat, CEDO consideră de asemenea ilegală camera disciplinară înfiinţată recent în cadrul Curţii Supreme a Poloniei. Crearea camerei disciplinare a agravat conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre prin care cere Poloniei să suspende activitatea ei. Această hotărâre a fost declarată neconstituţională de Tribunalul Constituţional de la Varşovia, care a contestat implicit întâietatea dreptului comunitar asupra dreptului statelor membre.

Este „o zi mare pentru statul de drept şi suveranitatea Poloniei”, a reacţionat pe Twitter ministrul adjunct al Justiţiei Sebastian Kaleta, care a salutat totodată „oprirea unei noi tentative ilegale de amestec extern în sistemul (judiciar) polonez”.

„Curtea Constituţională se debarasează de o hotărâre a CEDO care încalcă sistemul nostru” judiciar, a adăugat oficialul polonez.

Dacă Bruxellesul consideră reformele judiciare din Polonia drept o tentativă de control politic asupra justiţiei, guvernul acestei ţări susţine că recurge la ele pentru a elimina corupţia din sistemul judiciar.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a denunţat decizia Tribunalului Constituţional al Poloniei, apreciind că provoacă „îngrijorări serioase”.

„Hotărârea de astăzi a Tribunalului Constituţional al Poloniei este fără precedent şi provoacă îngrijorări serioase. Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, între care Polonia, s-au angajat să garanteze drepturile şi libertăţile prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, subliniază Pejcinovic Buric într-un comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

G M
25.11.2021, 11:49:48

Cum de n-au constatat asta înainte de a adera la UE ?

-1 (3 voturi)
Alexe Radu
25.11.2021, 11:53:35

Inca o lectie de demnitate oferita de Polonia ! Ce spuneti dragi tovarasi politicieni damboviteni care stati ghiocel in fata celor de la Bruxelles ?

-15 (19 voturi)
Modifică Setările