Corina Creţu: Politica creatoare de locuri de muncă nu ar trebui să fie transformată într-un instrument prin care să fie pedepsite unele state membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu se declară împotriva propunerii Germaniei potrivit căreia statele membre care nu satisfac cerinţele cu privire la statul de drept ar trebui să piardă accesul la unele fonduri ale blocului comunitar, transmite Portofolio.hu.

În contextul dezbaterii din cadrul UE privind reforma blocului comunitar după plecarea Marii Britanii, guvernul german a făcut câteva propuneri de îngheţare a accesului la fondurile europene pentru ţările care nu respectă standardele statului de drept din interiorul UE. 

Pe marginea acestei teme, Corina Creţu a acordat un interviu pentru publicaţia ungară Portofolio.hu.

Portofolio: Ungaria este un important beneficiar al fondurilor europene. În contextul disputelor iscate în ultima vreme între autorităţile ungare şi Comisia Europeană, la ce ar trebui să se aştepte Ungaria după anul 2020?

Corina Creţu: Recent am început discuţiile vizavi de noul cadru financiar. Dar este mult prea devreme să aducem în discuţie cifrele. Este, însă, clar că politica de coeziune va fi afectată, mai ales din cauza BREXIT. E posibil să fim nevoiţi să luptăm pentru ca politica de coeziune să rămână factorul principal al investiţiilor. Nu agreez diviziunea dintre Est şi Vest şi sper să se găsească înţelegere între contribuabili şi beneficiari.

Portofolio: Luni a avut loc, la Bruxelles, o scurgere de informaţii cu privire la documentul care cuprinde poziţia guvernului german vizavi de orientarea politicii de coeziune după 2020, subiect preluat şi de Reuters. Aspectul cel mai important este acela că guvernul german a formulat propuneri de îngheţare a accesului la fondurile europene în cazul ţărilor care nu respectă standardele europene. Despre propunerea executivului german, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi, la Berlin, că „nu ar trebui să facem acest lucru. Comisia Europeană are alte mijloace de a transmite clar că solidaritatea nu trebuie să fie doar unidirecţională“. Juncker a mai afirmat că cea mai urgentă sarcină cu care se confruntă în prezent UE este completarea pieţei de capital convenită şi a uniunii bancare, iar aprofundarea cooperării din zona euro ar trebui să vină ulterior. Dumneavoastră cum comentaţi pe marginea acestei teme?

Corina Creţu: Documentele care cuprind propunerea Germaniei nu ne-au fost puse la dispoziţie. În opinia mea, politica ce creează locuri de muncă şi care generează o continuă dezvoltare ar trebui să fie sub incidenţa normelor Tratatului, nu să fie transformată într-un instrument prin care să fie pedepsite unele state membre. Ca atare, sunt ferm împotriva unei astfel de propuneri. Ar putea fi adăugate unele condiţii, dar nu cu caracter de pedeapsă. Statele membre primesc bani pentru crearea de locuri de muncă, pentru construirea de drumuri etc, iar statul de drept trebuie respectat. Avem, desigur, instrumente pentru ca aceste condiţii să fie îndeplinite în toate statele membre. Mă întreb de ce nu avem nişte reguli simple pentru toate statele membre, cu ajutorul cărora să putem interveni în caz de nevoie?

Sunt împotriva pedepselor date statelor membre în anumite condiţii şi, de asemenea, nu agreez ideea ca donfurile structurale şi de investiţii să fie utilizate ca instrument de pedeapsă pentru statele membre. Dar consider, totodată, că toate statele membre sunt obligate să respecte condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Când un stat se alătură unei uniuni, este conştient că din această alăturare va avea de câştigat, însă trebuie să ştie şi că va trebui să îndeplinească anumite condiţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite