Europa

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus: Angela Merkel le cere germanilor să fie răbdători, întrucât această criză va dura

5
28 Mar 2020 21:51:35
Autor: Lizeta Oprea
Angela Merkel
Angela Merkel

Deşi numărul cazurilor arată că se află printre ţările cele mai afectate de pandemie, este de remarcat faptul că Germania efectuează testări extinse, în timp ce alte state se limitează la testarea cazurilor suspecte sau a celor mai grave.

Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut sâmbătă concetăţenilor ei să manifeste răbdare faţă de măsurile restrictive impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, ea recunoscând totodată că nu ştie cât va mai dura această situaţie, obiectivul fiind deocamdată dublarea numărului cazurilor de infectare la un interval de numai zece zile, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Nimeni nu poate spune astăzi cu certitudine cât va dura această perioadă dificilă'', a spus Merkel în mesajul ei transmis în fiecare sâmbătă.

„Cifrele zilnice cu noile persoane infectate nu ne dau niciun motiv pentru a ne relaxa ori pentru a atenua regulile'', a subliniat ea, în timp ce în Germania are loc o dezbatere tot mai intensă asupra oportunităţii renunţării la unele dintre restricţiile instituite.

Angela Merkel a oferit totuşi un indiciu, afirmând că unul din obiectivele autorităţilor germane este ca numărul noilor persoane infectate cu coronavirus să se dubleze la un interval de ''numai zece zile'' pentru a nu satura sistemul medical, în prezent dublarea numărului îmbolnăvirilor de COVID-19 fiind observată după circa cinci zile şi jumătate.

„Încetinirea extinderii (epidemiei) este esenţială pentru a vedea dacă în săptămânile următoare toţi bolnavii în stare gravă pot primi cel mai bun tratament'', a explicat şefa guvernului de la Berlin, aflată ea însăşi în carantină la domiciliu după ce a avut contact cu un medic confirmat pozitiv, dar primele ei două teste au ieşit negative, urmând să mai efectueze încă unul.

Germania a închis toate centrele sportive, culturale şi comerciale, cu excepţia magazinelor alimentare şi farmaciilor şi avea sâmbătă confirmate 56.202 cazuri de infectare cu coronavirus, cu 5.331 mai multe faţă de vineri, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 403.

Deşi numărul cazurilor arată că se află printre ţările cele mai afectate de pandemie, este de remarcat faptul că Germania efectuează testări extinse, în timp ce alte state se limitează la testarea cazurilor suspecte sau a celor mai grave. De asemenea, sistemul ei medical bine pus la punct, cu peste 20.000 de paturi de terapie intensivă, i-a permis menţinerea unei rate a deceselor inferioară celei din majoritatea ţărilor vest-europene.

Pe de altă parte, buna gestionare a acestei crize până în prezent i-a permis formaţiunii cancelarului Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), o revenire în sondaje, fiind acum cotată cu circa 35% din intenţiile de vot, cu circa şapte procente în plus faţă de situaţia de dinaintea crizei sanitare. Cu câteva săptămâni în urmă CDU se confrunta cu o criză fără precedent, provocată de disensiunile interne legate de poziţionarea faţă de extrema dreaptă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Edmond Wolf
28.03.2020, 22:14:06

Într-o țară ca Germania în care se alocă 11,3% din PIB (și ce PIB are Germania) pentru sănătatea cetățenilor, guvernul poate să-și fixeze obiective în criza coronavirusului. 20.000 de paturi alocate pentru zona ATI? Este de domeniul science-fiction. La fel și în Franța cu 11,5% din PIB alocat sănătății. Onor guvernul României a alocat pentru acest an 5,2% dintr-un PIB mititel plus că rezervele statului pentru situații de urgență există doar pe hârtie. Adică suntem ultimii din Europa la banii alocați sănătății cetățenilor. Suntem primii la corupție unde alocăm jumate din PIB pentru furat, pentru evaziune fiscală, pentru neamurile și amantele politicienilor. Mor de rușine că m-am născut aici.

+2 (6 voturi)
Cristian Vlas
29.03.2020, 05:50:57

Cum explici situatia campionei sistemelor santare, Franta? 37.575 infrctati si 2314 decese.

-1 (1 vot)
Tomescu Tom
29.03.2020, 09:12:27

Edmond Wolf Preferai Africa .. ?

0 (2 voturi)
Mesterul Ardelean
29.03.2020, 17:47:59

Pentru cine nu a priceput inca, tarile nordice (incluzand aici Germania, Olanda si Danemarca) vor iesi cel mai putin afectate din aceasta criza pentru ca la ei totul se face cu cap si, in plus, nu se isterizeaza precum italienii, spaniolii si francezii!

Senza Nome
29.03.2020, 22:46:00

Au trecut germanii peste doua razboaie mondiale ca invinsi si au devenit cea mai puternica economie europeana, or sa treaca ei si peste acesta pandemie de Coronavirus.