Europa

articolul anterior articolul urmator

Coronavirus. UE a lansat un teledon pe fondul unui adevărat război al vaccinului cu SUA şi China. Prima donaţie se ridică la un miliard de euro

1
4 May 2020 19:02:49
Autor: News.ro
Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă
Sediul Comisiei Europene FOTO Arhivă

O conferinţă mondială a donatorilor a fost organizată luni la Bruxelles, cu ambiţia de a strânge 7,5 miliarde de euro în vederea finanţării cercetării unui vaccin şi unor tratamente împotriva noului coronavirus, o iniţiativă la care absenţa Statelor Unite şi voinţa afişată a preşedintelui Donald Trump de a face opinie separată nu au rămas netaxate, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) a dat startul acestui „maraton online” la ora 13.00 GMT (16.00, ora României) şi a anunţat o contribuţie în valoare de un miliard de euro.

Franţa şi Germania i-au urmat exemplul şi au permis să de depăşească pragul de două miliarde, prin contribuţii în valoare de 500 şi, respectiv 525 de milioane de euro.

La o oră de la lansarea operaţiunii, s-au promis cinci miliarde de euro.

Un vaccin este „cea mai bună şansă a noastră de a învinge virusul”, a subliniat preşedinta CE Ursula von der Leyen, organizatoarea „teledonului”.

Pandemia a lovit 3,5 milioane de persoane în lume - dintre care 1,5 milioane în Europa - şi a ucis aproape 250.000 de bolnavi - dintre care 143.000 în Europa, potrivit unor bilanţuri întocmite de AFP.

Guverne, filantropi, conducători de întreprinderi şi celebrităţi au fost invitate să doneze. Aproximativ 40 de ţări şi 20 de organizaţii au răspuns acestui apel.

Însă iniţiativa a fost marcată de absenţa Statelor Unite. Preşedintele american Donald Trump este în conflict deschis cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi îşi afişează voinţa ca Statele Unite să se doteze cu un vaccin până la sfârşitul anului.

Fiecare pe cont propriu este o greşeală majoră”, a deplâns şeful statului francez Emmanuel Macron.

Trebuie să cooperăm şi nu să ne facem concurenţă”, a subliniat regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

Strategia soltară a administraţiei americane provoacă regrete.

Uniunea Europeană a răspuns în mod favorabil unei cereri pentru o acţiune globală. Statele Unite au refuzat. Ei sunt cei care se izolează”, a deplâns un oficial european.

Însă noi colaborăm foarte strâns cu entităţi americane foarte puternice, precum Fundaţia lui Bill şi Melinda Gates, care au o enormă putere financiară şi multă influenţă”, a subliniat el.

Ne aflăm abia la începutul unui proces. Sperăm ca Guvernul american să se alăture efortului comun”, a conchis el.

Avem nevoie de trei ori de această sumă (de 7,5 miliarde de euro) în vederea dezvoltării şi distribuirii vaccinului”, a anunţagt secretarul general al ONU Antonio Guterres.

Un „bun public mondial”

Trebuie să dezvoltăm un vaccin, să-l producem, să-l desfăşurăm în toate colţurile lumii. Şi trebuie să-l facem disponibil la preţuri abordabile”, pledează Ursula von der Leyen în apelul său la donaţii.

Prima consecinţă a autoizolării americane ar putea fi o accelerare a rivalităţilor în cursa către obţinetrea unui vaccin, un lucru de care se tem europenii.

Statele Unite speră să câştige războiul vaccinului şi sunt pregăite să-şi arunce întraga forţă în bătălie”, subliniază Isabelle Marchais într-onotă publicată luni de Institutul Jacques Delors.

Peste 100 de proiecte de cercetare au loc în prezent în lume - dintre care opt se află deja în stadiul testelor clinice, în Statele Unite, China şi Europa, precizează Isabelle Marchais.

Având în vedere miza pandemiei actuale, unele întreprinderi, mai ales americane şi chineze, sunt pregătite să lanseze producţia înaintea sfârşitului testelor clinice, pentru a fi primele care să comercializeze vaccinul”, subliniază analista.

Dacă pierd bătălia, europenii ar putea atunci să se găsească în situaţia de a fi slabi în faţa americanilor sau chinezilor”, avertizează ea.

Din contră, dacă un vaccin este produs de Europa şi în Europa, ne putem imagina că aceasta din urmă va fi prioritară şi că va fi totodată în măsură să planifice o distribuire în ţări terţe”, declară ea.

Acest vaccin este necesar să fie „un bun public mondial”, subliniază Emmanuel Macron.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
4.05.2020, 20:16:39

Vaccinul european și rețeta lui .. ar trebui să fie gratuită .. pentru toată lumea ! China și SUA ... ar fluiera a pagubă .. Iar europenii ar deveni mai uniți !

-1 (1 vot)
Modifică Setările