Europa

articolul anterior articolul urmator

Creştini asasinaţi într-o biserică din Franţa chiar în ziua în care lumea musulmană sărbătoreşte ziua de naştere a profetului Mahomed

56
29 Oct 2020 16:50:14
Autor: Viorica Marin
După atentatul de la Nisa, un preot din oraş a declarat pentru BFM TV că în ultimele zile au existat ameninţări cu posibile atacuri la apropierea Zilei tuturor sfinţilor.
După atentatul de la Nisa, un preot din oraş a declarat pentru BFM TV că în ultimele zile au existat ameninţări cu posibile atacuri la apropierea Zilei tuturor sfinţilor.

Astăzi, la Nisa, a fost decapitată o femeie de 70 ani, iar unui bărbat i s-a tăiat gâtul chiar în interiorul bisericii Notre-Dame. În total, trei persoane au fost ucise, iar mai multe au fost rănite. Motivul atacului de la Nisa şi din alte două localităţi din Franţa rămân neclare, dar au avut loc  chiar în ziua în care lumea musulmană sărbătoreşte ziua de naştere a profetului Mahomed.

Astăzi, la Nisa, a fost decapitată o persoană de 70 ani în interiorul bisericii Notre-Dame. În total, trei persoane au fost ucise, iar mai multe au fost rănite. Motivul atacului rămâne neclar, dar primarul oraşului Nisa Christian Estrosi a confirmat că a fost un atac terorist. Un bărbat a exclamat „Allah akbar” după atentat, şi chiar la spital.
 
GALERIE FOTO
 
El a decapitat o femeie şi a tăiat gâtul unui bărbat . Autorul atacului terorist de la Nisa este un tânăr de 21 de ani, de origine tunisiană, vorbitor de limba franceză, dar fără acte şi telefon asupra lui, scrie presa din Franţa. El susţine că se numeşte Brahim şi şi-a recunoscut faptele. 
 
După ce a fost împuşcat de poliţişti în catedrala Notre Dame, a fost transportat de urgenţă la spital, dar, potrivit relatărilor poliţiei, nu a încetat să repete, în permanenţă, incantaţia „Allah Akbar”. 
 
Presa franceză scrie că atacul a avut loc după deschiderea catedralei, la 8:30 dimineaţa. Tânărul a intrat în biserică cu o sacoşă plină de cuţite şi a atacat trei persoane, care au murit: o femeie de 70 de ani, a fost decapitată, un bărbat de 45 de ani, angajat al bisericii, căruia i-a fost tăiat gâtul, şi o femeie de 30 de ani, care a fost înjunghiată de mai multe ori şi a murit din cauza rănilor într-un bar din apropierea bisericii.  
 
Poliţia din Nisa a intrat în catedrală la câteva minute după atac şi a dechis focul asupra atacatorului. Membrii trupelor speciale au găsit în interior a doua sacoşă cu cuţite şi alte pachete cu armament. 
Câteva ore mai târziu, la Avignon, un musulman înarmat cu un cuţit a încercat să îi înjunghie agenţii de poliţie şi a fost ucis de forţele de ordine. 
 
Ameninţări cu posibile atacuri la apropierea Zilei tuturor sfinţilor
 
După atentatul de la Nisa, un preot din oraş a declarat pentru BFM TV că în ultimele zile au existat ameninţări cu posibile atacuri la apropierea Zilei tuturor sfinţilor.
 
Preot paroh Gil Florini a spus într-un interviu pentru BFM TV: „am fost avertizaţi timp de două-trei zile de posibile atacuri în apropierea Zilei tuturor sfinţilor”. "Am fost efectiv avertizaţi timp de două sau trei zile că ar putea exista atacuri în apropierea Zilei tuturor sfinţilor", a spus el. „Am fost puţin în gardă, dar nu credeam că se va întâmpla aşa”, s-a plâns Florini.
 
Atacurile au fost săvârşite loc la doar o zi după ce ministrul francez de Interne a avertizat că ameninţarea teroristă din ţară este „foarte mare” pe fondul creşterii tensiunilor în urma decapitării profesorului Samuel Paty, care a fost ucis după ce le-a arătat elevilor caricaturi care îl înfăţişau pe profetul Mahomed.
 
Darmanin a spus că Franţa trebuie să continue să lupte împotriva „islamismului rampant, care armează oamenii ideologic”.
 
Poliţia a mai arestat pe 29 octombrie un bărbat în posesia unui cuţit lângă o biserică din Yvelines, relatează Le Parisien. Mass-media precizează că tatăl tânărului a alertat poliţia că, înainte de a părăsi casa, fiul său a spus că vrea să „se comporte ca atacatorul de la Nisa”, referindu-se la atacul terorist care a avut loc, joi, în bazilica Notre-Dame din Nisa.
 
Astăzi, lumea musulmană sărbătoreşte ziua de naştere a profetului Mahomed. În urmă cu două săptămâni, lângă Paris a fost decapitat profesorul Samuel Paty, după ce le-a arătat elevilor caricaturi care îl înfăţişau pe profetul Mahomed în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare. Macron a evaluat incidentul ca fiind un atac terorist şi a declarat o luptă crâncenă împotriva separatismului în Franţa. Acest lucru a dus la o criză în relaţiile dintre Paris şi Ankara.
 
Autorităţile franceze promit că vor reacţiona „nemilos” la atacurile sângeroase care au fost săvârşite astăzi la Nisa şi Avignon.
 
Vaticanul condamnă atacul 
 
Vaticanul a condamnat joi atacul cu cuţit în care au fost ucise trei persoane într-o biserică din Nisa, sud-estul Franţei, subliniind că 'terorismul şi violenţa nu vor fi acceptate niciodată', transmite AFP.
 
„Este un moment de durere într-o perioadă de confuzie. Terorismul şi violenţa nu pot fi acceptate niciodată“, arată un comunicat al purtătorului de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.
 
„Papa este informat despre situaţie şi este aproape de comunitatea catolică în doliu', adaugă comunicatul, precizând că suveranul pontif“ se roagă pentru victime şi apropiaţii lor, pentru ca violenţa să înceteze'.
 
Sfântul Scaun a publicat imediat după atac şi o telegramă de condoleanţe a Papei, trimisă ca de obicei în numele său de numărul 2 de la Vatican, cardinalul-secretar de stat Pietro Parolin, către episcopul de Nisa, André Marceau.
 
„Informat despre atentatul sălbatic care a fost comis în această dimineaţă într-o biserică din Nisa, cauzând moartea mai multor persoane nevinovate, Sanctitatea sa Papa Francisc se alătură prin rugăciune suferinţei familiilor încercate şi le împărtăşeşte durerea“, a scris monseniorul Parolin.
 
„Condamnând în modul cel mai energic astfel de acte violente de teroare, el asigură de apropierea sa Comunitatea catolică din Franţa şi întreg poporul francez, pe care îl cheamă la unitate“, şi „acordă din toată inima binecuvântarea apostolică tuturor persoanelor afectate de această dramă“, a încheiat cardinalul italian.
 
Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF) a denunţat joi drept un act ”incalificabil” atacul cu cuţitul soldat cu trei morţi la Bazilica Notre-Dame din Nisa şi şi-a exprimat dorinţa ca ”creştinii să nu devină o ţintă de ucis”, relatează AFP.
 
”Suntem emoţionaţi, foarte afectaţi şi ne aflăm într-un fel de siderare faţă de acest act incalificabil”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al CEF, preotul Hugues de Woillemont, care a subliniat că locul atacului - interiorul unui lăcaş de cult - ”înseamnă anumite lucruri””.
 
Turcia lasă de o parte tensiunile cu Parisul şi îşi exprimă ”solidaritatea cu poporul francez împotriva terorismului şi violenţei”
 
Turcia a condamnat ”ferm”, joi, atacul ”sălbatic” cu cuţitul, soldat cu cel puţin trei morţi la Nisa, în sud-estul Franţei, lăsând de o parte tensiunile puternice dintre Ankara şi Paris pentru a-şi exprima ”solidaritatea”, relatează AFP.
 ”Condamnăm în mod ferm atacul comis azi în interiorul Bisericii Notre-Dame din Nisa (...) şi prezentăm condoleaţe rudelor victimelor”, a anunţat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.
 
”Este clar că cei care au comis acest atac sălbatic într-un lăcaş de cult sacru nu pot fi inspiraţi de vreun fel de valoare religioasă, umană sau morală”, afirmă moinisterul, exprimându-şi ”solidaritatea cu poporul francez împotriva terorismului şi violenţei”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

stop propaganda
29.10.2020, 16:59:24

Acum este timpul ca sirienii si rusii sa rada de pe fata planetei Idlib-ul, sa nu mai ramana piatra peste piatra in acea zona. Acum vreo doua zile rusii au bombardat o zona de antrenament a unor teroristi sustinuti de turci si au ucis vreo 70 de militanti.. Daca francezii ar avea creier s-ar alatura si si-ar epuiza toate munitiile de bombe in capul alora.

+8 (10 voturi)
Alfa Omega
29.10.2020, 17:09:51

Sa ucizi si sa decapitezi cu sange rece intr-o biserica ? Ce religie a "pacii" cand este de fapt o religie de teroristi sangerosi !

+15 (15 voturi)
Alfa Omega
29.10.2020, 17:12:23

Traim intr-un secol ce se vrea inovator si pacifist , dar cum poti sa faci pace cu niste criminali care ucid in biserici ? Pai daca s-ar intampla ceva similar le-ar placea ?

+14 (14 voturi)
Hoban Razvan
29.10.2020, 17:18:47

Daca exista o Biserica Ortodoxa in Franta, si era un fel de BOR de-al nostru, acum ar fi pus in vanzare calendare in care erau notate si zilele de sarbatoare ale musulmanilor, ca sa stie tot crestinu' cand sa se fereasca mai mult si cand nu. Profitori imbracati in sutana!

-10 (16 voturi)
nitup
29.10.2020, 17:18:57

E cam belita treaba pentru Franta in special si pt lumea occidentala in general, inclusiv pentru noi. Lucrurile devin din ce in ce mai complexe si mai infricosatoare. Predictia mea este ca daca occidentul isi pierde suprematia tehnologica o sa fie vai de mama noastra. Observ un alt unghi: pana acuma se presupunea ca islamizarea presupune numai relatia dintre populatia locala si cea musulmana locala, dar se pare ca acum intrevine factorul de sustinere pe care musulmanii dintr-o regiune il primesc din partea populatiei largi musulmane, ceea ce este o presiune foarte mare pentru un stat.

+10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările