LIVE VIDEO Tancuri la intrarea în capitala Crimeei. Parlamentul şi Guvernul au fost ocupate de bărbaţi înarmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a declarat stare de alertă pentru trupele armate ruse şi a mobilizat avioane de luptă la graniţa cu Ucraina. La intrarea în Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, se află tancuri ruseşti care „aşteaptă paşnic pe marginea drumului”. Parlamentul şi Guvernul peninsulei au fost ocupate de grupuri pro-ruse, cu arme automate. Noaptea trecută, mai multe trupe şi echipamente militare au plecat din portul Sevastopol.

Citeşte toate articolele despre protestele violente din Ucraina

Mai multe despre luptele de ieri, 26 februarie, din Crimeea 

După ce în jur de 20.000 de locuitori ai peninsulei Crimeea au protestat duminică faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o consideră „lovitură de stat a fasciştilor”, Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, a oferit cetăţenie tuturor locuitorilor şi a anunţat că va sprijini demersul lor de a se realipi Rusiei, dacă populaţia vrea asta. Pe fondul tensiunilor separatiste, ieri au izbucnit conflicte în faţa parlamentului regional al penisulei, iar două persoane şi-au pierdut viaţa. Alte cel puţin 35 se află în spital.

Rămâneţi pe adevărul.ro pentru a primi informaţiile în timp real.

Imagini video în direct capitala peninsulei Crimeea

UPDATE 05.30 Purtătorul de cuvânt al aeroportului, Igor Stratilati, a declarat pentru Echo Moscova, citat de rt.com, faptul că persoanele înarmate au părăsit incinta aeroportului din Simferopol. De asemenea, aeroportul rămâne deschis, iar programul curselor nu va fi modificat.

UPDATE 04.12 Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, în cursul nopţii de joi spre vineri, asupra aeroportului din Simferopol, în Crimeea, potrivit agenţiei Interfax, citate de AFP.

Aproximativ 50 de persoane înarmate au preluat controlul, în cursul nopţii, asupra aeroportului, în faţa căruia o mulţime care flutura steaguri ale flotei ruse de la Marea Neagă s-a reunit ulterior, conform agenţiei Interfax-Ucraina.

UPDATE 00.27 Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a cerut joi tuturor părţilor implicate în evenimentele din Crimeea „să dea dovadă de responsabilitate şi prudenţă.

"Cer tuturor părţilor implicate să dea dovadă de responsabilitate şi prudenţă în această situaţie precară", a insistat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, citat într-un comunicat al OSCE.

Reprezentantul organizaţiei a adăugat, de asemenea, că actorii implicaţi în evenimentele din Crimeea ar trebui „să ia toate măsurile necesare pentru a evita o nouă escaladare şi să se abţină de la orice formă de violenţă”.

În următoarele zile, trimisul special personal în Ucraina al preşedintelui OSCE, elveţianul Tim Guldimann, şi Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, finlandeza Astrid Thors, vor mergeîn Crimeea, a subliniat Burkhalter.

UPDATE 00.15 Linas Linkevicius, ministrul de Externe al Lituaniei, ţara care asigură preşedinţia lunară a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a îndemnat joi Rusia să înceapă discuţii directe cu Ucraina pe tema crizei din Crimeea, cu scopul de a evita un conflict regional, potrivit AFP.

„În calitate de reprezentant al preşedinţiei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, îndemn Rusia să vorbească direct cu Ucraina şi să lucreze împreună cu scopul de a preveni provocările în curs” din Crimeea, a declarat pentru AFP Linas Linkevicius. De asemenea, a punctat faptul că în caz contrar „situaţia ar putea degenera şi conduce la un conflict regional pe care nimeni nu şi-l doreşte”.

UPDATE 20.10 Sergei Aksenov, membru al Parlamentului din Crimeea, a fost desemnat noul premier al regiunii autonome.

UPDATE 18.20 Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, în cursul unui vot desfăşurat joi seară, informează AFP.

UPDATE 18.12 Ianukovici ar fi părăsit Ucraina miercuri seară prin Crimeea, plecând de la Sevastopol la bordul crucişătorului „Moskva”, înarmat cu rachete, transmite agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, citând mai multe surse din forţele navale. 

Potrivit acestora, „Moskva” era staţionată la Sevastopol, unde trebuia să mai rămână o perioadă înainte de a fi trimisă să efectueze manevre în largul coastelor siriene. Cu toate acestea, deşi pe programul oficial al crucişătorului nu apărea nimic, vasul a părăsit portul Sevastopol la ora 19.00, miercuri seară, cu o destinaţie necunoscută. 

UPDATE 18.10 Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, va susţine o conferinţă de presă, vineri, în oraşul rus Rostov-pe-Don, situat în apropierea frontierei cu Ucraina, relatează agenţiile de presă ruse.

Conferinţa de presă este programată vineri la ora 17.00 (15.00, ora României), în acest oraş situat la 20 de kilometri de Doneţk, fieful electoral al lui Ianukovici.

UPDATE 18.07 Referendumul privind apartenenţa peninsulei Crimeea la Ucraina va avea loc pe 25 mai, anunţă parlamentul regional. 25 mai este data stabilită de Parlamentul de la Kiev pentru organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.  

UPDATE 17.40 Guvernul Elveţiei a decis blocarea eventualelor fonduri pe care preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, le-ar avea în conturi elveţiene, anunţă Ministerul elveţian de Externe, citat de AFP.

„Consiliul Federal elveţian a luat această decizie miercuri, iar ordonanţa de aplicare va fi publicată vineri", anunţă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Berna.

UPDATE 16.50 Potrivit portalului ucrainean seebreeze.org.ua, două portavioane ruseşti din brigada 71 a flotei baltice, cu numărul 102, Kaliningrad, şi Minsk cu numărul 127, au trecut prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră. Mişcările au fost înregistrate de camerele de luat vederi miercuri, la 07.20 ora Moscovei, într-un interval de 20 minute, şi transmise astăzi pe Twitter.

image
image

UPDATE 16.30 Ucraina a numit un ministru interimar de Finanţe, transmite Interfax. Acesta a anunţat că va încerca să încheie un acord pentru asistenţă financiară şi altul pentru furnizarea de gaze cu Rusia. Discuţiile ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare, transmite agenţia de ştiri rusă. 

image

La intrarea în capitala regională Simferopol au fost văzute tancuri. FOTO Twitter

UPDATE 16.22 Parlamentul ucrainean l-a desemnat joi, în unanimitate, pe proeuropeanul Arseni Iaţeniuk premier al Guvernului de tranziţie, relatează AFP.La vârsta de 39 de ani, Arseni Iaţeniuk va conduce Guvernul de uniune naţională chemat să preia conducerea ţării, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai.

În discursul privind candidatura sa, Arseni Iaţeniuk a evocat chiar necesitatea unui „Guvern de kamikaze" din cauza unor măsuri nepopulare care vor fi luate.

„Conturile publice sunt goale, s-a furat totul. Nu promit o ameliorare, nici astăzi, nici mâine. Obiectivul nostru principal este stabilizarea situaţiei. Datoria publică este de 75 de miliarde de dolari acum. În 2010, când Ianukovici a ajuns la putere, ea era două ori mai mică", le-a explicat el deputaţilor.

UPDATE 16.15 Pe străzile din Simferopol, oamenilor li se spune că „dacă vine Kadîrov (Ramzan Kadîrov, preşedintele Republicii Cecenia - n.r.), vine şi pacea”. În această dimineaţă, preşedintele cecen a declarat pentru cotidianul rus „Izvestia” că ţara sa este pregătită „să apere ruşii din Crimeea”, iar cecenii - „să fie soldaţi sau forţe pacificatoare în peninsulă”. 

UPDATE 16.11 Pe sediile instituţiilor oficiale din Sevastopol nu mai există nici un steag ucrainean, transmite agenţia de presă Interfax.

image

La intrarea în capitala regională Simferopol au fost văzute tancuri. FOTO Facebook

UPDATE 16.07 Bărbaţii care au preluat controlul asupra parlamentului ar fi membri ai trupelor speciale Berkut, desfiinţate ieri din ordinul ministrului interimar al Internelor de la Kiev. Autorităţile locale din Crimeea au invitat trupele Berkut să vină în peninsulă, adăugând că ei sunt eroi şi că şi-au făcut datoria de a apăra ţara de extremişti. 

image

Singura imagine cu bărbaţii pro-ruşi înarmaţi care controlează acum parlamentul din regiunii Crimeea. FOTO Twitter

UPDATE 14.50 „Rossiyskaya Gazeta”, ziarul oficial al guvernului rus, scrie că Viktor Ianukovici a fost scos din Ukraina de CIA, agenţia de informaţii a Statelor Unite ale Americii. În schimb, americanii i-au cerut lui Ianukovici să renunţe la putere. 

„Cine ar putea da astfel de garanţii în contextul situaţiei din Ucraina? Doar Washingtonul, care, aşa cum arată cel puţin evenimentele recente din Kiev, este eminenţa cenuşie din spatele Euromaidanului (mişcarea de protest anti-Ianukovici). Agenţiile de informaţii din mai multe ţări, sute de politicieni şi experţi, mii de persoane interesate în Kiev şi milioane de ucraineni şi-au bătut capetele cu această întrebare. N-ar fi putut dispărea pur şi simplu în eter. Este un politician uşor de recunoscut, la urma urmei, foarte uşor de recunoscut. Iar, în acest context, se ridică următoarea întrebare complet logică: nu cumva a fost el ascuns de oameni foarte pricepuţi în a-şi ascunde urmele? Adică, mai clar spus, americanii”, scrie „Rossyskaya Gazeta”. 

Pe internet au apărut imagini video cu tancurile mobilizate la intrarea în Simferopol.

UPDATE 14.40 „Eu, preşedintele în funcţie, nu am permis forţelor armate să intervină în evenimentele politice din ţară. Ordon acelaşi lucru şi acum!“, a declarat Ianukovici, potrivit unui comunicat obţinut de agenţia Interfax.

„Dacă cineva va emite asemenea ordine forţelor armate şi trupelor de securitate, aceste ordine vor fi ilegale şi criminale“, a mai spus Ianukovici, citat de Interfax. 

UPDATE 14.30 Rusia a asigurat joi că va respecta acordurile semnate cu Ucraina privind flota sa la Marea Neagră, după o avertizare din partea Kievului împotriva oricărei tentaţii de intervenţie, în timp ce Crimeea este teatrul unor tulburări, relatează AFP.

„În ceea ce priveşte declaraţiile privind încălcarea de către Rusia a acordurilor privind flota la Marea Neagră, declarăm că în situaţia actuală dificilă flota rusă la Marea Neagră aplică strict acordurile în cauză", a anunţat serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, citat de agenţiile ruse.

„Deplasarea unor blindate ale flotei Mării Negre s-a făcut conform acordurilor şi nu necesită nicio aprobare, a adăugat el.

UPDATE 14.25 Mustafa Jemilev, fostul lider al tătarilor din Crimeea, a declarat pentru corespondenta The Guardian că în multe hoteluri din Simferopol s-au cazat soldaţi ruşi, îmbrăcaţi în haine civile. De asemenea, Jemilev susţine că sunt informaţii conform cărora cei care au ocupat clădirea Parlamentului sunt foşti ofiţeri din Berkut, unitatea de elită desfiinţată ieri de administraţia de la Kiev, dar şi soldaţi ruşi.

UPDATE 14.18 Ramzan Kadîrov, preşedintele Republicii Cecenia, a averizat că ţara sa se pregăteşte pentru a apăra ruşii din Crimeea. 

„Noi, ca parte a unei societăţi etnice şi religioase diverse a Rusiei, trăim în relaţii de fraternitate cu toate naţiunile. Vrem să trăim în pace cu toate popoarele şi religiile. Şi, dacă este necesar, suntem pregătiţi să mergem, să fim observatori, să fim forţe pacificatoare şi soldaţi pentru a apăra şi proteja oamenii”, a declarat Ramzan Kadîrov pentru publicaţia rusă „Izvestia”. 

UPDATE 14.12 Parlamentul din Crimeea a anunţat organizarea unui referendum privind apartenenţa peninsulei la Ucraina. 

La recensământul din 2001, 58,3% dintre cei două milioane de locuitori ai Crimeei s-au declarat ruşi, în timp ce 24,3% s-au declarat ucraineni şi 12,03% tătari. Ucrainenii şi tătarii recunosc noile autorităţi de la Kiev, ruşii nu şi vor realipirea peninsulei cu Rusia, căreia i-a aparţinut până în 1954, când liderul sovietic Nikita Hruşciov a dăruit-o Ucrainei în semn de „prietenie între popoare”. Ucraina făcea atunci parte din URSS. 

UPDATE 14.05 Premierul desemnat al Ucrainei, Arsenie Iaţeniuk, a declarat că din cauza situaţiei economice a ţării, vor fi interzise cheltuielile militare pentru achiziţionarea de avioane şi vehicule de armată.

UPDATE 14.00 Viktor Ianukovici a fost văzut în Moscova, transmite TEKjournalism.uk. Portalul susţine că preşedintele demis, pe numele căruia în Ucraina există un mandat de arestare pentru „omor în masă”, stă într-o clădire a KGB.

UPDATE 13.55 Parlamentul Ucrainei a aprobat joi formarea unui guvern de coaliţie naţională, transmite Reuters.

UPDATE 13.54 În faţa Parlamentului din Crimeea s-au adunat peste 100 de oameni. Grupul poartă pancarde pe care este scris „Organizaţia Rusiei Unite a populaţiei ruse care locuieşte în Crimeea“. Panglici cu dungi portocalii şi negre, un simbol al susţinerii faţă de Rusia, au fost distribuite mulţimii, informează The Guardian.

image

Liderii locali au vorbit pe rând celor adunaţi în stradă, dar şi presei. Lisov Gannadiy, liderul unei unităţi locale de protecţie civilă a declarat că noul guven  de la Kiev nu se conformează legilor Ucrainei. „Viktor Ianukovici este preşedintele nostru“, a mai spus acesta.

image

Mulţimea a strigat în repetate rânduri: Rusia, Rusia!

Aleksandar Prokudin, un jurnalist al publicaţiei Ukrainian Truth, a acuzat guvernul de la Kiev că se lasă condus de o bandă de terorişti, extremişti, finanţati de SUA.

Tancurile ruseşti staţionând pe marginea drumului

UPDATE 13.44 Cazacii ruşi au format un cordon de protecţie în jurul Parlamentului din Crimeea. 

UPDATE 13.42 Cererea lui Viktor Ianukovici pentru protecţie din partea Rusiei a fost acceptată.

UPDATE 13.20 După ce şi-a anunţat ieri candidatura la preşedinţie, Vitali Kliciko a transmis astăzi un mesaj pentru populaţia din peninsula Crimeea, unde se înregistrează la această oră acţiuni secesioniste. 

„Nu vă lăsaţi folosiţi în jocuri şi planuri politice. Nu permiteţi o baie de sânge şi nu lăsaţi ţara să fie destrămată“, a spus fostul boxer, figură marcantă a revoluţiei de la Kiev. 

UPDATE 13.17 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu evoluţiile din Crimeea şi i-a cerut Rusiei să nu facă nimic din ceea ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor, relatează Reuters.

„Sunt preocupat de evoluţiile din Crimeea. Cer Rusiei să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor sau la crearea de neînţelegeri“, a afirmat Rasmussen într-un mesaj apărut pe Twitter.

Anterior, Germania şi-a exprimat la rândul său preocuparea faţă de evenimentele din Crimeea. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că trebuie evitată o destrămare a Ucrainei.

UPDATE 13.14 Parlamentul din Crimeea se va reuni în sesiune extraordinară la ora 14.00. Clădirea încă este controlată de bărbaţi pro-ruşi, înarmaţi. Ei pun presiuni pentru ca parlamentul să voteze astăzi asupra secesiunii de Ucraina. 

UPDATE 13.08 În faţa parlamentului din Simferopol  apărut şi boxerul rus Nikolai Valuev (foto Twitter) pentru a cere unirea Crimeei cu Rusia. El s-a confruntat în trecut cu Vitali Kliciko, devenit între timp unul dintre principalii lideri ai protestatarilor din Kiev, care au cerut îndepărtarea de Rusia. Kliciko l-a învins pe Valuev. 

image

UPDATE 13.06 Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, susţine că ceea ce se întâmplă în Crimeea este o „crimă împotriva statului”. 

UPDATE 13.05 Ucraina l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri rus Andrei Vorobiev, pentru a-i „aminti" că Rusia este garanta integrităţii sale teritoriale, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat, relatează AFP.

Kievul „a insistat asupra faptului că Rusia s-a oferit garantă a independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a subliniat ministerul.

„I-am remis o notă prin care cerem ca militarii (din cadrul) Flotei ruse la Marea Neagră (staţionaţi la Sevastopol, în Crimeea) să se abţină de la orice mişcare în afara perimetrului în care sunt cantonaţi", a adăugat ministerul.

UPDATE 13.01 Aproximativ 20.000 de persoane protestează la Sevastopol şi cer unirea cu Rusia. 

UPDATE 12.57 Două persoane au murit în timpul protestelor din faţa parlamentului regional din Crimeea, iar 35 sunt rănite. Şase dintre acestea se află în stare gravă, la spital, cu contuzii cerebrale şi răni în zona abdominală, transmite Ministerul Sănătăţii al Republicii Autonome Crimeea, citat de agenţia rusă Interfax. 

UPDATE 12.55 Echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate în stare de alertă ridicată în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin, comandantul suprem al forţelor armate, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia Interfax online.

„Avionale noastre de luptă patrulează în mod constant în spaţiul aerian de la frontiera districtelor" militare, a anunţat ministerul într-un comunicat la care Intefax a avut acces joi.

„Imediat ce au fost plasate în stare de alertă ridicată, unităţile de avioane din Districtul Militar de Vest s-au mobilizat în zonele operative în care sunt alocate", se mai arată în comunicat.

În prezent, „"bombardierele de la nivelul districtului participă la misiuni de antrenament, ţintind un adversar imaginar aflat în raza de acţiune a aviaţiei", a precizat ministerul. Până la 150.000 de militari, 90 de avioane, peste 120 de elicoptere, până la 880 de tancuri, peste 1.200 de unităţi de tehnică militară şi până la 80 de nave urmează să participe la aceste exerciţii, potrivit agenţiei.

UPDATE 12.49 Wladislaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei, a avertizat Rusia cu privire la poziţia adoptată faţă de Crimeea. „Aşa încep conflictele teritoriale”, a transmis diplomatul care a participat la negocierile cu Viktor Ianukovici pentru încheierea violenţelor din Kiev.

UPDATE 12.45 Ianukovici se consideră în continuare preşedintele Ucrainei şi consideră ilegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa şi instituirea unei puteri de tranziţie, într-o declaraţie transmisă joi agenţiilor de presă ruseşti.

UPDATE 12.42 Parchetul General ucrainean a anunţat deschiderea unui anchete pentru „terorism" după ce persoane înarmate, cel mai probabil proruse, au ocupat sediul Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, relatează AFP.

„O anchetă pentru terorism a fost deschisă", a anunţat Parchetul într-un comunicat, precizând că "două grupuri înarmate de persoane neidentificate formate din 10-15 persoane" au atacat în noaptea de miercuri spre joi clădirile Parlamentului şi Guvernului de la Simferopol, capitala Crimeei, unde au arborat steagul Rusiei.

UPDATE 12.39 Rusia a anunţat că a plasat în alertă avioane de lupte la graniţa cu Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova a emis o declaraţie prin care transmite că-şi va „apăra compatrioţii fără niciun compromis în cazul în care le sunt încălcate drepturile omului”. În replică, Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, a avertizat Rusia că orice mobilizare a forţelor din baza navală rusă din Sevastopol va fi considerată un act de agresiune.

UPDATE 12.37 John Kerry, secretarul american de Stat, a avertizat Rusia să „respecte suveranitatea statului ucrainean”. Şeful diplomaţiei americane a avertizat Moscova să fie „foarte atentă” cu abordarea situaţiei din Ucraina şi să-i respecte „integritatea teritorială”, ca urmare a anunţului Rusiei privind consolidarea prezenţei militare în regiune. 

UPDATE 12.33 Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei, a ordonat forţelor militare din Crimeea să elibereze sediul parlamentului şi cel al guvernului. 

UPDATE 12.29 „The Guardian” transmite că în faţa parlamentului s-au strâns mai mulţi protestatari pro-ruşi care îşi arată astfel sprijinul pentru bărbaţii care au capturat clădirea. Manifestanţii cer şi ei ca votul asupra secesiunii să aibă loc astăzi.

UPDATE 12.16 Parlamentul din Crimeea va vota astăzi asupra propunerii de secesiune a peninsulei de restul Ucrainei. Bărbaţii înarmaţi care controlează acum parlamentul îi forţează pe legiutori să votee astăzi pentru ruperea regiunii de Kiev, unde consideră că a avut loc o „lovitură fascistă de stat”. 

UPDATE 12.15 După ce mai multe organizaţii media au transmis că la intrarea în capitala Simferopol au fost mobilizate tancuri, agenţia oficială de ştiri din Rusia Interfax transmite că „tancurile, care se îndreptau către Simferopol, desfăşurau un exerciţiu militar de antrenament şi între timp s-au întors”. 

UPDATE 12.08 Viktor Ianukovici cere Rusiei să îi garanteze securitatea - agenţii ruse. Preşedintele ucrainean demis sâmbătă de Parlament, Viktor Ianukovici, a cerut Moscovei să îi garanteze securitatea, au anunţat joi agenţiile ruse, citate de AFP.

UPDATE 12.00 Arsen Avakov, ministrul interimar al Internelor de la Kiev, a scris pe Facebook că „bărbaţi cu arme automate au preluat controlul asupra sediului parlamentului din Crimeea”. Oficialul a adăugat că „a fost declanşată o alarmă pentru mobilizarea în alertă a trupelor ucrainene, dar şi a trupelor interne din peninsulă, cu întreaga poliţie”. 

UPDATE 11.59 Reprezentanţi ai grupului de persoane înarmate care a preluat controlul clădirilor Parlamentului şi Guvernului din Crimeea l-au informat pe premierul regiunii autonome că nu sunt „autorizaţi” să negocieze cu autorităţile locale, relatează postul Russia Today în pagina sa online.

Potrivit postului rus, premierul Anatoli Mohiliov a trimis un număr de telefon la care poate fi contactat grupului de persoane înarmate care au preluat controlul asupra sediului Parlamentului din Crimeea.

Grupul se numeşte „Autoapărarea populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea”, potrivit postului rus Russia-24, care adaugă că membrii grupului au anunţat că vor permite accesul numai „parlamentarilor şi preşedintelui legitimi” în clădire.

Membrii grupului purtau uniforme identice şi bandane negre şi potocalii, reprezentând un  simbol rus al victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, notează agenţia Associated Press. Ei au ocupat clădirile guvernamentale în jurul orei 04.00.

UPDATE 11.46 Autorităţile de la Kiev au decis să declare stare de alertă pentru poliţie pentru a gestiona situaţia din Crimeea. 

image
image
image

UPDATE 11.10 La intrarea în capitala regională Simferopol se află tancuri (foto sus via Facebook), încă neindentificate. Aceasta după ce, miercuri, Rusia a anunţat că-şi va consolida prezenţa militară în peninsulă ca urmare a tendinţelor separatiste din regiunea care, până în 1954, a aparţinut Moscovei.

UPDATE Ucraina a avertizat joi Flota rusă la Marea Neagră împotriva oricărei „agresiuni militare”, relatează AFP.

„Mă adresez comandanţilor militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagră: toţi militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut prin acorduri. Orice mişcare de trupe înarmate va fi considerată o agresiune militară”, a declarat Turcinov în Parlament, citat de Mediafax.

Crimeea, noua ambiţie a Rusiei, pregătită pentru investiţii masive

UPDATE Ministrul ucrainean interimar de Interne Arsen Avakov a anunţat joi că întreaga poliţie a fost pusă în stare de alertă, inclusiv forţele speciale, după ce mai multe persoane înarmate au preluat controlul asupra Parlamentului şi Guvernului din Crimeea, pe care au arborat steagul Rusiei, relatează AFP.

Această măsură, alături de încercuirea cartierului Parlamentului, la Simferopol, de către forţele de ordine, este menită să evite „o baie de sânge în rândul populaţiei civile„ şi „evoluţia situaţiei către confruntări armate„, a declarat Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

image

UPDATE Ministrul interimar al Internelor de la Kiev a confirmat că Parlamentul din Crimeea a fost ocupat. Deocamdată nu au fost transmise informaţii oficiale în legătură cu situaţia de la guvernul din Simferopol.

Nu este încă foarte clar de care parte a baricadei se află bărbaţii care au ocupat sediile celor două instituţii regionale, transmite cotidianul britanic „The Guardian”, dar corespondentul Reuters spune că în ambele clădiri au fost arborate steaguri ruse după ce au fost ocupate. 

   

În jur de 30 de bărbaţi au tras în uşile celor două clădiri pentru a intra cu forţa, potrivit Russia Today, care citează agenţia de ştiri rusă Interfax. 

Rusia a decis miercuri să-şi  consolideze protecţia flotei sale din Crimeea, republică autonomă rusofonă din sudul Ucrainei devastată de tensiuni separatiste, a anunţat miercuri ministrul rus al Apărării, citat de AFP.

"Analizăm alternativ ce se întâmplă în Crimeea şi în jurul flotei de la Marea Neagră", a declarat ministrul, Serghei Şoigu, citat de agenţiile ruse.

"Luăm măsuri pentru a garanta securitatea instalaţiilor noastre, a infrastructurilor şi arsenalului nostru la Marea Neagră", a adăugat el, fără alte detalii despre aceste măsuri.

Sticle, pietre şi steaguri au zburat miercuri în faţa sediului parlamentului din oraşul Simferopol, unde pro-ruşii şi cei care sunt împotriva acestora au venit pentru a protesta  - unii în semn de nemulţumire, ceilalţi în semn de sprijin pentru noile autorităţi de la Kiev.

Două manifestaţii separate, ambele cu câţiva mii de participanţi, s-au înfruntat în faţa parlamentului. Pro-ruşii strigă „Rusia, Rusia!” şi „Berkut”, numele forţelor speciale folosite de regimul Ianukovici pentru dispersarea mulţimii din Euromaidan. Comunitatea musulmană strigă „Ucraina, Ucraina” şi „Crimeea nu este Rusia”. Pro-ruşii arborează drapele ruse, în timp ce tătarii au steaguri ucrainene, transmite corespondentul Russia Today. 

După ce ministrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, autorităţile din portul Sevastopol din Crimeea au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

Deja, locuitorii din Sevastopol şi-au ales un nou primar, cu cetăţenie rusă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat duminică în oraşul-port faţă de schimbarea de putere de la Kiev, pe care o califică drept „lovitură de stat a fasciştilor”. Ei l-au ales primar pe Alexei Chalov, cetăţean rus şi cunoscut om de afaceri în regiune, transmite agenţia de ştiri Navitor din Crimeea, preluată de publicaţia „The Moscow Times”. 

Crimeea a făcut parte din Rusia până când Hruşciov a dăruit peninsula republicii sovietice Ucraina. Două decenii după destrămarea URSS, mulţi ruşi încă mai consideră peninsula pământ rusesc. 

CITEŞTE MAI MULT

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite