Crimeea, transformată în „Putinland”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regiunea Crimeea, devenită noul „butoi cu pulbere” al Europei, este cea care resimte majoritatea consecinţelor anexării la Federaţia Rusă, fiind ameninţată de colaps economic. Pentru a menţine economia peninsulei pe linia de plutire, o soluţie plauzibilă ar fi transformarea Crimeei în „Putinland”, preşedintele rus anunţând deja mai multe investiţii pentru regiunea care s-a păstrat ca o enclavă sovietică.

Teama ucrainenilor că Putin ar putea invada ţara dincolo de limitele peninsulei Crimeea nu este nefondată, în ciuda promisiunilor ferme ale liderului rus că nu intenţionează să ocupe estul şi sudul Ucrainei. Acelaşi lucru l-a spus şi despre Crimeea, subliniind că nu intenţionează să o anexeze la „Patria Mamă”, însă situaţia lucrurilor din prezent ne demonstrează altceva, notează scriitorul ucrainean Andrei Kurkov într-un editorial postat de CNN.

Ucraina a încercat un exerciţiu de forţă atunci când a mobilizat mii de voluntari şi soldaţi la graniţa de est a ţării şi în Crimeea, însă era clar pentru orice cetăţean că era doar o tentativă slabă în faţa Rusiei şi că niciun preşedinte până atunci nu se gândise că ţara ar putea avea nevoie de o armată puternică. Însă acum acesta este un subiect zilnic, împreună cu previziunile unui război cu Rusia.

Putin a declarat pe 5 martie că exerciţiile trupelor ruse la graniţa cu Ucraina s-au desfăşurat cu succes şi că toţi soldaţii vor fi dislocaţi în următoarele două zile la posturile din ţară. Însă pe 17 martie aveau să fie semnate actele care certifică anexarea Crimeei la Rusia, iar prezenţa trupelor ruse devine permanentă.

Crimeea, sancţionată indirect

Ocuparea Crimeei este nerecunoscută de comunitatea internaţională, iar Rusia este vizată de sancţiuni economice şi politice din cauza demersurilor intruzive. Adevărul este că o mare parte din consecinţe sunt resimţite de însuşi locuitorii peninsulei.

În prezent, salariile şoferilor tramvaielor şi ai autobuzelor sunt îngheţate, numărul trenurilor interurbane a fost redus, iar oamenii de rând încearcă să-şi dea seama cum vor supravieţui.

Eurocontrol şi compania aeriană ucraineană de stat au anulat toate zborurile spre capitala Simferopol, deşi crimeenii aşteaptă cu nerăbdare debutul sezonului estival. O altă lege adoptată recent la Kiev, care vizează teritoriile sub ocupaţie rusă, interzice ucrainenilor să intre în Crimeea fără aprobare de la autorităţi.

Viitorul „Putinland”

Rusia a venit cu propriul set de soluţii: premierul Medvedev a promis 33 de avioane pline cu turişti ruşi veniţi să-şi petreacă vacanţa de vară în Crimeea, iar companie aeriană de stat a înjumătăţit preţul zborurilor spre peninsula cu ieşire la Marea Neagră.

„Probabil şi oligarhii ruşi vor primi în curând un ordin de la Kremlin să cumpere pentru angajaţii lor pachete de vacanţă la sanatoriile şi staţiunile turistice din Crimeea. Altfel, cum ar putea Moscova să aducă în regiune cei opt milioane de turişti ruşi promişi?”, întreabă retoric Andrei Kurkov. Şi chiar dacă s-ar întâmpla întocmai, atunci cine va mai vizita staţiune Soci, unde guvernul rus a investit recent sume exorbitante, continuă ucraineanul.

Presupunând, din nou, că totul s-ar întâmpla potrivit celui mai bun scenariu, trebuie totuşi să nu uităm că sezonul estival durează aproximativ trei luni. Se pune problema evoluţiei situaţiei după încheierea acestei perioade scurte.

Crimeea produce vin şi cultivă pomi fructiferi, însă nu pot fi exportate Rusiei, deoarece are suficiente fructe şi sticle cu vin. Astfel, cel mai probabil Putin se va vedea nevoit să aplice politicile Uniunii Europene pe pământ rusesc: subvenţionare fermierilor pentru a reduce producţia. Această nouă „piatră de moară” la bugetul Rusiei este înfricoşătoare, scrie Kurkov.

O soluţie care se prefigurează la orizontul Crimeei ar putea fi transformarea regiunii în „Putinland”. Nu este departe de adevăr, deoarece Crimeaa pentru utlimii 20 de ani asemenea unei enclave sovietice, spaţiu unde nu au pătruns numeroase elemente de modernitate precum în restul Ucrainei, un fel de „muzeu al regimului sovietic”.


Citeşte şi:

Balcerowicz: Gazprom este o unealtă de agresiune si trebuie tratată ca atare

Gazprom este o unealtă de agresiune a Rusiei şi trebuie tratată ca atare, iar Europa trebuie să treacă peste „isteria“ cu gazele de şist, a declarat, la Bucureşti, Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei, fost ministru de Finanţe şi fost preşedinte al băncii centrale a acestui stat.

Transnistria vrea un „divorţ civilizat“ de Chişinău

Liderii republicii separatiste au anunţat că nu vor participa la negocierile de la Viena, şi că unica şansă de rezolvare a diferendului transnistrean e o despărţire civilizată.

Un diagnostic al stărilor de spirit din Republica Moldova şi Federaţia Rusă

Ceea ce trebuia să facă NATO, din primele ore ale agresiunii militare ruse, în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică a întreprins abia acum. Aliaţii, la unison, au avertizat Rusia împotriva implicării sale în estul statului ucrainean, unde au apărut manifestări secesioniste, similare celor din peninsula Crimeea.

Rusia cere companiilor să se delisteze de la bursele din străinătate, pentru securitate economică. Un număr de 68 de grupuri ruse sunt listate la Londra

Companiile ruse ar trebui să ia în considerare delistarea acţiunilor de la bursele străine şi tranzacţionarea acestora la Moscova, pentru creşterea securităţii economice, pe fondul tensiunilor legate de Ucraina, potrivit vicepremierului Igor Şuvalov, transmite Bloomberg.

Unde cred americanii că este Ucraina şi ce răspuns vor de la guvernul SUA

De la intrarea trupelor ruse în peninsula Crimeea la începutul lunii martie au fost realizate o serie de sondaje în rândul populaţiei americane, pentru a afla răspunsul la ce fel de reacţie ar trebui să aibă SUA, informează un articol al publicaţiei Washington Post.

Adevărul Live: Ultimele zile ale Ucrainei?

Kremlinul a confirmat cele mai negre scenarii ale Occidentului: Crimeea a reprezentat doar începutul unei ample mişcări de destabilizare a regiunii. Cât timp mai are Ucraina până la dezmembrare şi ce şanse au autorităţile de la Kiev să gestioneze situaţia în care se află ţara? Gen. (r) Teodor Frunzeti şi gen. (r) Alexandru Grumaz au fost invitaţii jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live, pentru o dezbatere ca la carte.

Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă poate arunca ţara într-un război civil

Ministrul de Extern rus Serghei Lavrov a somat Ucraina să renunţe la orice pregătiri militare pentru intervenţii în regiunea estică prorusă a ţării, avertizând că ar putea favoriza apariţia unui război civil, relatează agenţia ITAR-TASS.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite