VIDEO Cristian Diaconescu, despre cererea Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu: „E o ameninţare directă“ la adresa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nota înmânată de Ministerul rus al Apărării ataşatului militar al SUA la Moscova are un conţinut „îngrijorător“ şi este o „ameninţare directă“ pentru România, afirmă fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu într-o intervenţie la Adevărul Live.

Invitat de jurnalistul Cristian Unteanu în cadrul unei emisiuni cu tema „România şi «criza rachetelor»“, fostul şef al diplomaţiei române s-a arătat preocupat de conţinutul notei anunţate joi seara de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării şi înmânate vineri ataşatului militar american la Moscova pe fondul denunţării Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF)

În opinia sa, această notă este „preocupantă“, mai ales prin folosirea cuvântului „distrugere“.

„Mă ocupă, din punct de vedere al limbajului diplomatic, cuvântul «distrugeţi-l». Poate cineva ar fi suficient de neinspirat să considere că o interpretare ar fi «dacă nu îl distrugeţi voi, îl distrugem noi». Nu sună deloc bine“,  a declarat Cristian Diaconescu la Adevărul Live.

„E o ameninţare directă. (...) E un anume tip de semnal“, a subliniat fostul şef al diplomaţiei române.

România se află „în prima linie pe o hartă a insecurităţii europene“ şi „ar trebui să fie parte a dialogului“, a adăugat el.

În plus, Cristian Diaconescu a respins sustenabilitatea ideii de modificare a echilibrului, evocată de Moscova, insistând că sistemul de la Deveselu este defensiv.

„Toate părţile ştiu bine ce poate acest sistem. Gândirea, la început, era de un sistem defensiv care să apere Europa de eventuale rachete care vin din Iran sau din Coreea de Nord. Nu s-a pus problema sistemelor ruse, care oricum sunt mult mai perforrmante şi oricum au capacităţi clare“, a precizat invitatul Adevărul Live.

Întrebat despre un posibil următor pas, Cristian Diaconescu nu a exclus un dialog pe tema scutului de la Deveselu.

„Logica următoare este să se întâmple ceva cu scutul antirachetă până în august, când Statele Unite ar trebui să iasă din INF, iar, în compensaţie poate, Federaţia Rusă să elimine sau să limiteze construcţia unor rachete cu potenţial nuclear. Ca aceste două componente să fie practic elementele echilibrului viitor“, a declarat el.

„După părerea mea, este o adresare directă care urmăreşte testarea solidarităţii nord-atlantice“, a mai spus Cristian Diaconesc la Adevărul Live.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

România şi „criza rachetelor“

Ministerul rus al Apărării l-a convocat vineri pe ataşatul militar american la Moscova pentru a-i înmâna o notă cu privire la Tratatul INF. Moscova a propus Washingtonului să distrugă rampele de lansare Mk-41 ale sistemului american antirachetă, plasate şi în România în cadrul scutului de la Deveselu, despre care Moscova susţine că sunt  proiectate să tragă cu rachete Tomahawk.

Într-un comunicat emis vineri, Ministerul român de Externe consideră că declaraţia făcută de Ministrul rus al Apărării, în ceea ce priveşte scutul de la Deveselu, e „complet irelevantă“. De asemenea, diplomaţia română îşi menţine poziţia din ultimii ani şi punctează că scutul este pur defensiv. 

Preşedintele american Donald Trump a anunţat începerea procesului de retragere a ţării sale din INF, din 2 februarie, motivând că este încălcat de Rusia printr-o nouă rachetă. Vladimir Putin a declarat, tot pe 2 februarie, că şi Rusia îşi suspendă participarea la Tratatul INF, denunţând o decizie unilaterală a SUA.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite