Europa

articolul anterior articolul urmator

Critici vehemente faţă de reamenajarea Notre-Dame din Paris: Riscă să fie transformată într-un „Disneyland în spiritul corectitudinii politice”

23
28 Nov 2021 13:23:09
Autor: Ion Gaidau
Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Shutterstock
Catedrala Notre-Dame din Paris FOTO Shutterstock

Planul de renovare a catedralei Notre-Dame din Paris este criticat de arhitecţi, care spun că acest lăcaş de cult, un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franţa, riscă să fie transformat într-un „parc tematic”.

„Este ca şi cum Disneylandul şi-ar face loc la Notre-Dame”, spune revoltat arhitectul Maurice Culot, din Paris, despre planul de renovare a acestei catedrale emblematice parţial distruse de flăcări la 15 aprilie 2019.

„Ceea ce propun ei nu s-ar fi făcut niciodată la Abaţia Westminster sau la Sfântul Petru de la Roma. Este un fel de parc tematic, foarte copilăresc şi trivial având în vedere grandoarea locului”, insistă el într-un articol pentru ziarul britanic The Telegraph.

Alţi arhitecţi care au consultat planul de renovare vorbesc pentru The Telegraph despre existenţa unor idei „aberante”, cum ar fi „un traseu al descoperirii”, care îi va conduce pe vizitatori prin diverse capele, cu accent pe Asia şi Africa. De asemenea, inscripţiile de pe pereţi sunt prevăzute a fi făcute în diverse limbi, inclusiv în mandarină. De altfel, unul dintre sanctuare va fi dedicat mediului.

În acelaşi timp, arhitecţii spun că unele sculpturi clasice nu se vor întoarce în catedrală. Urmează, spun ei, să fie înlocuite cu picturi murale „la modă” care vor conţine efecte sonore şi luminoase, în scopul de a crea „spaţii emoţionale”.

Persoanele aflate la iniţiativa acestei transformări îşi justifică demersul prin faptul că acest simbol al Franţei va fi mai accesibil tuturor, fie că vorbim despre cineva din China, fie că vorbim despre cineva din Suedia. Însă detractorii proiectului de renovare denunţă o bătaie de joc la adresa unei biserici vechi de 850 de ani care riscă să ajungă un „Disneyland în spiritul corectitudinii politice”, scrie ziarul britanic.

„Această corectitudine politică a devenit o nebunie. Ei vor să facă din Notre-Dame o sală de expoziţie liturgică experimentală care nu există în altă parte, în timp ce ar trebui să fie un reper unde chiar şi cea mai mică schimbare trebuie tratată cu cea mai mare prudenţă posibilă”, susţine pentru The Telegraph o sursă aflată la curent cu planul de renovare.

Preşedintele Emmanuel Macron vrea ca Notre-Dame să fie redeschisă publicului în 2024, anul când Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară.

După încheierea etapei de securizare a clădirii, care a costat 165 de milioane de euro, urmează partea de renovare. Planul în acest sens va fi făcut public pe 9 decembrie. Dioceza neagă informaţiile potrivit cărora edificiul riscă să fie transformat în „parc tematic”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Bat
28.11.2021, 13:41:46

Ha ha ha ca sa zic asa ! Da daca se vrea ca catredala sa reprezinte toate culturile pamantului oare o sa fie cumva si o capela dedicata Valorilor Rusesti ? N-ai sa vezi in vecii vecilor , mai bine se automutileaza Satan si slujnicii lui .

-13 (19 voturi)
inuendo
28.11.2021, 13:49:45

Dacă nu mă înșel, bistrourile au apărut după ce cazacii au ajuns la Paris în timpul războaielor napoleoniene. Bîstro, mai repede, ziceau când cereau mâncare și băutură.. Cred că e suficient.

+13 (15 voturi)
Radu Mircea
28.11.2021, 13:51:25

# ln materie de arta monumentala fiecare arhitect vede altceva . Exista invidie intre arhitecti cit nu cuprinde toata fauna manelistica de pe la noi . Publicul caruia i se adreseaza va avea ultimul cuvint , cel hotaritor .

+5 (15 voturi)
Bat
28.11.2021, 13:44:33

Hai Papa ! Baga mesaje ca e momentul tau

-8 (14 voturi)
inuendo
28.11.2021, 13:53:00

Nu prea înțeleg de ce trebuie să apară tot felul de idioți în comisiile astea. de restaurare. Nu cred că mi-aș dori ca mănăstirea Cozia să devină un spațiu multicultural, cu zone dedicate culturii africane sau asiatice, de pildă.

+20 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările