Europa

articolul anterior articolul urmator

Criza continuă

78
14 Dec 2015 08:15:59
Traian Ungureanu

Să culegi ce ai semănat se cheamă, pînă la urmă, agricultură. Să te miri de recoltă, pentru că nu înţelegi ce ai semănat, se cheamă impostură. Dacă agricultura e prea aspră pentru liderii occidentali, să folosim geometria: Obama duce în linie dreaptă la Trump, iar Merkel şi Hollande la Le Pen. Indignarea oficială care a însoţit erupţia radicalilor face televiziune bună şi ipocrizie joasă.

În fond, ascensiunea populară a agitaţilor care urcă pe val în Statele Unite şi în Franţa nu e un accident. E rezultatul a 25-30 de ani de autism luminat. În toţi aceşti ani, nimeni şi nimic nu a putut îndupleca şi întoarce din drum o clasă politică pusă pe reeducat naţiuni. Sigur, Trump şi Le Pen sînt nişte apucaţi, deşi Trump suferă de un tembelism aparte. Treaba lor şi tratament reuşit! Problema care ne priveşte cu adevărat e că furia lor a fost înlesnită de aroganţa obeză a elitelor. Faptele vorbesc nebăgate în seamă de prea mult timp.

Chemaţi la referendumuri în Franţa, Danemarca şi Irlanda, cetăţenii Europei au respins propunerile trimise de la Bruxelles, după care au fost informaţi că au votat greşit şi că trebuie să mai încerce o dată.

Asiguraţi că euro e moneda cu care se cumpără biletul spre paradis, cetăţenii Europei au aflat că trebuie să îşi petreacă anii de şomaj învăţînd germana.

Poftiţi să se desfete cu libera circulaţie, cetăţenii europeni au descoperit că zona Schengen e, printre altele, acordul prin care 26 de state au decis că e mai bine să fie neatente împreună decît să se păzească separat.

Mitraliaţi de terorişti islamici, cetăţenii Europei au aflat că poartă vina de a nu fi creat ucigaşilor condiţii normale de muncă, viaţă şi tir în poligon.

E cineva de altă părere? Orice scîncet critic a fost stîrpit exemplar de armata televizată a binelui ONG-ist. Zi de zi şi ţară cu ţară, cetăţenii Europei au primit oficial înştiinţarea că suferă de rasism, de naţionalism şi de alte ideologii venerice.

Ca să nu ne mai chinuim cu impresia înşelătoare lăsată de Shakespeare şi Pasteur, universităţile, mass-media şi luminile politice au stabilt că Occidentul a fost, este şi va fi cea mai nenorocită civilizaţie cunoscută. Tot ce rămîne în urma Occidentului e un şir de crime şi nedreptăţi în relaţia cu civilizaţiile cuminţi din jur. Occidentul e, prin definiţie, vinovat şi trebuie dispreţuit din oficiu. Creştinismul? Ceva legat de cruciade şi inchiziţie. O piedică fără de care am fi avut libertăţi sexuale depline, cu 2000 de ani mai devreme. O singură pildă creştină a fost selectată şi e recomandată publicului după fiecare act terorist islamic: întoarceţi şi celălalt obraz! Aşa s-au deprins liderii lumii libere să întoarcă obrazul altora.

Cum niciun necaz nu vine singur, ci flancat de o insultă, autorii acestui curs de autosuprimare susţin că sînt şocaţi de popularitatea unor Trump şi Le Pen. Toţi îşi suflecă mînecile a libertate şi cer alegătorilor să apere democraţia. Trump, Le Pen şi alţii ca ei sînt expresia intoleranţei şi, spre desoebire de tocătorii de referendumuri sau de detractorii creştinismului, nu au ce căuta într-o societate liberă. Gluma e foarte reuşită, dar trebuie reprogramată. Deocamdată, scena e închiriată de altă trupă: încălziştii sau ecologiştii sau, pe numele lor real, stînga reconvertită după necazul cu prăbuşirea comunismului.

Adunaţi pentru o mega Conferinţă taman la Paris, oraşul recent vizitat de musulmani oprimaţi şi bine înarmaţi, încălziştii susţin că vine sfîrşitul lumii. De vină e, iar, Occidentul, civilizaţia care a pus gînd rău naturii. Salvarea e încă posibilă, dar numai dacă, urmînd povaţa încălziştilor, renunţăm la industrii, transport, cărbune, petrol, energie nucleară, electricitate şi dezvoltare, în general. După care ne tragem cu toţii la pădure, ne punem pe olărit şi ne lăsăm tatuaţi de fecioare ierbivore. Schema de mai sus nu ia în seamă varianta în care sîrşitul nu va veni de la încălzirea climei ci, un pic mai devreme, de la încingerea Islamului. Asemenea chestiuni sînt invizibile pentru ecologişti. Ţara arde şi baba se piaptănă cu motorină, în timp ce pălăvrăgeşte cu prietenele la o ceaşcă de ţiţei.

Cineva s-ar putea întreba: ce au toate neroziile de mai sus cu România, o ţară stabilă, în care tradiţiile, de la hoţie la căsătorie, se schimbă anevoie sau deloc? Cîte ceva se poate înţelege din povestea cotelor de refugiaţi. Imediat după refuz, România şi Estul au fost declarate bastioane rasiste. Pentru o mai bună înţelegere a culpei, statele Europei de Est au fost ameninţate cu suprimarea banilor de la Bruxelles. Argumentul e convingător. Trebuie să facem ceva ca să intrăm în rîndul lumii. La nevoie, îl putem declara mulatru pe Enescu şi musulman pe Brîncuşi bărbosul.

Avertismentul timpurilor sectare ce vin spre noi priveşte bunul simţ al vieţii interne. Dacă sînteţi sătui de vestita noastră clasă politică, nu vă grăbiţi să copiaţi cultul care a luat locul marelui model democratic occidental. Nu veţi face altceva decît să schimbaţi o turmă de potlogari cu o armată de călăuze dogmatice.

În Occident, asfixia vieţii publice a venit după ce clasa politică a renunţat la politică şi s-a lăsat înlocuită de avocaţi, mass-media şi ONG-uri. De aici, legalismul, îndoctrinarea şi militantismul - toate perfect incapabile să apere, acum, valorile pe care stau libertatea şi democraţia. Cazul civismului pe pilot automat e flagrant. Transformată în industrie a virtuţii, dimensiunea civică a produs o castă. Să nu uităm, nicio clipă: societate civilă sînt şi bursele şi fermierii şi casnicele.

Însă tentaţia e de înţeles pentru că vine din exasperare. În fond pe cine să te rezemi? Pe BOR? Mai bine tăciuni stinşi în căldare şi iarba fiarelor! Criza continuă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

78 Comentarii

Mandrean Paul
14.12.2015, 08:50:33

Dle Ungureanu,facand abstractie de critica adusa "elitelor"(oare?) UE,nu trebuia sa ne aratati cu nume si prenume "Ce-i mâna pe ei în luptă" si ce se doreste de la "acel Apus"?Cu siguranta nu tot Occidentul este dispus sa "intoarca si celalalt obraz".Si cu siguranta nu tot Estul Europei este rasist.Sunt (h)unii la care rasismul este "la el acasa",insa si astia asculta de Unul mai mare ca si ei.

-10 (24 voturi)
Dan Coe
14.12.2015, 09:07:48

Scurt si la obiect ! Nu cred ca trebuie cautat sprijin; trebuie schimbat sistemul "occidental" in totalitatea lui. Din pacate solutia nu e, nu poate fi, una pasnica...

+5 (15 voturi)
Jeni Seckfort
14.12.2015, 09:16:43

D-nule Traian Ungureanu, un articol exceptiona! Scris minunat, bazat pe realitatea actuala! BRAVO.

+10 (24 voturi)
Badea Scârţan
14.12.2015, 09:21:03

Trebuie ca e tare amara constatarea unei atare situatii.TRU, ne explica, pe fond, de ce nu am avut si mai ales de ce, nu trebuie sa avem incredere in UE si civilizatia occidentala. Bun, dar, alternativa mai avem ? Caci asta e problema in fond.

-4 (16 voturi)
Paun Al
14.12.2015, 09:44:48

Nu este nimic nou sub soare . Problema vazuta simplu este ... Cum vrem sa evoluam ca si societati , civilizatii, comunitati ? Impunand ideologii , doctrine , religii , "corectitudini politice "... si fortand oamenii , comunitatile sa se adapteze la ele , chiar daca consecintele sunt rele ? Sau confruntam permanet realitatea lumii in care traim , rezultatele asupra societatii , cu ideologiile , doctrinele ...cu principiile politice , economice , sociale pe care le avem ... si avem taria sa le modificam , le adaptam ... ori de cate ori realitatea lumii in care traim , rezultatele ... le contrazice flagrant . Cea ce se intampla in Europa , in lume acum, este o lupta intre suprematii , civilizatii , ideologii ,religii , interese economice , de control al resurselor ... indiferent de consecintele reale asupra oamenilor de rand . In care ideologiile , manipularile ... anumite principii , religii sunt impuse , indiferent de ce ne arata realitatea lumii in care traim. (la moda este cel al " corectitudinii politice " , al "multiculturalismului" ...agresiune aislamului ...)

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (78)

Modifică Setările