UPDATE Criză politică în Bulgaria: Kiril Petkov respinge ultimatumul Rusiei şi propune un nou premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE
Kiril Petkov FOTO EPA-EFE

Rusia pune presiuni pentru agravarea crizei politice din Bulgaria, dar premierul interimar Kiril Petkov nu cedează şi prezintă un succesor pentru postul în care a fost demis săptămâna trecută prin moţiune de cenzură.

Kiril Petkov a respins ultimatumul Moscovei, care i-a cerut să revoce până vineri la prânz decizia cu privire la expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj în Bulgaria. 

Ca de obicei, Rusia neagă faptul că îşi împânzeşte ambasadele cu spioni protejaţi de paşapoarte diplomatice. Atunci când e prinsă în flagrant în ţări din Europa Centrală şi de Est, susţine că nu ţările respective iau măsuri împotriva sa, ci puterile occidentale. O reacţie similară a avut în cel mai recent caz din Bulgaria, spunând că premierul Petkov a răspuns „la cererea unor forţe externe”. Apoi a lansat un ultimatum privind închiderea ambasadei sale la Sofia dacă autorităţile bulgare nu renunţă la expulzări.

Însă Kiril Petkov şi-a menţinut poziţia şi a catalogat atitudinea Rusiei drept inacceptabilă. „Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greşit. Nu le vom permite diplomaţilor străini să dea ultimatumuri statului bulgar”, a spus premierul interimar de la Sofia.

Petkov a fost demis prin moţiune de cenzură tocmai din cauza scandalului legat de expulzarea diplomaţilor ruşi. Membri ai coaliţiei pestriţe şi fragile de guvernare din Bulgaria, socialiştii şi-au retras sprijinul faţă de premierul Petkov sub motivul că decizia cu privire la expulzări va degrada şi mai tare relaţiile dintre Sofia şi Moscova. Vineri dimineaţă, socialiştii au cerut Parlamentului de la Sofia să voteze pentru revocarea expulzării diplomaţilor ruşi suspectaţi de spionaj. Însă cel mai mare partid de opoziţie din Bulgaria, formaţiunea conservatoare GERB a fostului premier Boiko Borisov, a dat asigurări că susţine decizia lui Petkov. În ciuda relaţiilor tradiţional bune cu Moscova, Boiko Borisov a expulzat la rândul său spre finalul mandatului de premier diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj. În schimb, din tabăra socialiştilor, un fost deputat a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Rusiei. Suspiciuni de legături nefireşti cu Moscova planează asupra altor lideri socialişti, dar şi asupra unor lideri ai altor partide, mai ales de extrema dreaptă.

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a anunţat, după mesajul lui Petkov, că va cere MAE de la Moscova închiderea instituţiei pe care o conduce. „Din nefericire, solicitarea noastră adresată Ministerului de Externe (al Bulgariei, n. red.) a fost ignorată. Din acest motiv, intenţionez că cer imediat conducerii ţării mele să închidă ambasada Rusiei în Bulgaria”, a declarat Mitrofanova într-un comunicat citat de agenţia rusă de presă TASS.

În afară de decizia cu privire la expulzări, Moscova este extrem de deranjată şi de faptul că Petkov este un pro-european convins care a susţinut ferm Ucraina în faţa agresiunii militare ruse.

În ceea ce priveşte criza guvernamentală, premierul interimar l-a propus ca succesor pe ministrul de Finanţe Asen Vasilev. Petkov şi Vasilev sunt co-fondatori ai alianţei politice „Continuăm schimbarea”.

Petkov speră că formaţiunea sa va rămâne la guvernare şi va evita organizarea de noi alegeri anticipate dacă face un pas în spate şi propune pe altcineva la postul de premier. De altfel, după anunţarea noii propuneri de premier, socialiştii s-au declarat dispuşi să negocieze.

Preşedintele ţării, Rumen Radev, a decis să încredinţeze un nou mandat formaţiunii „Continuăm schimbarea” pentru formarea guvernului. Odată cu primirea mandatului, formaţiunea lui Petkov şi Vasilev are şapte zile la dispoziţie pentru a găsi o majoritate parlamentară şi a propune o listă cu miniştri.

Uniunea Europeană: O reacţie „disproporţionată” din partea Rusiei

Ultimatumul Rusiei la adresa Bulgariei reprezintă o reacţie „disproporţionată”, iar, dacă se va materializa, „va duce la o şi mai mare izolare” a regimului care şi-a trimis trupele în Ucraina, a transmis Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).

SEAE sprijină decizia Sofiei, apreciind că este „în deplină concordanţă cu dreptul internaţional”, deoarece „diplomaţii” ruşi au „încălcat” Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice.

„Uniunea Europeană sprijină şi se solidarizează pe deplin cu Bulgaria în aceste circumstanţe şi va urmări îndeaproape această problemă”, subliniază SEAE, potrivit Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite