Europa

articolul anterior articolul urmator

Criza politică din Italia. Negocieri între M5S şi Partidul Democrat, Salvini ar putea ajunge în opoziţie

0
23 Aug 2019 12:10:28
Autor: Ştefana Radu
Matteo Salvini FOTO AFP
Matteo Salvini FOTO AFP

Preşedintele italian Sergio Mattarella le va oferi partidelor politice până marţea viitoare să găsească o cale de a ieşi din criza politică actuală, după căderea guvernului, a anunţat acesta, joi seară.

În timp ce preşedintele nu a oferit o cale clară de a merge înainte, membrii Mişcării 5 Stele le-au oferit liderilor partidului susţinerea de a negocia cu formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat – o mişcare care s-ar putea dovedi decisivă în zilele care vin.

Situaţia „necesită o soluţie rapidă pentru a face faţă termenelor-limită care urmează”, inclusiv instalarea noii Comisii Europene şi decizii economice dificile, a spus Mattarella joi.

Mattarella a petrecut ziua în consultări cu liderii partidelor politice, pentru a încerca să găsească o cale de ieşire din criza actuală, declanşată prima dată acum două săptămâni, atunci când liderul Ligii, Matteo Salvini, şi-a retras sprijinul pentru coaliţia de guvernare cu Mişcarea 5 Stele şi alimentată de către demisia din această săptămână a premierului Giuseppe Conte.

Depinde de preşedinte ce paşi vor fi făcuţi în continuare, inclusiv declanşarea unor alegeri anticipate sau instalarea unui nou guvern bazat pe o majoritate alternativă în parlament. Însă Mattarella a precizat că nu a reuşit să ajungă la o decizie, joi, şi va rechema delegaţiile partidelor pentru a doua rundă de negocieri, marţi.

El a adăugat că situaţia actuală necesită o majoritate politică puternică şi dacă aceasta nu se va găsi în parlament, va cere alegeri anticipate.

Delegaţia M5S, cea mai mare din actualul parlament, a fost ultima de la consultările cu preşedintele, joi după-amiază. Potrivit unui comunicat de presă al liderului formaţiunii Luigi Di Maio, partidul „nu se teme de noi alegeri, dar este angajat în îndeplinirea promisiunilor făcute italienilor”.

Di Maio a listat 10 priorităţi politice pe care M5S vrea să se concentreze înainte să se îndrepte iar la urne, şi a spus că „am iniţiat discuţii pentru a verifica dacă există o majoritate solidă în parlament”.

Di Maio nu a menţionat Partidul Democrat în declaraţia sa, ridicând îndoieli legate de susţinerea sa pentru o coaliţie cu formaţiunea de centru-stânga. Însă membrii partidului său l-au mandatat, ulterior, să negocieze cu PD.

PD i-a confirmat, joi, lui Mattarella că partidul este deschis la ideea formării unui guvern proeuropean cu M5S – dacă populiştii sunt dispuşi să politica de imigrare a fostei coaliţii Liga-M5S, precum şi practica lor a democraţiei directe. M5S foloseşte o platformă online pentru a colecta păreri de la susţinătorii săi şi ia decizii în consecinţă, dar criticii pun la îndoială credibilitatea procesului.

Liderul PD, Nicola Zingaretti a sugerat şi că Giuseppe Conte ar fi exclus dintr-un nou guvern. „Avem nevoie de o pauză de la guvernul Liga-M5S”, le-a declarat Zingaretti jurnaliştilor, după întâlnirea cu Mattarella.

Însă membrii M5S nu au fost încântaţi de cerinţele liderului PD: „Suntem cel mai mare partid din parlament, nu vom permite ca PD să ne dicteze regulile lor sau se opună unor nume”, a spus Manlio Di Stefano, subsecretar al M5S la Ministerul de Externe.

Între timp, delegaţia Ligii, condusă de Salvini, i-a spus lui Mattarella că este pregătită să facă pace cu M5S, dacă cealaltă opţiune e o alianţă PD-M5S, care ar inversa toate reformele fostului guvern.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii