Europa

articolul anterior articolul urmator

Criza ruso-ucraineană. Comisia Europeană propune un ajutor de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina

3
24 Jan 2022 15:29:27
Autor: News.ro
Ursula von der Leyen, preşedina Comisie Europene FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen, preşedina Comisie Europene FOTO EPA-EFE

Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că vrea să-şi consolideze susţinerea financiară a Ucrainei cu 1,2 miliarde de euro, cu scopul de a o ajuta să facă nevoilor legate de conflictul în curs cu Rusia, relatează AFP.

Este vorba despre un nou ”pachet de ajutoare de urgenţă” - care este necesar să fie validat de către Parlamentul Euroopean (PE) şi statele membre -, a anunţat într-o scurtă alocuţiune, la Bruxelles, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a precizat că, de la începutul conflictului în 2014, UE şi instituţiile financiare europene au mobolizat deja ”17 miliarde de euro ca subvenţii şi împrumurturi” de care a beneficiat Ucraina.

Acest nou ajutor - în valoare de 1,2 miliarde de euro - urmează să fie alocat în mai multe etape.

O primă tanşă - în valoatre de 600 de milioane de euro - urmează să fie ”vărsată rapid”, a precizat von der Leyen - cu condiţia ca celelalte instituţii europene să dea undă verde rapid.

Efortul Bruxellesului, a pecizat ea, înseamnă o ”dublare”  a ajutoarelor bilaterale UE-Ucrina reprezentând subvenţii în acest an.

”Aceste măsuri vor ajuta Ucraina să înfrunte încă de acum nevoile de finanţare din cauza conflictului”, a subliniat preşedinta germană a CE.

”La fel ca întotdeauna, UE este alături de Ucraina în acste crcumstanţe dificile”, a adăugat ea.

La aproape opt ani de la anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea, denunţată drept ”ilegală” de către UE, conflictul între cele două ţări s-a amplificat.

Moscova dă asigurări că nu intenţionează să intervină în Ucraina, însă susţine revendicări separatiste proruse ale autoproclamatelor republici Lugansk şi Doneţk, în Donbas (est), şi a comasat peste 100.000 de militari, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina.

În această atmosferă tensionată, NATO a anunţat luni că plasează forţe în aşteptare şi trimite nave şi avioane de luptă care să consolideze apărarea Europei de Est de activităţi militare ruse la frontiera ruso-ucraineană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Costica Sandu
24.01.2022, 16:46:55

Cand nici Biden,, nici NATO, nici UE, nu pot opri un nebun, Europa plateste 1,2 miiarde de euro????????

OmTacut2
24.01.2022, 17:42:12

Banii care vor intra in buzunarele unor oligarhi.

+2 (2 voturi)
Valentin-Ionut Constantinescu
24.01.2022, 17:54:40

@OmTacut2 E chiar mai pervers decat atat.Din 1.2 miliarde.200 milioane ii ia oligarhul,600 milioane niste conctractori europeni si 400 parandarat la inalta si onorata comisie niste spagi pe ici pe colo... Toate Bune!!!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările