Cu ce arme atacă Rusia, cu ce se apără Ucraina FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

Armata rusă a început să lanseze rachete asupra Kievului şi a celorlalte obiective strategice imediat după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat că a autorizat o „operaţiune militară” în ţara vecină.

În ultimii ani forţele militare ale Rusiei s-au concentrat pe dezvoltarea unor capacităţi de atac cu rachete, ca parte a programului preşedintelui Vladimir Putin de a face din Rusia din nou un lider mondial în acest domeniu. Însă rachetele ce sunt lansate împotriva Ucrainei în prezent sunt cel mai probabil dezvoltate în anii 1990-2000, unele dintre ele fiind versiuni modernizate ale unor sisteme sovietice.

Comandamentul militar ucrainean a declarat că zone din apropierea oraşelor Sumi, Poltava şi Mariupol au suferit lovituri aeriene, cu rachete de croazieră ruseşti Kalibr lansate asupra ţării din Marea Neagră.

Site-ul de investigaţie Bellingcat a strâns, de asemenea, dovezi cu privire la posibila utilizare a rachetelor Uragan şi Smerch şi a submuniţiilor acestora. Utilizarea atât a sistemelor de lansare multiplă de rachete, cât şi a rachetelor de croazieră împotriva zonelor civile în timpul invaziei a fost deja condamnată. „Armata rusă a manifestat o desconsiderare flagrantă faţă de vieţile civile prin utilizarea rachetelor balistice şi a altor arme explozive cu efecte de suprafaţă extinsă în zone dens populate”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, scrie The Guardian.

Ea a avertizat că „unele dintre aceste atacuri pot fi crime de război. Guvernul rus, care pretinde în mod fals că foloseşte doar arme ghidate de precizie, ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru aceste acte.”

Multe dintre sistemele de arme utilizate până acum în timpul invaziei ruse au fost în mare măsură convenţionale – inclusiv versiuni ale tancului T-72 şi vehiculelor de luptă blindate BMP3 – şi elicoptere Mi8 şi Ka-52. Dar au existat rapoarte că rachete de croazieră Kalibr – care pot fi trase de pe nave, aeronave şi submarine – au fost trase asupra Kievului şi, de asemenea, împotriva oraşului-port din sud, Odesa.

Armele ucrainenilor

Avioanele de vânătoare, elicopterele şi dronele forţelor ucrainene încă zboară şi reuşesc să doboare inamici de pe cer sau să bombardeze convoaie, potrivit informaţiilor publicate de către Forţele Armate Ucrainene. Deşi nu pot fi confirmate independent, informaţiile ar însemna că Rusia are o problemă serioasă.

Doar că din informaţiile care se conturează Rusia nu ar fi reuşit să-şi asigure superioritatea aeriană după patru zile de conflict. Ba mai mult, nici nu a reuşit să ţină la sol sau să distrugă complet capacităţile aeriene de atac ale Ucrainei.

Astfel, atât elementele de apărare antiaeriană încă funcţionează - cel puţin în unele zone - şi reuşesc să doboare aeronave ruseşti, iar avioanele de vânătoare ucrainene zboară şi ele, inclusiv deasupra Kievului . Îngrijorător pentru Rusia mai este şi faptul că mai multe state europene au anunţat că furnizează Ucrainei numeroase tipuri de arme anti-aeriene, rachete Stinger şi altele de acest fel.

Armata Ucrainei a primit din partea vestului un nou lot de rachete aer-aer care deja sunt montate pe avioanele de vânătoare. Ucraina susţine că a doborât:

- 11 elicoptere de diferite tipuri

- trei avioane de vânătoare Suhoi SU-30CM

- două avioane de atac Suhoi Su-25

- trei avioane de transport Il-76 care transporta trupe aeropurtate

Potrivit ucrainenilor, aeronavele inamice au fost doborâte cu avioanele proprii de vânătoare Su-27 şi sistemele antiaeriene S-300 şi BUK M-1. Un rol important l-au avut şi dronele de atac Bayraktar TB2. În total, potrivit ultimelor informaţii centralizate duminică de către armata Ucrainei, circa 4.300 de militari ruşi ar fi murit în timpul invaziei din Ucraina, iar trupele ruse ar fi pierdut pierdut aproximativ 146 de tancuri, peste 700 de blindate, 27 de avioane şi 26 de elicoptere.

Lansator rusesc de bombe termobarice, în apropiere de graniţa cu Ucraina

Un lansator rusesc de bombe termobarice a fost văzut sâmbătă de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, lângă graniţa cu Ucraina.  Lansatorul de rachete multiple TOS-1 sau TOS-1A văzut de CNN este capabil să lanseze rachete cu focoase termobarice. Nu există dovezi că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. Aceste tipuri de arme nu folosesc muniţie convenţională. În schimb, ele sunt umplute cu explozibil de înaltă temperatură şi presiune. Acestea sunt uneori numite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică şi o undă de presiune mare care poate avea efecte distructive enorme. Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecinţe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de un număr de organizaţii neguvernamentale.

Putin a ordonat punerea în alertă a forţelor nucleare

Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Şoigu, să ridice gradul de alertă pentru forţele nucleare, după ceea ce el a acuzat ca fiind „declaraţii agresive din partea ţărilor NATO”, informează Reuters. „Dragi colegi, vedeţi acţiunile neprietenoase ale ţărilor din Vest în ceea ce priveşte partea economică, despre care ştim cu toţii, dar înalţii oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federaţiei Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării şi şefului marelui stat major să treacă forţele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă“ a spus Putin.

Preşedintele rus a dat aceste instrucţiuni într-o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov. „Am înţeles!“, s-a conformat ministrul rus al apărării.

Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, „inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare“, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit. Invazia rusă în Ucraina a intrat în a patra zi, pe 27 februarie. În nordul, estul şi sudul ţării au loc lupte aprige între Forţele Armate ale Ucrainei şi armata rusă. Partea ucraineană relatează despre moartea a trei mii de militari ruşi. Kremlinul nu spune nimic despre pierderile sale. Rusia foloseşte masiv avioane, rachete, tancuri, artilerie şi alte arme grele. Sunt victime printre civili. Până acum, ofensiva terestră a armatei ruse întâmpină în toate direcţiile o rezistenţă acerbă din partea militarilor ucraineni.

Trecerea la starea de alertă va facilita lansarea mai rapidă a armelor. Dar nu înseamnă că există o intenţie actuală de a le folosi.

Rusia deţine cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, dar ştie, de asemenea, că NATO are suficiente pentru a distruge Rusia dacă ar fi folosite.

Dar scopul este probabil să încerce să descurajeze sprijinul NATO pentru Ucraina, creând temeri cu privire la cât de departe este dispus să meargă şi creând ambiguitate cu privire la tipul de sprijin pentru Ucraina pe care îl va considera a fi prea mult.

Click pe imagine pentru a o vizualiza la rezoluţie maximă

Infografic arme Rusia
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite