Europa

articolul anterior articolul urmator

Cu ochii larg deschişi pe ecrane, urmărim spectacole media sinistre

1
20 Dec 2016 12:16:43
Rareş Iordache

Ziua când toată lumea a stat lipită de monitoare, tv-uri sau calculatoare, pentru a privi un şir aproape nesfârşit de spectacole triste, sinistre. După live-urile din Siria cu bombardamente în direct pe reţelele de socializare, a venit rândul Europei să devină scenă pentru astfel de piese.

În Turcia, un poliţist îl împuşcă mortal pe ambasadorul Rusiei, invitat ca speaker la un vernisaj. Întreaga reprezentaţie e înregistrată video şi share-uită ulterior. Canalele media sunt vrăjite, oamenii stau lipiţi de ecrane. Un fotograf se ascunde într-un colţ şi trage cadre care vor rămâne în manualele de istorie, dacă va mai exista aşa ceva. Merită Pulitzer-ul, zice un comentariu în engleză al unui user vizibil extaziat de ceea ce vedea. Sunt mai mulţi de acest tip: oau, o poză extraordinară, fantastică imagine etc.
 
Ambasadorul rus era căzut pe podeaua galeriei de artă, livid. A murit. Nu uitaţi de Siria, acesta pare a fi mesajul atacatorului. E din ISIS? Informaţia e în plan secund. În prim-plan, tronează spectacolul mediatic, căci e unul de aşa natură. Era nevoie de toate aceste afişări însângerate, un reply fidel al scenei din galeria de artă? Da, ar spune unii, nu ne sfiim să arătăm lumii ce se întâmplă cu adevărat. Bombele din Siria nu sunt ascunse vederii, iar, acolo, e vorba de mulţi morţi. 
 
Între timp, în cealaltă parte a Europei, un camion intră în mulţimea adunată la Târgul de Crăciun de la Berlin. Sunt 12 morţi şi zeci de răniţi la momentul editării acestui material (sursa). Spectacolul nu a fost surprins live, ci doar post-întâmplare. E bine şi aşa, imaginile au invadat canalele media şi reţelele de socializare. Au urmat şi primele păreri, aici, ele fiind mai relevante decât în cazul Turciei. A fost imigrant? Dacă da, Angela Merkel îşi poate lua adio de la cariera politică, ea e cauza pentru asta. Oamenii nu vor ezita să spună asta. 
 
A mai fost Elveţia, însă, ceva minor, s-ar zice. Nu e comparabil cu cele de mai sus, iar asta s-a văzut pe ecrane.
 
Evenimentele dintr-o singură zi au devenit virale pe mai toate canalele în care au fost distribuite. Atacatorii au ştiut asta. Cel din Turcia a avut propriul discurs, aşteptând să fie preluat, să-i fie pusă propria moarte în imagini. Nu mai ies viu de aici, şi-a spus, dar nu a dorit să păstreze asta doar pentru sine. Ca atare, şi-a căutat ideile şi le-a prezentat înainte de plecarea de pe scenă. Cum să ieşi dintr-un spectacol altfel decât în maniera glorioasă în care a făcut-o el? Ei bine, a fost un succes total. 
 
Cum rămâne cu omenirea alipită de ecran? Îşi va continua drumul său, unii cu pregătiri de sărbători, alţii cu pregătiri de evacuări. Unii vor avea ceva noduri în gât, alţii vor trece la vizualizarea următoarelor scene. Atât timp cât suntem bine, e bine. Lucrurile sunt acolo, departe fizic de noi, însă aproape prin monitor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
20.12.2016, 18:13:09

Pai .. " standardul " in materie de ce spuneti dvs ...a fost dat de transmisia in direct a " revolutiei " din Romania. Apoi ..au aparut variatiuni pe acceasi tema ... Ca doar imaginatie au baietii ....

+2 (2 voturi)