Europa

articolul anterior articolul urmator

Cu sistemul sanitar copleşit, Cehia cere altor ţări să-i preia pacienţi. Cehii care intră în carantină vor primi un bonus de 14 euro pe zi

12
5 Mar 2021 18:58:32
Autor: Viorica Marin
Vineri dimineaţă erau spitalizaţi 8.153 de pacienţi COVID-19, dintre care 1.735 la ATI, în Cehia
Vineri dimineaţă erau spitalizaţi 8.153 de pacienţi COVID-19, dintre care 1.735 la ATI, în Cehia

Cehia a cerut vineri Germaniei, Elveţiei şi Poloniei să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele sale situaţia a ajuns într-un punct critic, relatează Reuters. Autorităţile au decis să introducă un bonus de carantină, în cadrul măsurilor destinate combaterii pandemiei de coronavirus.

Persoanele care sunt în carantină din cauza Covid-19 vor primi un bonus de până la 370 de coroane (14 euro) pe zi, conform unui act normativ semnat vineri de preşedintele Cehiei, Milos Zeman.

Noul bonus va fi plătit celor cărora li s-a ordonat să intre în carantină timp de 14 zile şi se va adăuga concediului medical plătit pe caz de boală. Suma totală nu trebuie însă să depăşească 90% din câştigul mediu.

Obiectivul acestui bonus este acela de a-i motiva pe oameni să rămână în izolare şi să raporteze medicului contactele lor, pentru a ajuta la oprirea răspândirii coronavirusului. Potrivit autorităţilor cehe, multe persoane infectate nu au dezvăluit numele celor cu care au intrat în contact de teamă că vor provoca probleme financiare prietenilor sau rudelor.

În prezent, Cehia are cea mai ridicată rată de noi infecţii din Uniunea Europeană. Peste 800 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu coronavirus în ultimele şapte zile. De la debutul pandemiei, în Cehia au fost înregistrate aproape 1,3 milioane cazuri de infecţie şi 21.235 de decese din cauza coronavirusului.

Cu sistemul sanitar copleşit, Cehă cere altor ţări să-i preia pacienţi

Republica Cehă a cerut vineri Germaniei, Elveţiei şi Poloniei să preia zeci de pacienţi COVID-19, întrucât în spitalele sale situaţia a ajuns într-un punct critic, relatează Reuters.

''Numărul mare al noilor pacienţi infectaţi a sporit presiunea asupra sistemului sanitar, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare creşte'', explică Ministerul ceh al Sănătăţii.

Vineri dimineaţă erau spitalizaţi 8.153 de pacienţi COVID-19, dintre care 1.735 la ATI. Pe ansamblul Cehiei, 13% din capacitatea de la ATI este liberă, iar în capitala Praga, numai 5%. ''În unele regiuni spitalele şi-au epuizat capacitatea şi nu mai pot oferi îngrijiri adecvate sau să primească noi pacienţi'', a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Jan Blatny. Şi Slovacia vecină a transferat în străinătate săptămâna aceasta primii bolnavi, spitalele sale fiind pline cu pacienţi COVID-19.

Guvernul ceh a instituit începând din 1 martie un lockdown sever. Premierul Andrej Babis şi-a avertizat concetăţenii că anul acesta Paştele (catolic, 4 aprilie) va fi sărbătorit la fel ca anul trecut, adică fără a ieşi din case.

O altă măsură decisă este că toate companiile care au între 50 şi 249 de angajaţi vor fi obligate să-şi testeze săptămânal angajaţii, acţiune subvenţionată de guvern şi la care se va recurge pentru a menţine funcţională economia acestei ţări care în prezent are cea mai ridicată rată a noilor cazuri de COVID-19 între statele UE, respectiv 1.395 de noi infectări la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

Pentru companiile cu mai mult de 250 de angajaţi măsura testării lor este deja aplicată de miercuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

A.S.
5.03.2021, 19:15:07

Daca si la noi ar fi fost bonusul asta, ar fi ramas in casa o multime de zburatoare... bolnave sau, cel mai probabil, nu.

-5 (5 voturi)
Constantine Constantine
6.03.2021, 07:55:46

Stai linistit. la noi nu vei vedea bonusuri ca asta ar insemna plus.In schimb e posibil sa se mai taie pe ici pe colo ca sa iasa minus.

-9 (9 voturi)
Davide Isa
6.03.2021, 07:56:06

Spitalele din multe țări au fost copleșite inclusiv în timpul epidemiilor anterioare de gripă si nu s-a mai isterizat nimeni. De asemenea, nu este surprinzător faptul că unele spitale sunt saturate, deoarece a fost redus numarul de paturi. Este o minciuna cu acest tip de teste din cauza slabei fiabilități și a lipsei de verificare a performanței lor. Acest coronavirus (care este un virus benign cu o rată scăzută de fatalitate) nu justifică nici o masura tip represalii. Gripa infectează 1 miliard de persoane în fiecare an, de 30 de ori mai mult decât SARS-CoV-2 și nu s-a mai isterizat nimeni. Experții independenti de interesele industriei farma denunță faptul că nu se face nicio distincție între cei care au murit de virus și cei care au murit cu virusul (cu comorbidități). Cauza morții este atribuită fals SARS-CoV-2 fără o testare corecta si/sau o autopsie. Medicii sunt supuși presiunii pentru a marca COVID-19 ca fiind cauza morții, chiar dacă pacientul a murit din alte cauze. Acest lucru duce la o supraestimare a numărului de decese și este o manipulare scandaloasă a numărului de decese, deoarece în timpul epidemiilor de gripă sezonieră, de exemplu, nu aceasta era modalitatea de lucru. Mai ales că 20% dintre pacienții cu COVID sunt co-infectați și cu alte virusuri respiratorii. După o reevaluare, doar 12% din certificatele de deces dintr-o țară europeană au prezentat o cauzalitate directă a coronavirusului. Directorul unui Centru pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a recunoscut pe 31 iulie 2020 că spitalele au un stimulent financiar pervers pentru a umfla cifrele de deces prin coronavirus. https://www.medicosporlaverdad.com/ https://www.europereloaded.com/spanish-and-german-doctor-groups-team-up-for-international-investigation-of-cv-scam-video/ https://ukreloaded.com/united-health-professionals-fight-back-against-covid-terror-attack/

-3 (3 voturi)
Nicu Firescu
6.03.2021, 14:24:22

Slovacia a testat la un moment dat toată populația. La ce le-a ajutat, dacă nu se poate face o izolare strictă la nivelul întregii țări și pe termen lung ?

-1 (1 vot)
OmTacut2 มวยโบราณ
6.03.2021, 15:01:47

Pe cehii i-au mâncat undeva sa relaxeze măsurile de prevenire a răspândirii corona virusului. Rezultat: mii de oameni care ar mai fi putut sa traiască multi ani încă, azi sunt morți.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările