Cultura franceză, ameninţată de valul de convertiri la islam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulmani care se roagă în faţa Marii Moschei din Paris FOTO AFP
Musulmani care se roagă în faţa Marii Moschei din Paris FOTO AFP

Aproximativ 150 de ceremonii de convertire la islam au loc în fiecare an în Franţa. Moscheea în care acestea au loc a devenit un simbol al prezenţei tot mai mare a islamului. Printre cei care vin aici pentru rugăciunea de vineri se numără foşti romano-catolici, care acum poartă veşminte musulmane.

În timp ce numărul celor care se convertesc la islam rămâne relativ mic în Franţa, la nivel anual se observă o dublare a acestui fenomen în ultimii 25 de ani, după cum afirmă experţii. Acest lucru se dovedeşte a fi o provocare tot mai mare pentru Franţa, unde atitudinea publică şi a guvernului faţă de islam este incomodă sau ostilă, după cum notează „The New York Times“.

Fenomenul convertirilor, asociat cu extremismul

Oficialii francezi care luptă contra terorismului au avertizat de ani buni că aceste ceremonii de convertire reprezintă un element critic al ameninţării teroriste în Europa, pentru că cei convertiţi au paşapoarte occidentale şi, astfel, nu ies în evidenţă. Convertiţii „trebuie, de cele mai multe ori, să exagereze pentru a fi acceptaţi“ ca musulmani, aşa că trec uşor către extremism, după cum afirmă Didier Leschi, responsabil de probleme religioase la Ministerul de Interne în perioada Sarkozy. De altfel, poliţia a efectuat o serie de controale antiteroriste care au rezultat cu arestarea a 12 persoane, printre care şi trei persoane recent convertite.

Fenomenul convertirilor este semnificativ şi impresionant, mai ales începând cu anul 2000“, crede Bernard Godard, cel care se ocupă acum de problemele religioase la Ministerul de Interne. Dintre cei aproximativ şase milioane de musulmani ai Franţei, 100.000 s-au convertit, faţă de 50.000 în 1986, afirmă acelaşi Godard. Ceea ce îl îngrijorează pe acesta nu sunt ceremoniile, ci faptul că „natura“ acestora s-a schimbat.

Tot mai mulţi tineri se convertesc pentru a fi mai bine integraţi în cartierele unde domină islamul. Mulţi experţi evidenţiază influenţa pe care o au convertirile unor celebrităţi, în special a jucătorilor de fotbal.

Islamul oferă o organizare şi o disciplină cum nicio altă religie nu poate oferi, crede Samir Amghar, sociolog şi expert în islamul radical din Europa. Este o modalitate de „a refuza modernismul“, de a reveni la o societate cu mai multe valori familiale şi cu o distincţie mult mai clară între bărbaţi şi femei. „Islamul are un efect paşnic asupra convertiţilor. Lumea pare mult mai clară după convertire“, explică Amghar.

Direcţia spre Mecca, indicată de covoare cu busole

Ceremoniile de convertire au dus şi la apariţia unor afaceri inedite, precum cea a lui Rafaello Sillitti, care vinde covoare echipate cu busole, care îi ajută pe musulmani să se orienteze spre Mecca. El vinde şi cărţi informative, cum ar fi „Cum să foloseşti un telefon conform legii islamice“.

„Trebuie să scăpăm de cultura imaginară a islamului“, spune Sillitti, referindu-se la clişeele şi la neînţelegerile ce gravitează în jurul islamului în Franţa. „Trebuie să arătăm lumii că islamul şi cultura franceză pot trăi împreună în pace“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite