Cum a ajuns Belgia raiul jihadiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belgia are o relaţie destul de lungă cu terorismul. Începând din 1969, când doi angajaţi ai unei companii aeriene israeliene au fost răniţi de o grenadă, la Bruxelles, Belgia a cunoscut două decenii de atentate antisemite comise de militanţi pro-palestinieni.

Înainte de cele două explozii de marţi, ultimul atentat de pe Aeropotul Zaventem avusese loc în 1979, când trei terorişti au atacat călători coborâţi de la bordul unui avion sosit din Israel. Atacul s-a soldat cu 12 răniţi. Atacurile antisemite comise de militanţi propalestinieni din Belgia au culminat în 1989, cu asasinarea preşedintelui Comitetului de Coordonare a organizaţiilor evreieşti din Belgia.

După două decenii de atentate antisemite, anii ’90 au fost calmi. Cu toate acestea, autorităţile belgiene descoperiseră aproximativ „o sută de militanţi activi“ ai unor organizaţii jihadiste, în special Grupul Islamic Armat din Algeria, stabiliţi pe teritoriul belgian, unii beneficiind de azil politic.

De la radicalizarea din moschei la cea pe internet

Înmulţirea migranţilor economici, izolarea populaţiei musulmane şi pasivitatea autorităţilor au permis radicalizarea multor tineri, începută, potrivit „Liberation“în moschei şi continuată pe internet. Procesul de radicalizare s-a intensificat mai ales odată cu trecerea în noul secol, o figură importantă fiind şeicul Bassam Ayachi, un salafist care predica la Centrul Islamic Belgian.

 Ayachi a favorizat coacerea legăturilor între diferite generaţii de jihadiştii şi a coordonat numeroase plecări de tineri radicalizaţi către Afganistan, Irak şi Siria. Mulţi dintre tinerii trimişi la jihad au fost recrutaţi pe internet, responsabili de această operaţiune fiind fiii şeicului salafist şi un francez radicalizat stabilit la Molenbeek, Raphaël Gendron, care administrau chatroom-uri private în acest scop. 

Aceşti precursori ai cyber jihadului au fost ucişi în Siria în 2013, la un an după destructurarea celulei de către poliţia belgiană. 

Un nouă celulă salafistă s-a impus din 2010, şi anume Sharia4Belgium. Fouad Belkacem, liderul acestei celule, cerea sfârşitul democraţiei, impunerea legii sharia şi pedeapsa cu moartea pentru homosexuali. Potrivit justiţiei belgiene,Sharia4Belgium, aflată în ilegalitate din 2013, ar fi furnizat 10% dintre jihadiştii belgieni plecaţi în Siria. 

Cu o populaţie de 11 milioane de locuitori, Belgia este ţara europeană care furnizează cel mai mare număr de combatanţi pentru Statul Islamic. Potrivit ultimelor date ale Ministerului de Interne al Belgiei, aproape 400 de belgieni ar fi plecat în Siria, dintre care 117 s-ar fi întors acasă şi pot lovi oricând . 

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite