Cum se descurcă bordelurile din Atena cu noile reguli sanitare impuse de autorităţi: „E ca o ruletă rusească”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Grecia a permis deschiderea bordelurilor la jumătatea lunii iunie şi mulţi lucrători sexuali lipsiţi de venituri pe perioada pandemiei au răsuflat uşuraţi că se pot întoarce la muncă. Însă ei spun că nu-şi pot face meseria sub noile măsuri sanitare impuse de autorităţi. Mai mult, mulţi dintre aceşti oameni sunt nevoiţi să rişte prostituţia stradală.

Bordelurile din centrul Atenei au fost pline de clienţi în aceste zile caniculare, iar lucrătorii sexuali vietnamezi au răsuflat uşuraţi să aibă de muncă. De altfel, bordelurile s-au bucurat de valuri de clienţi încă de la redeschiderea lor, la jumătatea lui iunie, după trei luni de măsuri de combatere a pandemiei în Grecia.

„Am încercat să dorm cât mai mult în aceste trei luni ca să uit de foame”, a spus Bella, un părinte singur. 

Autorităţile din Grecia au impus o serie de reguli sanitare menite să protejeze lucrătorii sexuali şi clienţii deopotrivă, dar acestea sunt considerate nerealiste de bordeluri, în condiţiile în care, de fapt, riscurile nu sunt eliminate şi cele mai multe bordeluri ilegale nu le pot aplica. În plus, lucrătorii sexuali consideră că nu-şi pot face meseria sub noile condiţii de igienă.

„Sunt ridicole”, spune Dimitra Kanellopoulou, preşedinta asociaţiei lucrătorilor sexuali din Grecia.

„Îţi spun că nu ai voie să dai mâna în camera de aşteptare, iar apoi mergeţi în cameră unde se întâmplă de toate. Care e rostul?”, subliniază acesta.

Regulile prevăd păstrarea distanţei şi evitarea contactului direct prin apropierea feţei, iar purtarea măştii ar putea fi făcută „parte a jocului”.

„Este o glumă. Cum ar putea o fată să satisfacă un client cu masca pe faţă? Ar trebui pesemne să insereze un fermoar în mască”, a argumentat şi Katarina, patroana unui alt bordel central din Atena.

Camerele trebuie curăţate şi aerisite după fiecare client şi aşternuturile trebuie schimbate de asemenea. Asta presupune doar înlăturarea unei protecţii de hârtie de multe ori distruse destul de repede. Măsurile de protecţie includ şi obligaţia de a păstra detaliile de contact ale clienţilor timp de patru săptămâni în cazul producerii unor contaminări.

„Jobul nostru este practic o ruletă rusească. Ne punem în pericol pe noi şi familia noastră şi în ambele variante tot murim de foame”, a spus Anna Kouroupou, o femeie transgender care conduce Red Umbrella Athens, un program de susţinere pentru lucrătorii sexuali.

„Probabil că astea sunt cele rele timpuri pentru profesie”, a spus ea, explicând: „Lucrurile stăteau foarte prost la izbucnirea SIDA, dar atunci am ştiut după câteva luni că un prezervativ ne va ţine în siguranţă. Acum nu avem niciun mijloc e protecţie”.

Marea majoritate a bordelurilor n-au beneficiat de ajutor financiar din partea statului grec, întrucât funcţionează ilegal pe fondul unei legislaţii nealiniate la realitatea din teren a acestora.

Conform legii, un bordel trebuie să se situeze la cel puţin 200 de metri distanţă de spaţii publice precum spitale, parcuri, biserici, şcoli şi stadioane. Asta face ca într-un oraş dens populat cam orice bordel să fie deschis ilegal.

Potrivit, organizaţiei Red Umbrella Athens, sunt 600 de astfel de bordeluri ilegale în Grecia. Avocatul organizaţiei a declarat că „practic nicio clădire din Atena nu îndeplineşte cerinţele legii. Peste 100.000 de persoane lucrează în această industrie: or doar cei cu casă de marcat şi licenţă au putut obţine ajutor de stat, adică mai puţin de 10% dintre bordeluri”.

Măsurile prevăd şi plata serviciilor cu cardul - cei care lucrează ilegal nu pot respecta asta.

Există şi o parte bună a pandemiei: Ministerul de Protecţie Civilă şi autorităţile locale au promis că se vor face amendamente la lege, astfel încât bordelurile să poată funcţiona legal.

Între timp însă, mulţi lucrători sexuali au fost nevoiţi să încalce regulile şi să se prostitueze în stradă pentru a supravieţui.

Organizaţia Red Umbrella Athens a strâns fonduri pentru aceşti lucrători pentru a-i ajuta cu cupoane de alimente şi dezinfectanţi.

„Nu mi-e frică de pandemie, mă tem mai mult de o nouă carantină”, a spus unul din lucrătorii sexuali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite