Cum se foloseşte Rusia de Ungaria pentru a promova separatismul în statele vecine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri din organizaţiile de extremă-dreapta maghiară
Tineri din organizaţiile de extremă-dreapta maghiară

Moscova finanţează mişcările de extremă-dreapta şi populiste din Europa cu scopul de a crea instabilitate de-a lungul graniţelor Uniunii.

Este timpul ca Europa să se trezească şi să ia în serios ameninţarea dinspre flancul estic. Moscova sprijină activ mişcările de extremă-dreapta şi populiste ale Europei, creând în întreaga Uniune Europeană o reţea de aliaţi cu simpatii faţă de Rusia, scrie James Wilson, în EUobserver.

Scopul principal al Kremlinului este crearea de noi zone de instabilitate de-a lungul graniţelor UE, revizuirea frontierelor, provocarea de conflicte interetnice şi intrenaţionale, spargerea unităţii Uniunii în ceea ce priveşte politica de sancţiuni împotriva Rusiei. Liderii Europei par să fie orbi faţă de ceea ce se întâmplă şi nu reuşesc să vadă potenţiala ameninţare pentru democraţiile vestice, notează Wilson. 

Conservatorul maghiar Viktor Orban, alături de populiştii italieni şi cehi, militează pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea militară din Ucraina.

Dar aceasta este doar o parte a tacticii de război hibrid pe care o desfăşoară Rusia împotriva Occidentului. Organizaţiile radicale de dreapta din Ungaria sunt finanţate de Rusia pentru a lupta agresiv împotriva NATO şi a UE şi pentru a provoca o confruntare cu Ucraina.

Tabere paramilitare

Serviciile speciale ruseşti lucrează activ cu organizaţii precum Garda Nouă Maghiară (UJ Magyar Garda), Mişcarea de tineret şaizeci şi patru de comitate (Hatvannegy vármegye Ifjúsági Mazgalom), Armata Tinerilor (Betyarsereg), Mişcarea maghiară de auto-apărare (Magyar Onvedelmi Mozgalom) şi organizaţia “Lupii” (Farkasok). 

Acestea organizează tabere de pregătire paramilitară pentru membrii săi, adesea cu implicarea personalului militar din Rusia sau a ataşatilor militari ruşi în calitate de instructori. Aceste organizaţii sau activiştii lor participă adesea la organizarea de evenimente care să provoace conflicte etnice în Transcarpatia ucraineană. 

Pentru coordonarea tuturor acestor acţiuni şi a propagandei, ruseşti au creat un portal online special – hidfo.ru – care rămâne resursa cheie de comunicare a forţelor pro-ruse din Ungaria. Site-ul publică dezinformari care vin din Rusia şi apoi se răspândesc prin reţele sociale, notează EUobserver. De asemenea, ele se bazează pe capacitatea lor de recrutare pentru operaţiuni militare, cum ar fi agresiunea condusă de ruşi în estul Ucrainei, unde participă la ostilităţi alături de separatiştii  pro-ruşi.

Promovarea unor idei revizioniste

Unul dintre principalele obiective ale actualei campanii de dezinformare este de a induce ideea în rândul membrilor organizaţiilor extremiste că anexarea Crimeii de către Rusia poate constitui un precedent pentru Ungaria de a-şi recupera teritoriile, în special regiunea ucrainenană Transcarpatia. Politica rusă din regiune vizează să pună la îndoială frontierele de stat existente şi să atâţe conflicte teritoriale în vederea creării instabilităţii. 

În paralel, se întreprind acţiuni pentru promovarea mişcărilor separatiste maghiare din ţările vecine, Ucraina şi România. O mare parte din finanţarea acestor activităţi provine de la oligarhii apropiaţi lui Vladimir Putin, precum Konstantin Malofeev, care are interese de afaceri în Ungaria, notează EUobserver. Un element important al strategiei ruseşti este de a face din Ungaria centrul Mişcării Internaţionale de extremă-dreapta "pro-Kremlin".

De exemplu, evenimentele organizate de extrema dreaptă maghiară atrage participarea extremiştilor pro-ruşi din Marea Britanie (în special, Jim Dowson de la Cavalerii Templieri) şi Nick Griffin de la Frontul Naţional. Confirmând această tendinţă, Centrul Internaţional de luptă şi pregătire specială "Lupii" a organizat exerciţii pentru activiştii locali din organizaţiile paramilitare din apropiere de Budapesta în luna august. Şeful Centrului este un cetăţean rus, Denis Riauzov, care a luat parte  anterior la operaţiunile speciale ale ruşilor şi se află pe lista de sancţiuni a SUA.

Scandalul Transcarpatia

Ungaria, care a luptat în mod activ împotriva sovieticilor, susţine acum politicile moderne ale Rusiei împotriva Occidentului, notează James Wilson. Dar Orban nu numai că lucrează pentru a slăbi unitatea UE, ci încearcă în mod activ să obţnină  teritorii care anterior aparţineau Ungariei, cum ar fi Transcarpatia din Ucraina, unde trăiesc 150.000 de etnici maghiari care reprezintă mai puţin de 10% din populaţia regiunii. 

Conflictul  actual dintre Budapesta şi Kiev asupra minorităţii maghiare din Transcarpatia a început în 2017, pornind de la un dezacord cu privire la legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor şi legea educaţiei, dar apoi a escaladat, Budapesta ameninţând Kievul că va bloca procesele de integrarea al Ucrainei la UE şi NATO. Ungaria a mai provocat iritarea autorităţilor ucrainene prin emiterea de paşapoarte ungare cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară care trăiesc în Ucraina, unde nu este permisă dubla cetăţenie.

Aceasta este exact acel model de criză pe care Moscova ar dori să o stimuleze în mod activ, fapt  ce ar putea ameninţa în mod direct nu numai interesele naţionale şi teritoriale ale României şi Ucrainei, ci şi stabilitatea flancului estic al Europei.

Situaţia devine din ce în ce mai tensionată şi există pericolul ca relaţiile să se deterioreze până la punctul în care ar putea fi provocat un conflict, care ar putea escalada şi scapa de sub control, dacă Uniunea Europeană nu intervine acum pentru a lua măsuri serioase pentru a remedia situaţia, subliniază publicaţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite