Anul trecut, interesul miniştrilor români pentru instituţia care legiferează, împreună cu Parlamentul de la Strasbourg, politicile europene a fost modest. De fapt, în niciuna din cele zece „formaţiuni“, care poartă numele Consiliu urmat de domenii politice specifice, titularii portofoliilor n-au avut prezenţă de 100%.
În unele cazuri, n-a fost prea rău. De pildă, în Consiliul afaceri externe, care se reuneşte cel mai frecvent, ministrul Meleşcanu a fost de 8 ori, lăsând în două rânduri locul unui experimentat secretar de stat din MAE, George Ciamba. La reuniunile consacrate comerţului, organizate în cadrul aceleaşi „formaţiuni“, a mers o dată ministrul Laufer, iar altă dată un ataşat al Reprezentanţei Permanente de la Bruxelles. Când a fost vorba despre apărare, ministrul de resort a fost prezent, iar când s-a discutat despre dezvoltare a participat un secretar de stat din MAE, domeniul nefiind acoperit de o altă instituţie. La Consiliul afaceri generale, cei doi miniştri delegaţi care au gestionat afacerile europene – mai întâi, Birchall şi apoi, Negrescu – au fost prezenţi de cinci, respectiv de patru ori. Când era criză de guvern la Bucureşti, a fost trimis un secretar de stat. În aprilie şi noiembrie, guvernul a fost reprezentat de miniştrii delegaţi pentru fonduri europene, fiindcă se discutau probleme din „ograda“ lor.
O prezenţă bună – asta nu înseamnă neapărat şi consistentă! – s-a înregistrat şi în EPSCO, unde guvernele din cele 28 de state-membre discută chestiunile legate de muncă, politici sociale, sănătate şi protecţia consumatorilor. Astfel, Olguţa Vasilescu a participat de două ori, inclusiv la reuniunea unde s-a votat noua directivă referitoare la muncitorii detaşaţi, iar ministrul Sănătăţii – tot de două ori, o dată acompaniat de adjunctul ambasadorului României la UE, Cosmin Boiangiu. La fel de disciplinaţi au fost miniştrii Educaţiei – Năstase (de 2 ori) şi Pop (o dată), cei de la Tineret şi Sport (de două ori) şi Cultură (o dată a mers un secretar de stat) în cadrul consiliului Educaţie, tineret, cultură, sport.
Şi domeniile sensibile tratate în Consiliul Justiţie şi afaceri interne au trezit, în general, interesul titularilor portofoliilor: Carmen Dan a mers de trei ori la şedinţe, tot de trei ori a fost prezent şi Tudorel Toader, o dată însoţit de un secretar de stat de la MAI. La ultima reuniune, din decembrie, când în Bucureşti era în plină desfăşurare asaltul asupra justiţiei, reprezentarea celor două ministere a fost lăsată, însă, în grija a doi secretari de stat.
La şedinţele Consiliului Competitivitate au participat – câte o singură dată, fiecare din cei doi miniştri ai economiei cu care ne-a blagoslovit majoritatea în 2017 (Petrescu, apoi Şimon). La reuniunea din mai, când s-a discutat despre piaţă internă, industrie, cercetare şi spaţiu, au fost trimişi de la Bucureşti doi secretari de stat şi – iarăşi – dl. Boiangiu. În schimb, la şedinţa cu aceleaşi tematici pe agendă ţinută în noiembrie, de la ministerul Cercetării şi Inovării au venit şi ministrul, şi secretarul de stat. Consiliul Mediu a avut doar trei reuniuni: ministrul a participat o dată, la celelalte a mers un secretar de stat. Cam la fel au stat treburile cu Ecofin, au semnat condica de 5 ori miniştri (Viorel Ştefan, apoi Mişa) şi de 4 ori – secretari de stat.
N-ar fi rău ca în 2018 guvernul să informeze publicul despre punctele de vedere asumate în Consiliul UE de către reprezentanţii Bucureştiului.
Campionii chiulului sunt vorbăreţul Daea – la cele 9 reuniuni ale Consiliului Agricultură şi pescuit mergând de 7 ori un secretar de stat şi de două ori dl. Boiangiu – ca şi titularii de la ministerele cu competenţe în Consiliul Transport, Comunicaţii şi Energie – unde la cele 8 şedinţe au fost doar secretari de stat.
Să ne înţelegem. Secretarii de stat sunt acceptaţi în formaţiunile de lucru ale Consiliului UE. Dar una e să ai în şedinţă un ministru şi alta un adjunct al său. Greutatea politică e diferită. Cu atât mai mult atunci când peisajul politic de acasă e instabil sau când ai probleme de rezolvat în dialogul cu alte state-membre, nu cu Comisia.
N-ar fi rău, pe de altă parte, ca în 2018 guvernul să informeze publicul despre punctele de vedere asumate în Consiliul UE de către reprezentanţii Bucureştiului. Nu de alta, dar nu-mi aduc aminte de vreo declaraţie a unui responsabil politic din guvernele Grindeanu şi Tudose despre o politică europeană oarecare. Azi, în UE, dreptul la informare acoperă nu doar ce e relevant într-un cadru strict naţional, ci şi în context comunitar.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
12 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Guvernul este reprezentat in Consiliul UE de aceleasi crase mediocritati nebagate in seama de nicio tara occidentala. Europenii ne cunosc foarte bine si nu ne iau in serios la nici un nivel. Sa trimbitezi altceva ca ziarist de "tres al cuarto" nu aduce nici un serviciu publicului. NU reprezentam la nivel regional, european sau mondial absolut nimic. Si cum ar putea sa fi altfel? Sintem o republica bananera cirmuita de o elita cleptocratica aservita intereselor NATO pe care nimeni no respecta pe buna dreptate..
Sigur, greutatea politica e alta cand e vorba de ministri/secretari de stat. Dar in privinta competentei ? Tare ma tem ca multi secretari de stat sunt cu mult mai competenti decat sefii lor, numiti, unii, doar pe criterii politice. Am gresit, nu ma tem. Sper !
Aveti dreptate Domnule Profesor. Trebuie sa ne spuna ..ce fac si..mai ales ...CE angajamente iau acolo ..in numele romanilor...
”N-ar fi rău, pe de altă parte, ca în 2018 guvernul să informeze publicul despre punctele de vedere asumate în Consiliul UE de către reprezentanţii Bucureştiului” ”N-ar fi rau”:)) Formulare mai mult decat..”clementă”. pentru ca ,in realitate, e OBLIGATIA guvernatilor participanti la astfel de lucrari sa-i informeze pe cetatenii platitori de tace si impozite (”publicul”) despre ce anume se discuta sau ce anume se hotaraste (decide) in CE, PP, si alte organisme europene (si internati-nale, in general) Problema e ca, cea mai mare parte a romaniilor de-acasa, romani a caror atentie si eforturi fizice si..intelectuale, sunt ”focusate” de catre nevoile de zi si de catre de catre mass media, pe asigurarea celor necesare traiului lor si al copiilor lor si pe ..gargaristica propagandistica si ”datul la geoale” in lupta din politica interna, cam..nu prea ii intereseaza ce se discuta, negociaza si decide la UE..! Mica localitate in care locuiesc are un un..ziar..! Il poti lua de la benzinarii, statii autobuz, magazine. Ziarul e gratuit. Si asta pentru ca aparitia lui e sustinuta financiara de catre firmele care-i faca reclama in el..! Ei bine, desi e un ziar..micuț, local, publicitar, primele pagini sunt destinate intotdeauna evenimentelor legate de UE(intalniri la varf, lucrari si dezbateri in PP si diverse Comise, discutii, decizii, previziuni, etc, etc), abia apoi urmeaza evenimentelor nationale si locale (legate de politica, economie, sport, etc). Cam la fel se intampla lucrurile si la cele 3 emisiuni zilnice de stiri ale postului local de televiziune. Radioul local, la fel. De televiziunile, posturile de radio si ziarele cu acoperire nationala, nici nu mai zic. Chiar si unele dintre cele care au un anumit ”specific” (sport, muzica, etc) au si scurte buletine informative care incep intotdeauna cu ce se intampla in organismele UE, abia apoi trecand la prezentantarea stirilor despre evenimente nationale si locale.. Concluzia: sa vrei sa nu stii ce se intampla la UE, si n-ai cum..! Pe de alta parte, e limpede ca dinadins politicenii romani, fie aflati la guvernare, fie in opozitie, se straduiesc din rasputeri sa tina populatia in ”ceața densă”, adica intr-o stare de ignoaranta..crâncenă..! Multimile ignorante, ”masele populare” cum ar veni, sunt cel mai usor de controlat, manipulat, dirijat, escrocat..!
”..si diverse Comisii”
Vezi toate comentariile (12)