Europa

articolul anterior articolul urmator

Câinii ar putea deveni esenţiali în lupta anti-COVID. Cum funcţionează „testul canin” implementat pe aeroportul din Helsinki

11
29 Nov 2020 17:37:48
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Câinii ar putea deveni esenţiali în depistarea persoanelor infectate cu noul coronavirus şi în combaterea pandemiei, crede o cercetătoare din Finlanda.

De mai bine de două luni, Asociaţia „Nasul înţelept” implementează pe Aeroportul din Helsinki un program-pilot privind „testul canin” anti-COVID-19.

Rezultatele sunt încurajatoare, spune cercetătoarea Anna Hielm-Bjorkman, de la Universitatea din Helsinki, care a vrut să vadă dacă nasul lui Kossi poate fi reprogramat pentru a detecta coronavirusul SARS-CoV-2.

„Dacă exista un câine care să reuşească acest lucru, el era. I-au trebuit doar şapte minute să înţeleagă ce îi ceri să caute. Ne-a surprins total!”, afirmă ea într-un reportaj „Focus Europa” realizat în parteneriat de Digi24 şi Deutsche Welle.

Potrivit autorilor reportajului, „Kossi nu este doar cel mai bun prieten al omului. Probabil e şi cea mai bună şansă a lui de a opri răspândirea coronavirusului. Acest câine, salvat de la eutanasiere în Spania, miroase tot ce i se cere”.

Astfel, dacă până recent patrupedul îşi punea nasul la lucru pentru a detecta acarienii, mucegaiul sau cancerul, acum încearcă să depisteze persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Cum funcţionează procesul? „Sunt prelevate probe de pe încheietură sau de pe gât, în locul beţişorului introdus în nas. Apoi, câinii indică probele pozitive. Totul se întâmplă în mai puţin de un minut”, precizează sursa citată.

Până acum, cercetătorii au constatat că rezultatele oferite de câini sunt cel puţin la fel de corecte precum cele obţinute prin testele PCR. Mai mult, în afara faptului că testul nu provoacă niciun disconfort, mai există un avantaj major: câinii pot repera infecţia cu noul coronavirus chiar şi cu cinci zile înainte de apariţia primelor simptome, iar acest lucru permite izolarea din timp a bolnavilor de COVID-19.

„Poate nu e cea mai înţeleaptă variantă (testele PCR, n. red.) de a cheltui banii din moment ce aceşti câini oferă rezultate cu costuri mai mici”, spune Timo Aronkyto, medic şi viceprimar în Vantaa, care supraveghează programul de testare de pe aeroport.

Conform Asociaţiei „Nasul înţelept”, antrenarea a 100 de câini şi plasarea lor în oraşe ar presupune costuri de aproape şase milioane de euro în primul an, adică o sumă echivalentă cu cea necesară pentru câteva luni de testare medicală pe aeroportul din Helsinki.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

kevin hoher
29.11.2020, 17:52:03

Cainii sunt animale superbe care si-au dovedit calitatile. Da' in lupta cu virusu mult mai abile sunt.......pisicile. Mirosu' lor da gres doar odata la 5 ooo de cazuri pe cand la caini 1 la 1 500 de cazuri. Scuze Azorel! Oricum sunteti prietenii nostrii!

-5 (7 voturi)
Pontus Euxinus
29.11.2020, 17:52:58

ceea ce crede acea "cercetattoare" e de-a dreptul idiot. Maine, o alta 'cercetatoare" sau 'alti "savanti" , vor declara ca persoana infectata poate fi vindecata daca e muscata de acel caine . Satul de acesti "cercetatori' , "savanti" si "oameni de stiinta" care vomita tot felul de idiotenii

-9 (9 voturi)
UnulDinVancouverCanada
29.11.2020, 18:06:08

Asa zice si mentorul tau trump ... de-aia a si pierdut alegerile si tu inca bei Clorox ...

+7 (9 voturi)
Pontus Euxinus
29.11.2020, 18:14:30

cine ti-a spus tie ca le-a pierdut ? CBC ? :)) saracutu' de tine

-5 (5 voturi)
UnulDinVancouverCanada
29.11.2020, 18:19:05

Fox News ... e un banner mare on the bottom care zice : JOE BIDEN , PRESIDENT ELECT...

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările