Europa

articolul anterior articolul urmator

Cum influenţează Brexitul eliminarea de către Germania a ajutorului de stat pentru est-europeni?

12
12 May 2016 12:04:52
Cristian Buşoi

În presa germană s-a discutat chiar înainte de sărbători, un proiect de lege al ministrului Muncii, Andrea Nahles, care prevede ca cetăţenii europeni care locuiesc în Germania să fie excluşi de pe lista celor care primesc ajutoare sociale.

O prevedere discutată era ca imigranţii din Europa care caută loc de muncă să nu mai poată avea acces la ajutoarele publice decât după cinci ani de şedere în Germania (prevedere care se răsfrânge mai ales asupra est-europenilor).

Ajută Germania atât de mult eliminarea ajutoarelor pentru muncitorii din estul Europei? Nemţii se plâng că mulţi est europeni nu vin la muncă, ci vin atraşi chiar de mirajul ajutoarelor de stat mari pe care le oferă statul german şi de aici şi dorinţa ca banii germanilor să fie îndreptaţi pentru susţinerea celor care vin în Germania să muncească, nu să stea.

Plasată în contextul mai larg al discuţiei despre imigranţii musulmani şi despre costurile pe care statul german le are se poate spune la prima vedere că Germania încearcă nu doar să facă economie, dar să şi dea un mesaj de fermitate după o politică de deschidere prea laxă. Evident că primirea, cazarea şi integrarea imigranţilor costă statul german aşa că guvernul reduce din cheltuieli.

Cât dăunează această propunere unităţii europene, în condiţiile în care statele europene au fost totuşi solidare cu politica Germaniei în multe chestiuni complicate la nivel european? Deocamdată nu se poate spune exact.

Ce se poate spune clar însă este că Germania preia discursul presei din Marea Britanie, care era înspăimântată într-o vreme că Marea Britanie va fi invadată de români. Şi a fost invadată de UN român, buimac în ziua sosirii în faţa zecilor de jurnalişti veniţi să imortalizeze „valul de estici”.

Mai în glumă, mai serios se poate spune, la o adică, că românii pot primi bine reducerea ajutoarelor sociale ale Germaniei, dar ar avea nevoie ca România să nu cheltuiască ajutoare pe imigranţii musulmani pe care Germania i-a repartizat inclusiv ţărilor est europene deşi acestea s-au opus.

Discuţia despre eliminarea ajutorului de stat apare ca o problemă politică tipic europeană: UE nu a fost în stare să ridice o barieră împotriva teroriştilor, dar ridică bariere împotriva europenilor. Proiectul de lege dezvăluit de presa germană surprinde o eroare politică care subminează credibilitatea de lider european a Germaniei într-un moment în care Marea Britanie discută despre euroexit şi Europa are cu atât mai mare nevoie de Germania.

Şi este un semnal politic de două ori greşit pentru ideea de consolidare a Uniunii şi aşa foarte divizate. Pentru că în toiul campaniei pentru Brexit, legitimează chiar discursul celor care vor îndepărtarea Marii Britanii de Europa şi care au susţinut că est-europenii, şi mai ales românii, sunt povara pentru britanici.

Chiar şi în Uniunea Europeană, nicio naţiune nu este prea fericită când cheltuieşte bani cu sărăcii altora, în loc să-şi ajute proprii săraci, până la urmă este de înţeles. Este nevoie de la Germania de semnale de încurajare pentru tabară bruxelleză înmărmurită că vocile politice care îndeamnă la exitul Marii Britanii din UE răsună tot mai clar zilele acestea în Europa, nu de accentuarea diviziunilor prin „sancţionarea” est-europenilor cu reducerea ajutoarelor sociale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Utilizator Adevărul
12.05.2016, 13:44:52

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
12.05.2016, 14:48:45

Comentariu considerat abuziv.

deafara
12.05.2016, 14:49:00

Concluzia celor de mai sus (scuze pt literele "inghitite"): nu au nimic in comun Brexit-ul sau cheltuielile cauzate de emigrantii din Orientul Apropiat cu inselatoria din sfera sociala ! Cele descrise mai sus sunt numai o varianta de "fentat" seviciile sociale ale statului german(si ma refer numai la el pt k aici traiesc si vad - nu scriu din amintiri). Alta varianta de inselatorie, de data asta cu sprijinul unei firme germane: firma angajaza si plateste un minim ( salariu minim pe 50% timp de lucru) pt o munca necalificata(curatenie, abator...) celor mai sus descrisi, timp de 6 luni. Respectivii demisioneaza apoi si "trec" legal pe regim de "caz social". Parte din ei pleaca acasa in tara de bastina si stau "merci bine" la soare sau raman mai departe aici si se ocupa cu ...cersitul organizat (in orasele mari: Köln, Duesseldoef, Berlin...) In presa din RO nu stiu daca vetzi gasi articule care sa enumere aceste metode josnice de "supravietzuire" practicate "in afara", intrucat sunt o rusine la adresa unei natziuni, indiferent care e ea si presa n-are voie sa....ma intelegeti... Al dvs A. I.

+1 (1 vot)
deafara
12.05.2016, 14:51:36

Hey, unde sunt randurile mele? L-am deranjat pe Herr Busoi cu realitatea din Germania sau n-are voie sa supere MAE-ul?

Franc Charles
12.05.2016, 14:52:44

Pana la urma ce mai cautam noi in aceadta uniune? Comisarul moscovici neaga orice radacini cresyine a culturii europene, germania veea sa taie ahutoarele pt europeni in schimb va da fara numar pt invadatorii musulmani....asteptam si la noi un referendum pt apartenenta la noua uniune sovietica europeana

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările