Cum se justifică din punct de vedere strategic dislocarea soldaţilor americani din Germania în coasta Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi americani în Germania FOTO Shutterstock
Soldaţi americani în Germania FOTO Shutterstock

Donald Trump a ordonat Pentagonului să reducă numărul personalului militar dislocat permanent în Germania, principala ancoră a forţelor americane din NATO, pentru a reduce numărul la 25.000, scrie presa americană şi germană. Această mişcare este întoarsă pe toate feţele de analişti.

În prezent, aproximativ 34.500 de soldaţi locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane în timpul rotirilor de echipe sau în timpul manevrelor.

Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să confirme sau să infirme informaţiile din Wall Street Journal, care apar într-un context de tensiuni între guvernul SUA şi aliaţii săi europeni cu privire la acordurile de cooperare.

Washingtonul consideră în special că Germania nu cheltuieşte suficient pentru propria apărare. „Retragerea celor 9500 de militari americani din Germania nu se justifică strategic şi nici nu are vreun sens din punct de vedere militar. Trupele nord-americane activează în mare parte în cadrul NATO pentru Europa şi al trupelor de comandă pentru Africa din cadrul armatei SUA. Ele administrează o bază militară aeriană în Ramstein, un spital militar şi un centru de antrenament pentru soldaţi. Sunt vectori importanţi în arhitectura NATO, dar nu au o contribuţie semnificativă la apărarea Germaniei“, notează DW. 

Dacă acum o parte dintre soldaţi vor fi transferaţi în Polonia şi ceilalţi vor fi trimişi acasă, imprevizibilul comandant suprem Donald Trump va slăbi capacităţile propriei armate şi ale Alianţei Nord-Atlantice. Este vorba despre o decizie pur politică, menită a spori presiunile asupra Germaniei aliate.

Trump nu a considerat nici măcar că fiind necesar să informeze oficial guvernul federal, după cum prevede acordul referitor la staţionarea trupelor. Este adevărat că Germania nu va reuşi să aloce până în anul 2024 (după cum s-a angajat în 2014) două procente din PIB pentru apărare. SUA şi ceilalţi aliaţi sunt îndreptăţiţi să critice acest aspect, dar transferul trupelor nu reprezintă decât o slăbire a alianţei în sine.

Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat sâmbătă că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane.

"Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american", a declarat Peter Beyer pentru dpa.

Comentariile responsabilului german au venit ca răspuns la relatările din presa americană şi germană conform cărora preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă mii de soldaţi din Germania.

"Nu este vorba doar despre 9.500 de soldaţi, ci şi de familiile lor, o estimare de 20.000 de americani, a adăugat Beyer. ''Aceasta ar rupe podurile transatlantice'', potrivit lui.

Nu a existat nicio confirmare oficială a acestor informaţii de către niciuna dintre părţi.

Parlamentarul Johann Wadephul, vicepreşedinte al grupului parlamentar al Uniunii Democrat-Creştine (CDU, la guvernare), a declarat sâmbătă că aceste informaţii şi aparenta lipsă de consultare sunt un alt semn că Europa trebuie să devină mai autonomă în probleme de apărare.

"Planurile demonstrează că administraţia Trump ignoră sarcina de bază a conducerii: menţinerea partenerilor de alianţă implicaţi în procesul de decizie''. "Toată lumea beneficiază de unitatea alianţei; numai Rusia şi China beneficiază de dispute. Washingtonul ar trebui să fie mai conştient asta'', a spus el.

Speculaţia că administraţia Trump ar putea retrage trupele din Germania - care găzduieşte cea mai mare desfăşurare militară americană din Europa - a circulat mult timp. Fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell a ameninţat cu o astfel de retragere anul trecut. Într-un interviu acordat dpa, el a spus că este "jignitor" că factura pentru desfăşurarea pe teritoriul Germaniei trebuie plătită de contribuabilii americani, în timp ce "germanii ajung să-şi cheltuiască surplusul pentru programe naţionale".

Mutarea trupelor spre est este considerată de Varşovia drept răsplată pentru fidelitatea faţă de Trump. Preocupată de preluarea de către Rusia a mai multor teritorii situate în Georgia şi Ucraina în ultimul deceniu, Polonia militează pentru o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său.

Anul trecut, preşedintele Trump a crescut la 5.500 de oameni efectivele staţionate prin rotaţie în Polonia, care consideră de mult timp Statele Unite ca principalul garant al securităţii sale în cadrul NATO."Adevăratul pericol se ascunde la graniţa de est, astfel încât o deplasare a forţelor americane către flancul estic (al NATO) va reprezenta o consolidare a securităţii pentru întreaga Europă", a continuat Morawiecki, făcând aluzie la Rusia.

Zilele acestea, armatele poloneză şi americană desfăşoară în vestul Poloniei programul de exerciţii militare comune,cunoscut sub numele de „Defender-Europe 20 Plus”.Un exerciţiu similar era programat să aibă loc şi în România, dar a fost amânat din cauza epidemiei. În total circa 6.000 de militari din cele două ţări participă la aceste exerciţii care se vor desfăşura până pe 19 iunie.

Mişcarea lui Trump îi contrariază însă pe membrii europeni din NATO şi, din punct de vedere militar, are,  prea puţină relevanţă, dat fiind că la mijloc nu se află trupe de luptă ci, în cel mai rău caz, doar comandamente militare.

 Amplasarea permanentă a trupelor în est ar putea contraveni şi Acordului Rusia-NATO, provocând şi mai mult stres în relaţia cu Kremlinul.

Acţiunea preşedintelui SUA, care se află sub presiuni puternice acasă, ar putea intra şi în categoria acţiunilor electorale. Donald Trump promitea în urmă cu patru ani să readucă în SUA "milioane de dolari de la NATO". Ceea ce evident că nu va funcţiona, pentru că în NATO fiecare plăteşte pentru propriile trupe. Pentru staţionarea trupelor americane în Europa sau în altă parte nu se percep taxe care să poată fi recuperate acum. Cu toate acestea, Trump vrea să îi convingă pe susţinătorii săi slab informaţi, că aliaţii răspund prompt solicitărilor lui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite