Cum se prefigurează viitorul Casei de Windsor după moartea prinţului Philip. Moştenitorul tronului, prinţul de Wales, în centrul atenţiei publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printul Charles alături de părinţii săi prinţul Philip şi regina Elisabeta II FOTO Arhivă
Printul Charles alături de părinţii săi prinţul Philip şi regina Elisabeta II FOTO Arhivă

Moartea prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta II de mai bine de 73 de ani, îl aduce centrul atenţiei publică pe fiul lor cel mare, prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, relatează Wall Street Journal.

În aşteptarea ascensiunii la tron şi ajuns la 72 de ani, prinţul de Wales, va trebui să gestioneze afaceri private ale Casei de Windsor şi probleme de stat tot mai complexe. De altfel, este şi cel mai vârstnic moştenitor al Coroanei britanice: alături de tatăl său a susţinut domnia reginei Regatului Unit vreme de câteva  decenii.

Abordările tatălui şi fiului au fost însă diferite, iar dacă Charles devine rege, domnia sa va aduce probabil,schimbări, cum a dat de înţeles însuşi prinţul Charles.

Ducele de Edinburgh, fost ofiţer în Marina britanică, s-a distins prin stilul său direct, fără ocolişuri ,şi şi-a făcut o virtute din a fi alături de regina ca un stâlp neclintit, ajutând-o să decidă în probleme ale familiei regale din umbră.

În ceea ce-l priveşte, prinţul Charles s-a străduit mereu să se conformeze convenţiilor regale de neutralitate politică, promovând campanii pentru mediu, proiectând un oraş propriu şi lansând o marcă de alimente organice. Viziunea moştenitorului tronului britanic pentru o monarhie mai restrânsă şi mai puţin costisitoare începe să prindă contur, dar nu i-a fost mereu uşor să câştige familia de partea sa în mijlocul unor scandaluri şi incidente nefericite.

Eforturile sale de a reclădi rolul de prinţ de Wasles ca un agent al schimbării a atras atât laudă, cât şi critici. Sondajele de opinie au arătat constant popularitatea mai redusă a lui Charles în raport cu alţi membri ai familiei regale. Faptul că el predică schimbări radicale în timp ce îmbrăţişează o viaţă privilegiată are darul de a-i irita pe unii.

„Probabil că odată ce obiectezi faţă de bastioanele  gândirii convenţionale devine aproape inevitabil să fii acuzat de naivitate”, scria prinţul Charles în introducerea cărţii sale „Harmony”.

Decesul proaspăt al prinţului Philip prilejuieşte un moment de reculegere şi chiar conciliere în sânul familiei regale, care, alături de o ţară întreagă, aduce omagii celui mai longeviv prinţ consort al coroanei britanice.

„Energia sa era a de-a dreptul incredibilă în susţinerea mamei mele, mai ales după atâta vreme”, spunea prinţul Charles pentru BBC.

Observatorii regali spun că următorii ani vor constitui un exerciţiu delicat de imagine pentru Casa Windsor.

 În 1952, anul ascensiunii sale la tron, regina Elisabeta era o tânără fermecătoare, apreciază Robert Hazell, expert în constituţia britanică şi profesor la University College London. Or, dacă va accede vreodată la tron, „prinţul Charles va fi un bărbat în vârstă şi prea puţin atrăgător fără a avea o vină în asta”, spune acesta. Prinţul William, fiul său în vârstă de 38 de ani, este cu mult mai popular - astfel că mulţi se întreabă deja dacă nu cumva Charles va alege la un moment dat, pentru binele instituţiei, să renunţe în favoarea acestuia.

Philip Eade, autorul cărţii „The Young Prince Philip”, e de părere că aceste presupuneri sunt exagerate: „Intuiţia mea e că va fi un rege de succes prin el însuşi”.

Prinţul Charles are însă în faţă provocarea dublă de a gestiona politicile familiei şi de a remodela monarhia câtă vreme regina, în vârstă de 94 de ani, e încă în viaţă şi domneşte.

De altfel Charles s-a implicat asiduu în negocierile familiei cu fiul său mai mic, Harry, când acesta a decis să renunţe la îndatoririle regale după căsătoria cu actriţa americană Meghan Markle.

Ruptura a devenit una toxică după interviul ducilor de Sussex, stabiliţi în California, cu Oprah Winfrey: Meghan a denunţat rasismul unor membri nenumiţi ai familiei regale, acuzaţii pe care regina a promis să le cerceteze în privat. Cuplul s-a plâns, de asemenea, că Palatul Buckingham nu le-a permis să se implice în afaceri private în paralel cu îndeplinirea îndatoririlor regale.

Tot prinţul Charles a fost cel care s-a ocupat de urmările scandalului declanşat după dezvăluirea legăturilor fratelui său, prinţul Andrew ,cu agresorul sexual Jeffrey Epstein. Una din tinerele victime ale lui Epstein a depus mărturie că a fost obligată să întreţină relaţii sexuale cu Andrew. La solicitarea lui Charles, prinţul Andrew a rămas fără îndatoriri regale, dar acesta a continuat să trăiască pe domeniul regal de la Windsor şi a putut păstra titlul de Alteţă Regală.

Spre deosebire de tatăl său, un erou de război strălucitor, prinţul Charles s-a luptat să se ridice la standardele cerute de la un moştenitor la tron în aşteptare. Pe când era la internat în Scoţia, tânărul a fost hărţuit şi persecutat. În 1969, a fost învestit de regină ca prinţ de Wales. Aşa cum cere tradiţia pentru membrii seniori ai familiei regale, a început o carieră militară slujind câţiva ani în marină.

Dar nu a trecut mult până să se reinventeze, asumându-şi un nou rol, acela de promotor regal. La fel ca tatăl său, Charles a preluat noţiunea de a-şi câştiga locul în monarhie şi în inimile oamenilor prin fapte bune.

În 1976, a fondat Trustul princiar, de atunci implicându-se în peste 400 de organizaţii. Centrul preocupărilor sale, încă din 1960, au fost problemele de mediu, unde a dovedit perspective vizionare.

Acest rol al său a fost multă vreme umbrit de interesul arătat de mass media mariajului său nefericit cu prinţesa Diana în urma căruia a avut doi fii şi care s-a terminat cu un divorţ. Prinţul Charles „era prins la mijloc între lumea modernă şi lumea părinţilor săi, mai ales a mamei ”, spune biograful acestuia Sally Bedell Smith.

Moartea prinţesei Diana a împins familia regală la modernizare şi regândirea relaţiilor cu publicul britanic.Asta i-a permis prinţului să-şi reclădească viaţa privată, iar în 2005 s-a însurat cu Camilla Parker Bowles, o femeie divorţată cu care avea o relaţie de mai mulţi ani. Cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile la primăria din Windsor.

Prinţul de Wales a indicat că abordarea sa va fi diferită dacă e încoronat.

„Ideea că voi proceda exact la fel în caz de succesiune este o aiureală. Sunt două situaţii cu totul distincte”, dădea de înţeles Charles într-un documentar BBC despre viaţa sa, în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite