Cum face progresistul Macron jocul lui Putin în UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele progresist al Franţei, Emmanuel Macron, continuă să submineze securitatea UE şi fundamentele NATO, curtându-l pe Vladimir Putin. Recent a avut loc o videoconferinţă între cei doi şefi de stat pentru „reluarea dialogului strategic”.

Călcând pe urmele lui Barack Obama şi Hillary Clinton, autorii dezastruosului reset cu Rusia care evident nu a dat efectele dorite, Macron continuă să promoveze visele sale de mărire privind autonomia strategică a UE, decuplarea de SUA şi de NATO şi ajungerea la un deal cu Rusia, care să-i dea acesteia un loc central ”într-o nouă arhitectură de securitate a Europei”. Exact ce nu a obţinut Dmitri Medvedev ca preşedinte de la Merkel, prin memorandumul de la Meseberg, speră acum Putin să obţină de la amicul său Macron, un aranjament de securitate european, din care Rusia să facă parte şi pe care astfel să-l poată controla.

În loc să pledeze pentru întărirea relaţiei transatlantice, mai necesară azi decât oricând, preşedintele francez şi-a reluat recent declaraţia că NATO e în moarte cerebrală şi continuă să pledeze pentru apropierea UE de Rusia, sub pretextul că astfel se realizează o contrapondere la China. Nu contează pentru el că Rusia nu şi-a schimbat deloc modul de a acţiona pentru destabilizarea Ucrainei şi nu numai, că a anexat Crimeea, că în continuare nu respectă dreptul internaţional, nici că statele din Estul Europei sunt îngrijorate pe bună dreptate.

Preşedintele francez e în stare să lase flancul estic de izbelişte, în faţa Rusiei, sub pretextul că nu vrea să împingă Rusia în braţele Chinei. Macron vrea să reia ”dialogul strategic cu Rusia” cu orice preţ şi să se deplaseze cât mai repede la Moscova. Ca orice progresist şi pro-rus veritabil, care pledează pentru ”o Europă care se întinde de la Lisabona la Vladivostok”. Muzică pentru urechile lui Vladimir Putin, care-l aşteaptă cu braţele deschise la Kremlin pe cel care-i face atât de bine jocul în Europa!

Dublă măsură

”Putin şi Macron au convenit că Rusia şi Franţa, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunelor Unite au o responsabilitate deosebită pentru păstrarea păcii şi securităţii în lume. În acest context, cei doi lideri au convenit că este foarte importantă punerea în aplicare a iniţiativei Rusiei de organizare a summitului şefilor de stat a ţărilor care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Într-adevăr să te bazezi pe Rusia pentru menţinerea păcii şi securităţii în lume este o mare performanţă a politicii externe a lui Macron, dat fiind că Rusia este parte principală a problemei, nu a soluţiei atât în Ucraina, cât şi în Siria şi Libia. Dat fiind că Moscova blochează constant orice nu-i convine prin veto în Consiliul de Securitate, un summit al şefilor de stat al ţărilor care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite nu are nicio utilitate.

În conferinţa de presă ţinută împreună cu Angela Merkel la Meseberg, Emmanuel Macron a lansat acuzaţii grave la adresa Turciei care susţine militar guvernul legitim al Libiei, afirmând că Ankara încalcă embargoul legat de furnizarea de armament convenit la conferinţa de la Berlin şi importă luptători jihadişti din Siria în Libia. În schimb, în legătură cu implicarea Rusiei în Libia tonul său a fost mult mai blând şi conciliant. A vorbit aşa într-o doară despre activităţile grupului de mercenari Wagner, omiţând să pomenească avioanele de luptă ruseşti trimise în Libia în ultimele săptămâni. Că doar prietenul Vladimir l-a asigurat că este vorba despre firme private, pe care nu le controlează, iar Rusia susţine în continuare oficial că nu intervine în Libia, în timp ce Turcia îşi asumă public acest lucru. Iar Macron îl crede pe cuvânt pe Putin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite