Europa

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a infiltrat o jurnalistă franceză în Statul Islamic: „Teroristul care m-a cerut de nevastă mi-a promis că o să fiu tratată ca o prinţesă în Siria“

9
11 Mar 2015 17:16:42
Autor: Ana Stan
„Tinerele sunt convinse că în Orientul Mijlociu este un paradis şi că nu au niciun viitor în Marea Britanie sau în Franţa. Acolo nu-şi vor găsi soţi bun şi nici nu pot fi musulmane bune, înconjurate de necredincioşi“
„Tinerele sunt convinse că în Orientul Mijlociu este un paradis şi că nu au niciun viitor în Marea Britanie sau în Franţa. Acolo nu-şi vor găsi soţi bun şi nici nu pot fi musulmane bune, înconjurate de necredincioşi“

O femeie care scria pentru un ziar din Paris s-a prefăcut că este o tânără musulmană convertită pentru a se infiltra în Statul Islamic şi a vedea cum este viaţa tinerelor mirese jihadiste.

„Anna Erelle“, deja al doilea pseudonim al jurnalistei, pentru că acum trăieşte sub o ameninţare constantă, a vorbit cu „Sunday Times“ despre relaţia ei cu un militant de top din organizaţia teroristă Stat Islamic. Erelle a mărturisit că a început infiltrarea în organizaţiei prin crearea unui cont fals pe reţelele sociale. Acolo se numea „Melodie“. Anterior ea intervievase mai multe fete ademenite de Statul Islamic, astfel că a vrut să afle pe propria piele ce înseamnă acest lucru.
 
„Fetele cu care am vorbit ştiau foarte puţin despre religie. Abia dacă citiseră vreo carte, dar învăţaseră jihadul înaintea religiei. Îmi spuneau că eu gândesc cu capul, dar că ele gândesc cu inima. Aveau o viziunea foarte romantică despre radicalism, aşa că m-am întrebat ce s-a întâmplat“, explică jurnalista. Pentru fete, spune Erelle, militanţii sunt ca Brad Pitt, chiar mai bine, pentru că Brad Pitt nu e religios.
 

„Salaam alaikum, soră. Vrei să vii în Siria?“

 
La scurtă vreme după ce Erelle şi-a creat conturile false pe reţelele sociale, a atras atenţia lui Abou-Bilel, pe care jurnalista îl descrie ca fiind un comandant de top al Statului Islamic. Bilel a început să-i trimită mesaje: „Salaam alaikum, soră. Văd că mi-ai urmărit filmul. A fost văzut peste tot în lume, e o nebunie! Eşti musulmană? Ce crezi despre mujahedini? Te gândeşti să vii în Siria?“
 
Bilel a început s-o contacteze frecvent, declarându-şi dragostea pentru ea şi încercând s-o convingă să vină în Siria pentru a se căsători cu el. Pentru a o fermeca, el îi trimitea poze cu el în maşini de teren, ţinând o armă. El îi promisese lui Erelle că va fi tratată ca o prinţesă în Siria.
 

„Logodnicul“ era un om de bază al liderului Statului Islamic

 
Bilel era un francez, de descendenţă algeriană, care se aliase în Irak cu Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, şi apoi se mutase în Siria. Numele lui adevărat era Rachid şi crescuse în Roubaix, nordul Franţei. De atunci, Erelle a aflat că a avut tot felul de condamnări pentru jafuri mărunte şi că a s-a dus în Irak în 2000. Ca unul din oamenii de bază al lui Al-Baghdadi, el avea trei slujbe când a fost trimis în Siria: recrutarea, strângerea impozitelor şi comandarea trupelor. 
 
Când am vorbit cu el pe Skype, n-am văzut faţa unui om care ucide şi violează, deşi el se lăuda că ucide zeci de infideli. Îmi spunea deja că e logodnicul meu. Însă primele secunde ale conversaţiei au fost de neuitat. Se uita fix la mine şi când i-am întors privirea n-am văzut nimic în ochii lui, nici religie, nici sentimente. Nu era un om bun“, povesteşte Erelle. El i-a descris bătălia pentru oraşul sirian Raqqa, care a avut loc în 2013 şi cum a luat parte la ea, cum a decapitat şi torturat prizonieri.
 

„Sinucigaşii sunt cei mai puternici dintre noi“

 
Erelle împărtăşea şi verifica tot ce afla de la Bilel cu serviciile secrete franceze. „Ca toţi mincinoşii, uita ce spusese cu o zi înainte, şi povestea cu totul altceva. Aşa că trebuia să verific toată informaţia. Însă cele mai groaznice poveşti pe care mi le-a spus, despre bătălii şi despre crime, toate erau adevărate“, spune Erelle.
 
El vorbea cu admiraţie despre sinucigaşii cu bombă. „Aici măsurăm puterea în două moduri, prin credinţă şi prin curaj. Sinucigaşii sunt cei mai puternici dintre noi“, spunea el, iar apoi glumea despre cum prefera convertiţii ca Melodie, pentru că sunt „riguroşi în religie, dar deschişi în viaţă“.
 

În Turcia trebuia să o aştepte o „maman“

 
„Tinerele sunt convinse că în Orientul Mijlociu este un paradis şi că nu au niciun viitor în Marea Britanie sau în Franţa. Acolo nu-şi vor găsi soţi bun şi nici nu pot fi musulmane bune, înconjurate de necredincioşi. Bilel mi-a spus că aş putea avea o viaţă minunată acolo. Un apartament mare şi mulţi copii“, povesteşte Erelle.
 
Planul de călătorie, pentru a evita poliţia deja în alertă pentru că mulţi occidentali fugeau în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, era să se ducă în Amsterdam prima dată, apoi să zboare în Turcia, unde ar fi aşteptat-o o femeie. 
 
Erelle a scos în evidenţă şi ipocrizia unora dintre militanţii Statului Islamic. Bilel a rugat-o să îi cumpere produse luxoase din aeroportul din Amsterdam. „Militanţii resping Occidentul, sunt anti-capitalişti, însă iubesc luxul şi mărcile cunoscute. Au tenişi Nike şi ochelari de soare Ray-Ban, totul amestecat cu hainele militare. Acesta este un alt mod de a atrage fetele: spun că odată erau săraci, dar acum au de toate“.
 
Jurnalista a dorit s-o cunoască pe această „maman“ despre care vorbea Bilel. Însă în Amsterdam, el i-a transmis că nu este sigur pentru „maman“ să călătorească, şi că ea trebuie să vină singură. Însă Erelle-Melodie nu a mai vrut, spunând că e poliţie peste tot şi că vrea acasă.
 

„Ştiu cine eşti, durează doar câteva minute să te găsesc şi să te ucid“

 
„Pentru prima dată am început să mă cert cu el. Nu i-a plăcut asta. A început să ţipe. Ea foarte furios că refuzam să termin călătoria. Îmi spunea că a căzut de prost acolo şi că nu mă va ierta. Atunci a fost momentul să tai toate legăturile“, povesteşte Erelle. Bilel credea încă că „Melodie“ exista, aşa că a sunat-o şi i-a spus: „Ştiu cine eşti, durează doar câteva minute să te găsesc şi să te ucid“.
 
Aşa că Erelle a trebuit să-şi schimbe numărul de telefon, de mai multe ori, şi s-a şi mutat. Bilel, într-un mod alarmant, a sunat-o de pe un număr din Franţa, iar pe contul de Skype al lui Melodie a primit nenumărate ameninţări cu moartea. Există chiar un video cu ea, înregistrat de pe Skype, însoţit de un text care spune: „Fraţi de peste tot din lume, dacă o vedeţi, omorâţi-o!“
 

Erelle are protecţie suplimentară după atentatul de la Charlie Hebdo

 
Jurnalista a scris o carte, dar nu poate recunoaşte că a scris-o ea. De la atacul terorist de la redacţia pariziană a publicaţiei satirice Charlie Hebdo, a primit protecţie suplimentară. „Au insistat. Cineva supraveghează clădirea unde locuiesc. Sunt foarte singură, pentru că Charlie Hebdo ne-a speriat pe toţi, iar prietenii nu mai vor să stea în preajma mea. Poliţia mi-a luat până şi câinele, pentru că aparţine unei rase neobişnuite şi mă făcea uşor de identificat. Mai rău, teroriştii ar fi putut să omoare pe cineva care are un câine din aceeaşi rasă, din greşeală“, spune Erelle.
 
În urmă cu câteva luni, a venit un raport potrivit căruia Bilel ar fi fost ucis. „Nu ştiu dacă este adevărat, sau dacă ştie identitatea mea adevărată“, spune Erelle. Tot ce ştie este că nu s-ar da înapoi să facă acest lucru încă o dată.
 
Aproximativ 550 de femei din Occident au călătorit până acum în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupărilor extremiste, potrivit unor statistici citate de „New York Times“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

M Costi
11.03.2015, 20:21:44

Si , pana la urma , cum s-a infiltrat ziarista franceza in Statul Islamic , atata vreme cat n-a mai ajuns in Siria sau Irak ?

+8 (8 voturi)
Ion Sandu
11.03.2015, 21:54:31

Costi...pai io intelesai, cica pe skype s-au cunoscut...tot acolo s-au si logodit....si ca pe urma tot pe skype se despartira...tu cam tot la fel intelesasi, nu ??!...;-))

+8 (8 voturi)
maryus111
12.03.2015, 09:00:02

pai daca ajungea in siria ramanea infiltrata definitiv ... orcum numai niste proaste ar crede ca in siria este un paradis ...

+3 (3 voturi)
Doina Viorica
12.03.2015, 09:55:44

Melodie asta s-a cam jucat cu focul. Cred ca daca se ducea acolo nu mai avea multe zile de trait...

+2 (2 voturi)
tanta doras
12.03.2015, 11:44:59

Mi se pare o incostienta din partea popoarelor civilizate sa inghita la infinit amenintarile unor dezacsati mental si spirituali. NIci o religie nu te indeamna la faradelegi. Totu-i chestie de interpretare tendentioasa a textelor religioase. Rusia e mana in mana cu acesti criminali notorii ,pentru care fiinta umana n-are nici o valoare. Intreg occidentul se face vinovat de nepasare ori fac jocul fabricantilor de arme. Dumnezeu cu mila: oare e inceputul sfarsitului ? Scapa cine poate...

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările